Την έναρξη μη δεσμευτικού market test του ΑRGO FSRU ανακοίνωσε η εταιρεία Mediterranean Gas παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και φορέων για εγκατάσταση σταθμού στον Παγασητικό όπως και το ξεκάθαρο ΟΧΙ της Περιφέρφειας Θεσσαλίας.
Παράλληλα με την έναρξη του market test η εταιρεία καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως παραγωγοί ΥΦΑ, καταναλωτές μεγάλης κλίμακας, χρήστες της αγοράς από την Ελλάδα και το εξωτερικό και ναυτιλιακές εταιρίες να υποβάλουν το ενδιαφέρον τους για τη δυναμικότητα και για να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του νέου σταθμού.
Ο τερματικός σταθμός ΑRGO FSRU πρόκειται,. σύμφωννα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο να εγκατασταθεί στον Βόλο, στο κέντρο του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Mediterranean Gas εξασφάλισε την άδεια Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου από τη ΡΑΕ, και έχει εγγραφεί στο μητρώο χρηστών του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, αφού ολοκλήρωσε τις προκαταρκτικές τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες.
Στόχος της εταιρίας, είναι το ARGO FSRU να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Το ARGO FSRU της Mediterranean Gas, o νέος πλωτός σταθμός προσωρινής αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG είναι ένα έργο που αναπτύσσεται για να συμβάλει στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, αλλά και τις πρόσφατες ενεργειακές προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Η τεχνική δυναμικότητα επαναεριοποίησης του ARGO FSRU ανέρχεται σε 5,2 bcm φυσικού αερίου ετησίως και αυξάνει την ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας της Ελλάδας, των βαλκανικών χωρών και της ΝΑ Ευρώπης.
Το LNG που θα μεταφέρεται με πλοία από διάφορες πηγές στο Βόλο θα επαναεριοποιείται, θα εισέρχεται στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου και από εκεί μέσω ενός άξονα διασυνοριακών αγωγών στη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, αλλά και την Ιταλία μέσω της προωθούμενης διασύνδεσης με την Ελλάδα.
To market test συντονίζει η Deloitte.
Συνεδριάζει η επιστημονική επιτροπή φορέων
Την ερχόμενη Τετάρτη 9 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει η επιστημονική επιτροπή φορέων για να συζητήσει το θέμα της μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Παγασητικό. Αυτό ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα, επαναλαμβάνοντας ότι είναι αδιανόητη η χωροθέτηση μιας τέτοιας μονάδας παράκτια στη χερσαία Μαγνησία και χωρίς να περνά από κάποια τοπική αδειοδότηση.
Η κ. Καπούλα επισήμανε ότι το κεντρικό κράτος θα έπρεπε να προβλέπει μία διαδικασία αδειοδότησης σε τοπικό επίπεδο και ότι οι τοπικές υπηρεσίες διαθέτουν την τεχνογνωσία, αλλά και μπορούν να συνεργαστούν άνετα με το ΤΕΕ και τα αρμόδια τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για να εξετάσουν μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που για την ώρα όπως αναρωτήθηκε “φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό και κανείς δεν την έχει δει. Αν δεν έχουμε μελετήσει το φάκελο πως θα αποφανθούμε;”.