Από τον ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας ανακοινώθηκαν τα εξής:
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι πολίτες της Μαγνησίας έγιναν μάρτυρες ενός ατελείωτου «θεάτρου σκιών» στο οποίο πρωταγωνιστούσαν βουλευτές και επίδοξοι πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας και ο δήμαρχος Βόλου, κατάληξη του οποίου ήταν η ανακοίνωση από το ΤΑΙΠΕΔ στις 3 Οκτωβρίου, της έναρξης διαδικασίας διερεύνησης για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου με πώληση τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν αποτυπώνουν και την άγνοια των συνθηκών που διέπουν τη λειτουργία των λιμανιών και την απουσία οποιωνδήποτε συγκεκριμένων προτάσεων για την ανάπτυξη του λιμανιού.
Από την ανακοίνωση και, κυρίως, από το ενημερωτικό σημείωμα που ανάρτησε το ΤΑΙΠΕΔ για το λιμάνι του Βόλου απουσιάζουν, όχι μόνο οι αναπτυξιακές προοπτικές του λιμανιού (ΤΑΙΠΕΔ είναι αυτό…) αλλά και κρίσιμα στοιχεία, όπως είναι τα έσοδα από την εκμετάλλευση των χώρων στάθμευσης, του κτηρίου «ΙΑΣΩΝ» και από τις παραχωρήσεις στις εταιρείες «ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ», «SOVEL» και «ΕΛΙΝΟΙΛ». Ακόμη χειρότερα, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στο αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό του ΟΛΒ που κράτησε λειτουργικό το λιμάνι σε δύσκολες περιόδους.
Τέλος, δεν γίνεται καμία αναφορά στην ήδη υλοποιούμενη επένδυση για τη μεταφορά του scrap στον τρίτο προβλήτα, που θα απελευθερώσει το κρηπίδωμα του πρώτου και, άρα, θα δώσει νέες ευκαιρίες αξιοποίησης στο λιμάνι. Η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του Ο.Λ.Β. δεν μπορεί να γίνεται, πλέον, χωρίς να εξετάζεται η εμπειρία από την ιδιωτικοποίηση των Οργανισμών Λιμένων του Πειραιά (ΟΛΠ) και της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).
Στα δύο μεγάλα λιμάνια καταγράφεται σημαντική υστέρηση στην υλοποίηση των υποχρεωτικών επενδύσεων (με σοβαρή ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη), αύξηση των τελών ελλιμενισμού και μείωση των θέσεων εργασίας.
Σε αντίθεση με ό,τι έγινε στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, ούτε η κυβέρνηση ούτε το ΤΑΙΠΕΔ δημοσιοποιούν τα σχέδια ανάπτυξης των λιμένων (υποχρεωτικές επενδύσεις, ελάχιστη διακίνηση φορτίων) και τους όρους για τις εργασιακές σχέσεις και την προστασία του περιβάλλοντος που θα περιλαμβάνονται στις νέες συμβάσεις παραχώρησης που ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ θα συνομολογήσουν το Ελληνικό Δημόσιο και ο οικείος Οργανισμός Λιμένα.
Το λιμάνι του Βόλου βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Η χρόνια έλλειψη επενδύσεων στις υποδομές και τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα του λιμένα, παρά την αυταπάρνηση των εργαζομένων.
Η συνύπαρξη εμπορικών και τουριστικών δραστηριοτήτων φαίνεται να έχει φθάσει στα όριά της, χωρίς όμως να μπορεί να εγκαταλειφθεί ούτε η μία ούτε η άλλη δραστηριότητα, μια και οι δύο συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας. Παράλληλα, είναι θετικά τα μηνύματα που αφορούν τόσο στις προοπτικές ανάπτυξης της εμπορικής δραστηριότητας του λιμένα όσο και της τουριστικής.
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ότι η στρατηγική για την ανάπτυξη του λιμένα Βόλου θα πρέπει να στηρίζεται σε τέσσερις άξονες / στόχους:
1. Επενδύσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του λιμένα με τη μετατροπή του σε «έξυπνο» και «πράσινο» λιμάνι.
2. Προστασία των εργασιακών σχέσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
3. Προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος.
4. Ενδυνάμωση της σχέσης λιμένα και πόλης του Βόλου.
Οι παραπάνω άξονες- στόχοι αλληλοσυνδέονται και η υλοποίηση του ενός προϋποθέτει την υλοποίηση των υπολοίπων. Οι επενδύσεις που απαιτούνται μπορούν να υλοποιηθούν από τον δημόσιο ΟΛΒ με την αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, ενώ σε περίπτωση εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις υποχρεωτικές επενδύσεις που θα κληθεί να υλοποιήσει ο παραχωρησιούχος.
Θα πρέπει επίσης να ολοκληρωθεί η μελέτη σκοπιμότητας για την ανάπτυξη πολυτροπικών μεταφορών στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας που είχε ανατεθεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στα πλαίσια της οποίας θα εξεταζόταν και η σκοπιμότητα μεταφοράς της εμπορικής δραστηριότητας του λιμένα σε νέες λιμενικές εγκαταστάσεις στο Τσιγγέλι Αλμυρού. Τέσσερα χρόνια μετά την έξοδο από τα μνημόνια, απαιτείται η εκπόνηση συνολικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της λιμενικής βιομηχανίας ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες των τοπικών και περιφερειακών οικονομιών προς όφελος της κοινωνίας.
Απαραίτητη προϋπόθεση η μεταφορά των μετοχών των Οργανισμών Λιμένων από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας που έχει μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας στην επιλογή των καταλληλότερων μεθόδων αξιοποίησης αλλά και δ
υνατότητα χρηματοδότησης των απαραίτητων επενδύσεων. Αντί λοιπόν για τις κραυγές «άρον – άρον ιδιωτικοποίησον τον Ο.Λ.Β.» που ακούμε εδώ και τρία χρόνια περίπου για το λιμάνι του Βόλου, αυτό που πρέπει να γίνει είναι οι συλλογικοί φορείς της πόλης να πιέσουν την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ να δημοσιοποιήσουν το σχέδιο ανάπτυξης του λιμανιού, τους λόγους για τους οποίους αυτό το σχέδιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί από τον δημόσιο ΟΛΒ και με ποιους όρους και προϋποθέσεις θα αναλάβει ο παραχωρησιούχος τη διοίκηση και διαχείριση του λιμανιού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας θα αναλάβει πρωτοβουλία συνάντησης με οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης για να παρουσιάσει τις θέσεις του ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Ο.Λ.Β. και τις προτάσεις του για την ανάπτυξη του λιμανιού του Βόλου.