Στον Σωρό, μετά το Αγκίστρι προς Μάραθο, σε ένα ανενεργό λατομείο με μια παλιά λιμενική εγκατάσταση, επιμένει να εγκαταστήσει τον σταθμό υγροποιημένου αερίου η Mediterranean Gas, παρά τις αντιδράσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του ΤΑΙΠΕΔ, επιστημονικών φορέων του Βόλου, κατοίκων της περιοχής κ.α.
Ο συγκεκριμένος χώρος είναι ιδιοκτησίας του Ομίλου Ηρακλής, ο οποίος έχει διαψεύσει οιαδήποτε συμφωνία ενοικίασης, πώλησης, διάθεσης στην Mediterranean Gas και είναι άξιο απορίας πως οι επενδυτές θα προχωρήσουν στην σύνταξη της απαραίτητης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση του σταθμού υγροποιημένου αερίου στον Σωρό, όταν δεν υπάρχει οριστική χωροθέτηση με την απόκτηση γης.
Ψηφίσματα, συνελεύσεις, ανακοινώσεις, αποφάσεις όπως η πρόσφατη του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ.α. για τη μη δημιουργία του σταθμού στον Παγασητικό, φαίνεται πως πιέζουν και τον Δήμο Βόλου να πάρει θέση πάνω στο επίμαχο θέμα, για το οποίοι οι επενδυτές δεν έχουν παρουσιάσει ούτε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ούτε στην Επιτροπή Επιστημονικών Φορέων, τους σχεδιασμούς τους.
Ακολουθώντας μια ιδιαίτερη επικοινωνιακή πολιτική, ανακοινώνουν προθέσεις, σχεδιασμούς σε εκδηλώσεις και ημερίδες στην Αθήνα ενώ στον Βόλο και τη Μαγνησία, αποφεύγουν δημόσιες τοποθετήσεις, επιλέγοντας μεμονωμένες συναντήσεις όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στο ξενοδοχείο Valis στην Αγριά.
Μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των επενδυτών, προσκάλεσαν στο Valis και τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγίου Στεφάνου ο οποίος σε μαζική συνέλευση των μελών του, αποφάσισε να μην επιτρέψει την δημιουργία του πλωτού σταθμού στην περιοχή.
Σε ανακοίνωση του Συλλόγου, μετά την συνάντηση με τους εκπροσώπους της Mediterranean Gas, αναφέρονται τα εξής:
"Εκπρόσωποι της εταιρείας Mediterranean Gas μάς τηλεφώνησαν και μας ζήτησαν να συναντηθούμε, ώστε να μας ενημερώσουν για το επικείμενο έργο. Αμέσως συγκλήθηκε διοικητικό συμβούλιο και αποφασίσαμε να παρευρεθούμε στην ενημέρωση αυτή.
Ανακοίνωση της εταιρείας
Το ARGO FSRU της Mediterranean Gas SA, o νέος πλωτός σταθμός προσωρινής αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG είναι ένα εμβληματικό έργο που αναπτύσσεται για να συμβάλει στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, αλλά και τις πρόσφατες ενεργειακές προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το έργο είναι αυτή τη χρονική στιγμή στο στάδιο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία θα κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει το market test με εκδήλωση ενδιαφέροντος για δέσμευση δυναμικότητας από τους χρήστες του τερματικού σταθμού. Η τεχνική δυναμικότητα επαναεριοποίησης του ARGO FSRU ανέρχεται σε 5,2 bcm φυσικού αερίου ετησίως και αυξάνει την ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας της Ελλάδας, των βαλκανικών χωρών και της ΝΑ Ευρώπης.
Η Mediterranean Gas A.E. διαθέτει ένα έμπειρο τεχνικό και εμπορικό τμήμα που στόχος του είναι η εξασφάλιση της σύννομης και ασφαλούς λειτουργίας του έργου.
Στο πλαίσιο αυτό έχει προκύψει νέα θέση στον Παγασητικό Κόλπο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις εγκατάστασης του σταθμού, καθώς επιταχύνει και τις αδειοδοτικές διαδικασίες ανάπτυξης του έργου. Επίσης, βάσει αυτής της θέσης η εταιρεία αναμένει τα αποτελέσματα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ώστε να προχωρήσει στην ανάπτυξη των εγκαταστάσεων, οι οποίες θα είναι απόλυτα ασφαλείς, φιλικές προς το περιβάλλον και προσβάσιμες στην ερευνητική και πανεπιστημιακή κοινότητα.
H εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι δεν προβλέπονται χερσαίες εγκαταστάσεις σύμφωνα με το σχεδιασμό του έργου, ενώ δεν έχει έρθει σε καμία επαφή με την ΑΓΕΤ Ηρακλής για οποιαδήποτε αγορά ακινήτου ή έκτασης γης.
Τα αποτελέσματα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωσή της. Ας σημειωθεί ότι το LNG είναι η καλύτερη και καθαρότερη πηγή ενέργειας για την ενεργειακή μετάβαση.
Τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του Βόλου
Ο Βόλος επιλέχθηκε στρατηγικά, καθώς σε απόσταση περίπου 330 χιλιομέτρων βόρεια της Αθήνας διαθέτει ήδη σημαντικές συνδέσεις με τα χερσαία δίκτυα μεταφορών της χώρας, καθώς και ενεργειακές χερσαίες συνδέσεις, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών και ευρωπαϊκών διασυνοριακών συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου και των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα, τα οποία περιλαμβάνουν: τη θέση του στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, την δραστήρια βιομηχανική ζώνη του ζώνη, την εγγύτητά του με τα διευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου που αναπτύσσονται, τον αγωγό ΤΑΠ, με τους διαδρόμους ΤΕΝ-Τ και την ικανότητά του να δέχεται την μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου σε βύθισμα χωρίς εμπόδια. Το LNG που θα μεταφέρεται με πλοία από διάφορες πηγές στο Βόλο θα επανεριοποιείται, θα μπαίνει στο εθνικό σύστημα φυσικού αερίου και από εκεί μέσω ενός άξονα διασυνοριακών αγωγών στη Βόρεια Μακεδονία, στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, αλλά και την Ιταλία μέσω της προωθούμενης διασύνδεσης με την Ελλάδα.
Τα οφέλη για την κοινωνία του Βόλου
Η ανάπτυξη του συστήματος τροφοδοσίας με υγροποιημένο φυσικό αέριο για την απευθείας παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα καλύψει τις βιομηχανικές και εμπορικές ανάγκες σε ευρύτερο γεωγραφικό πλάτος, με πολύπλευρες θετικές οικονομικές επιπτώσεις για τον πολίτη της Θεσσαλίας.
Ο Βόλος, καθώς και η ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, καθίσταται πρωταγωνιστής και ενεργειακός κόμβος με σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες και ανταποδοτικά οφέλη σε αυτό το νέο οικονομικό περιβάλλον. Ο σταθμός ενισχύει την οικονομία της τοπικής κοινωνίας δημιουργώντας άμεσες θέσεις εργασίες, αλλά και έμμεσες μέσω εμπορικών συνεργειών παροχής υπηρεσιών από παρεμφερείς εταιρείες.
Επίσης ο Βόλος γίνεται πόλος έλξης για τη διέλευση κρουαζιερόπλοιων με LNG που θα αυξήσουν και την τουριστική κίνηση. Άλλα αντισταθμιστικά οφέλη είναι το φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα σε χαμηλές τιμές, καθώς και η συνεργασία με τα επιμελητήρια και την πανεπιστημιακή κοινότητα.
Η Mediterranean Gas A.E. λειτουργεί σεβόμενη πλήρως το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο με γνώμονα την ταχεία ανάπτυξη του έργου. Η Διοίκηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του έργου, ενώ διαθέτει στελέχη με υψηλή τεχνογνωσία τα οποία σχεδιάζουν άρτια όλα τα στάδια του έργου κατοχυρώνοντας την ασφάλειά του, καθώς και την αδιάλειπτη αποδοτικότητά του κατά την έναρξη λειτουργίας του.
Η χώρα μας πρέπει άμεσα να κατακτήσει την ενεργειακή της ασφάλεια και να θωρακιστεί από εισαγόμενες ενεργειακές κρίσεις.
Με το έργο ARGO FSRU υποστηρίζεται σε υψηλό βαθμό η ενεργειακή μας αυτονομία και ανταγωνιστικότητα, ενώ η Θεσσαλία και ο Βόλος μπαίνουν στο διεθνή ενεργειακό χάρτη.
ΜΑΡΙΝΑ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ LNG ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ
Σχετικά με την σχεδιαζόμενη δραστηριότητα δημιουργίας υπεράκτιου πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην ευρύτερη περιοχή του Παγασητικού , η πρώην υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη δηλώνει:
«Λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των πλέον αρμοδίων, δηλαδή της επιτροπής των επιστημονικών φορέων της περιοχής μας αλλά και των συλλόγων και πολιτών της Μαγνησίας, θεωρώ πως είναι απολύτως βάσιμες οι ενστάσεις που έχουν κατατεθεί για την εν λόγω επένδυση. Ας λάβουμε υπόψη μας ότι διεθνώς αποκλείεται η κατασκευή σταθμών LNG πλησίον οικισμών, εντός κόλπων ή σε σεισμογενείς περιοχές, για λόγους ασφαλείας αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.
Μέρος μόνο των ζητημάτων που εγείρονται από την φερόμενη χωροθέτηση της δραστηριότητας, είναι αυτά που άπτονται αφενός της ασφάλειας ανθρώπων και υποδομών σε περίπτωση ατυχήματος, αφετέρου της περιβαλλοντικής υποβάθμισης των οικοσυστημάτων της περιοχής, ενδεχόμενα, που δεν μπορούν να αποκλεισθούν.
Η περιοχή του Βόλου είναι πολύ επιβαρυμένη από την λειτουργία βιομηχανικών μονάδων εντός ή πλησίον στον αστικό ιστό της, για να γίνει αποδεκτή μια επένδυση με τόσο προβληματικά και επικίνδυνα χαρακτηριστικά, μακριά από κάθε εφαρμογή καλών διεθνών πρακτικών ασφαλείας.
Αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ευρεία σύσκεψη και διάλογο της επιστημονικής επιτροπής φορέων της Μαγνησίας για την εν λόγω επένδυση, προκειμένου να συνεκτιμηθούν, με μεθοδολογική πληρότητα, όλες οι κρίσιμες παράμετροι της σχεδιαζόμενης δραστηριότητας και να αξιολογηθούν οι εν γένει επιπτώσεις για το περιβάλλον της Μαγνησίας».