Με τη μαζική συμμετοχή ανθρώπων κάθε ηλικίας πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, την Κυριακή εκδήλωση της Κ.Ο. Μαγνησίας για τα 100 χρόνια από την ιμπεριαλιστική εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή. Η εκδήλωση έγινε στο δημοτικό θέατρο της Νέας Ιωνίας, στη συνοικία δηλαδή που εγκαταστάθηκαν χιλιάδες πρόσφυγες το Σεπτέμβρη του 1922, γεγονός που αποτυπώθηκε και στη συμμετοχή ανθρώπων που προέρχονται από οικογένειες προσφύγων.
Ακόμα στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μάκης Χριστοφορίδης πρόεδρος του Συλλόγου Καππαδοκών Μαγνησίας, ο Γιάννης Παπανικολάου , γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι», η Μεντεκίδου Ευλαμπία, εκ μέρους της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέα Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ».
Την κεντρική ομιλία έκανε η Γεωργία Καπέτη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.
Στον χαιρετισμό του, ο Φάτσης Στέργιος, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ερασιτεχνικής Νίκης Βόλου, μίλησε για την ιστορία της ομάδας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «μιλάμε για ένα κοινωνικό φαινόμενο της εποχής». Ο Μάκης Χριστοφορίδης, μίλησε για το ρόλο που έπαιξαν οι πρόσφυγες στην πόλη του Βόλου, ενώ ο Κατσιγιάννης Ανδρέας, μουσικός, Συνθέτης, Παραγωγός, Ιδρυτής της ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, στάθηκε στο γεγονός ότι οι μικρασιάτες πρόσφυγες δεν κουβαλούσαν μόνο τα λιγοστά υπάρχοντα που κατάφεραν να σώσουν, αλλά και τις ελπίδες για μια καινούρια ζωή καθώς και μια πλούσια πολιτιστική παράδοση που έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της μέχρι και σήμερα.
Ακολούθησε μικρό μουσικό αφιέρωμα στο οποίο συμμετείχαν , μαζί με τον Ανδρέα Κατσιγιάννη οι συνεργάτες μουσικοί της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας: Στο τραγούδι η Ελεάνα Βαρελά και ο Κώστας Ζεμπίλας. Στο Μπουζούκι και στη Λάφτα ο Κώστας Γεδίκης. Στο Βιολί ο Χρήστος Δασκαλόπουλος. Στο Πιάνο ο Φίλιππος Ρέτσιος και στο Κοντραμπάσο ο Χρήστος Θωμαΐδης .
Στο χώρο επίσης υπήρχε έκθεση με ταμπλό με θέμα ιστορικές στιγμές από την ταξική πάλη στη Νέα Ιωνία του Βόλου και έκθεση βιβλίου με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής»
Συμπεράσματα διαχρονικής αξίας για την ταξική πάλη
Μιλώντας για την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «1922 – Ιμπεριαλιστική εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», η Γεωργία Καπέτη, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η ιμπεριαλιστική εκστρατεία και καταστροφή του 1922 αντιμετωπίζεται ενταγμένη στο συνολικό πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών της εποχής εκείνης, γεγονός που βοηθά στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, μπορεί να συμβάλει στη συζήτηση για το τι μπορούν να κάνουν οι λαοί απέναντι στον πόλεμο στις σημερινές και μελλοντικές συνθήκες.
Σημείωσε χαρακτηριστικά τα εξής: «συνολικά η απάντηση στον πόλεμο και την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος μπορεί να δοθεί από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων μόνο με αγώνες- όχι αγώνες και πάλη διεκδίκησης κάποιων δικαιωμάτων μόνο- αλλά αγώνα που θα βάζει στο στόχαστρο την ίδια την εξουσία – το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που διεξάγει τον πόλεμο και θα ανοίγει το δρόμο για άλλη προοπτική. Με το δυνάμωμα ταυτόχρονα της διεθνιστικής πάλης- γι αυτό σήμερα στους βασικούς στόχους του Κόμματός μας είναι η οικοδόμηση ισχυρών κομμουνιστικών ιδεολογικών – πολιτικών δεσμών, έκφρασης κομμουνιστικής αλληλεγγύης, αλληλοβοήθειας σε επεξεργασίες θέσεων, σε κοινές δράσεις με τα υπόλοιπα ΚΚ. Η επίδραση είναι αμφίπλευρη και πολύπλευρη. Το Κόμμα μας προσπαθεί να διδάσκεται από τα θετικά, επιδιώκει να αξιοποιεί δημιουργικά τη θετική πείρα, αλλά και μελετά την αρνητική πείρα άλλων τμημάτων του ΔΚΚ, από τη διεξαγωγή της πολύμορφης ταξικής πάλης στις χώρες τους, χωρίς να αποσπάται από τις αντικειμενικές συνθήκες αλλά και τις ιστορικές ρίζες και καταβολές κάθε Κόμματος. Η διέξοδος λοιπόν είναι το άνοιγμα του δρόμου για τη Σοσιαλιστική εξουσία στην Ελλάδα που θα λύσει μια σειρά ζητήματα προς όφελος της εργατικής τάξης και του λαού.»