Με δύο σημαντικές ειδήσεις, για την χερσαία ζώνη του λιμένα Βόλου και τον σταθμό υγροποιημένου αερίου, ξεκίνησε την περιοδεία του στον Βόλο ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Πλακιωτάκης, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου.
Η πρώτη είδηση είναι ότι η διεθνής διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ για την προσέλκυση επενδυτών δεν αλλάζει. Αυτό σημαίνει ότι το λιμάνι του Βόλου με την υφιστάμενη χερσαία ζώνη προσφέρεται για 40 χρόνια προς εκμίσθωση.
Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν προσφορές και για την χερσαία ζώνη του λιμένος Βόλου με τα γνωστά "φιλέτα" όπως η παραλιακή ζώνη από Πευκάκια μέχρι Αγριά, εκτάσεις που αποφέρουν σήμερα από εκμισθώσεις, πολλά έσοδα στον ΟΛΒ και το ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, δεν επέρχεται καμια τροποποίηση στο αντικείμενο που περιλαμβάνει η πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΤΑΙΠΕΔ.
Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες επενδυτές να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές και πάλι για το συγκεκριμένο αντικείμενο, στο οποίο περιλαμβάνεται και η υφιστάμενη χερσαία ζώνη λιμένος Βόλου.
Οταν στη συνέχεια και εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον, υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης, τότε θα παραχωρηθούν απευθείας στον Δήμο Βόλου οι εκτάσεις από Πευκάκια μέχρι Αγριά.
Έμπειροι νομικοί εκτιμούν πως οιαδήποτε μονομερής μεταβολή των όρων της πρόσκλησης επενδυτικού ενδιαφέροντος για την μακροχρόνια μίσθωση του λιμένος Βόλου, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και ακυρωτικές διαδικασίες από τους επενδυτές ενώ και το Ελληνικό Δημόσιο θα εμφανιστεί αναξιόπιστο στις διεθνείς αγορές καθώς ενώ ζητάει προσφορές για συγκεκριμένο αντικείμενο, τελικά αφαιρεί στην συμβασιοποίηση τα "φιλέτα" που αποδίδουν μεγάλα έσοδα στα δημόσια Ταμεία, απομειώνοντας σημαντικά την αξία του λιμένος Βόλου.
Ο Υπουργός ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο Βόλου ότι θα γίνουν όλα τα ανωτέρω προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και μάλιστα υπέγραψε την παραχώρηση του πάρκου Αγίου Κωνσταντίνου στον Δήμο Βόλου, έκταση την οποία υποτίθεται θα παραχωρήσει μαζί με την υπόλοιπη, από ΠευκάκιΑ μέχρι Αγριά, όταν υπογραφεί η σύμβαση, αν υπογραφεί με βάση και όσα διαδραματίστηκαν με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Εφόσον ο Υπουργός προχώρησε στην υπογραφή αποχαρακτηρισμού του πάρκου Αγ. Κωνσταντίνου προς τον Δήμο Βόλου, γιατί δεν παραχώρησε και τις υπόλοιπες εκτάσεις με την ίδια διαδικασία, ώστε να λήξει το ζήτημα και να μην παραπέμπεται στην σύμβαση εκχώρησης σε επενδυτές; Μήπως τελικά όλη η διαδικασία περιοριστεί στο Πάρκο Αγ. Κωνσταντίνου;
Η δεύτερη είδηση, που επίσης θα τεθεί στη συνέντευξη Τύπου στις 4.30 μ.μ. στα γραφεία της ΔΕΕΠ Μαγνησίας προς διευκρίνηση, είναι η αναφορά του κ. Πλακιωτάκη στην πολυσυζητημένη επένδυση σταθμού υγροποιημένου αερίου στον Βόλο ή τον Παγασητικό.
Ήδη το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας ομόφωνα διατύπωσε την κάθετη αντίθεσή του στον σταθμό LNG όχι μόνο στον Βόλο αλλά και στον Παγασητικό ευρύτερα. Αντίστοιχα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΕ Μαγνησίας, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς, έχουν τονίσει ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί η κατασκευή σταθμού στον Παγασητικό.
Ο κ. Πλακιωτάκης ανακοίνωσε σήμερα στον Βόλο ότι πληροφορήθηκε πως ο σταθμός δεν θα γίνει στην λιμενική ζώνη του Βόλου. "Η πληροφόρηση που έχω είναι ότι ο σταθμός θα είναι εκτός χερσαίας ζώνης λιμένα Βόλου", είπε, με τον Δήμαρχο κ. Αχ. Μπέο, να επαναδιατυπώνει την στήριξή του στην επένδυση.