Ομιλία παρέθεσε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα "Προοπτική ανάπτυξης του πολιτικού αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου και η επίδρασή του στην Κεντρική Ελλάδα", που πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας το Σάββατο της 1ης Οκτωβρίου στον Αλμυρό, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, του Προέδρου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και ειδικών επί του θέματος.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ή συμμετείχε για την ανάδειξη και την αξιοποίηση του αεροδρομίου, καθώς και στις προοπτικές που διαθέτει το αεροδρόμιο, προκειμένου να συμβάλει στην εκπλήρωση του εγχειρήματος να καταστεί η Μαγνησία ένας διαμετακομιστικός κόμβος με διεθνή εμβέλεια.
Ακολουθούν σημεία της παρέμβασης του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό:
«Συμμετέχω στη σημερινή ημερίδα με ιδιαίτερη χαρά, καθώς αφορά στον τόπο καταγωγής μου, αλλά και σε ένα θέμα που με έχει απασχολήσει προσωπικά τα τελευταία χρόνια και για το οποίο έχουμε αναπτύξει πρωτοβουλίες, ώστε οι αναπτυξιακές δυνατότητες του αεροδρομίου, αλλά και της περιοχής συνολικά, να μπουν πραγματικά σε τροχιά αξιοποίησης.
Μάλιστα, το πολιτικό αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου έχει για μένα και μία πιο προσωπική σημασία. Είναι για μένα συνδεδεμένο με αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια στον Βόλο και τη Νέα Αγχίαλο, αφού στην κατασκευή των πρώτων εγκαταστάσεων του αεροδρομίου ήμουν εκεί, βοηθώντας τον πατέρα μου στα έργα της κατασκευής. Έχω εικόνες από την αρχή της δημιουργίας του αεροδρομίου.
Η βιωσιμότητα και η προοπτική της περαιτέρω ανάπτυξης του αεροδρομίου ήταν κάτι το οποίο τόσο εμένα, όσο και πολλούς από εμάς, μας είχε απασχολήσει και στο παρελθόν. Το 2018, σε ημερίδα που είχαμε διοργανώσει στον Βόλο για την πορεία και τις προοπτικές του πολιτικού αεροδρομίου, είχα επισημάνει την ανάγκη για πραγματική αξιοποίηση των δυνατοτήτων του αεροδρομίου ως αναπτυξιακού εργαλείου, δίνοντας έμφαση στον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων, στην ανάδειξη της σημασίας του στην κοινωνία, καθώς και στη διαμόρφωση των συνθηκών από την πλευρά της προσφοράς. Ήταν μία πρωτοβουλία, αντίστοιχη με τη σημερινή. Ήταν μία πρωτοβουλία, που, φυσικά, είχε συνέχεια.
Με γνώμονα, λοιπόν, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του αεροδρομίου και της πλεονεκτικής του θέσης στην Κεντρική Ελλάδα, προχωρήσαμε, αμέσως μετά την πρώτη φάση της πανδημίας, το καλοκαίρι του 2020, με την ιδιότητά μου τότε ως Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής στο Υπουργείο Οικονομικών, σε σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς του τουρισμού της Κεντρικής Ελλάδας και του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για τις προοπτικές του αεροδρομίου, σε συνέχεια σημαντικών ενέργειων από την Περιφέρεια όλη την προηγούμενη περίοδο και με σκοπό τη δρομολόγηση πρωτοβουλιών.
Ένα χρόνο μετά, τον Ιούνιο του 2021, ξεκίνησε και η αεροπορική σύνδεση του Βόλου με το Ηράκλειο Κρήτης, μέσα από τη νέα γραμμή της Sky Express, βάζοντας το αεροδρόμιο στον χάρτη των τακτικών δρομολογιακών αερογραμμών. Η αεροπορική γραμμή Βόλου-Ηρακλείου αποτέλεσε και αποτελεί μία θετική εξέλιξη που ήρθε ως αποτέλεσμα σύμπραξης και συνεργασίας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με τους παραγωγικούς φορείς, αξιοποιώντας τις υποδομές και διαμορφώνοντας νέες δυνατότητες για το αεροδρόμιο.
Η ευρύτερη, η διαρθρωτική αξιοποίηση του αεροδρομίου, μαζί με τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, αποτελεί στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης. Και, δη, της νέας ηγεσίας του Υπερταμείου, που εκκίνησε τη συγκεκριμένη διαδικασία, μετά από μία περίοδο στασιμότητας. Αυτή, άλλωστε, είναι και η κατεύθυνση του Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη – κατεύθυνση για τη διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή μας.
Και, έτσι, δρομολογήθηκε η εκπόνηση μελέτης για την επενδυτική αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου. Μέσα από τη μελετητική διαδικασία, αλλά και μέσα από τον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό που προωθούμε για τη Μαγνησία την τελευταία τριετία, αναδεικνύεται μία σημαντική διάσταση ως προς την αξιοποίηση: η διάσταση της εμπορευματικής δραστηριότητας, της δραστηριότητας cargo, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.
Το αεροδρόμιο, λοιπόν, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν κόμβο cargo, εμπορευματικής διασύνδεσης και δραστηριότητας, διατηρώντας παράλληλα και την επιβατική κίνηση. Cargo αεροδρόμιο, που δεν υπάρχει άλλο στη χώρα μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Cargo αεροδρόμιο, αξιοποιώντας τη γεωγραφική θέση, το δίκτυο μεταφορικών διαύλων (λιμάνι, σιδηρόδρομο, εθνική οδός) και την πρωτογενή παραγωγή της περιοχής. Cargo αεροδρόμιο, συνδεδεμένο με τους μεγάλους διεθνείς κόμβους, σε Ευρώπη και Ανατολή.
Αυτό, άλλωστε, συζητήσαμε τον Νοέμβριο του 2021 και με τον επικεφαλής και στελέχη του Υπερταμείου, κατά την επίσκεψή τους στο αεροδρόμιο, με την παρουσία και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, δίνοντας έμφαση στην ενδεχόμενη δυνατότητα ανάπτυξης και του εμπορευματικού χαρακτήρα του αεροδρομίου.
Η αξιοποίηση του αεροδρομίου δεν προσεγγίζεται ως μία μεμονωμένη κίνηση, αλλά ως μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού για τη διαμόρφωση των υποδομών και συνθηκών που θα επιτρέψουν τη Μαγνησία να καταστεί ένας διαμετακομιστικός κόμβος με διεθνή εμβέλεια. Η αξιοποίηση του αεροδρομίου έρχεται να συσχετιστεί και να συνδυαστεί με τις άλλες πρωτοβουλίες που δρομολογούνται και προωθούνται αυτή την τριετία.
Πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου, όπου άμεσα -και σε συνέχεια όλων των ενεργειών που έχουν προηγηθεί, και με τις οποίες είχα εμπλακεί ως Γενικός Γραμματέας- προχωρά η έναρξη της σχετική διαδικασίας. Και όταν λέω άμεσα, αναφέρομαι σε μέρες.
Πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών συνδέσεων στην περιοχή, με το έργο της ηλεκτροκίνησης στη γραμμή Βόλου-Λάρισας που προχωρά, αλλά και με τη μελέτη για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει τη ΒΙΠΕ Αλμυρού, το λιμάνι του Βόλου, το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, τη ΒΙΠΕ Βελεστίνου, αλλά και το Αερινό, όπου προωθείται, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, μία ακόμα αναπτυξιακή πρωτοβουλία με την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, για τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου, αλλά και πρότυπης βιο-οικονομικής περιοχής σε Αερινό και Άγιο Γεώργιο αντίστοιχα.
Έτσι, λιμάνι, εθνική οδός, σιδηροδρομικό δίκτυο, βιομηχανική περιοχή Βόλου, βιομηχανική περιοχή Βελεστίνου, βιομηχανική περιοχή Αλμυρού, εμπορευματικό κέντρο στο Αερινό, βιο-οικονομική περιοχή στον Άγιο Γεώργιο και, φυσικά, το αεροδρόμιο, συνδέονται μεταξύ τους σε ένα δίκτυο ανάπτυξης, με σημαντικές προοπτικές εξωστρέφειας.
Ένα δίκτυο ανάπτυξης της Μαγνησίας, ώστε να καταστεί ένας διαμετακομιστικός κόμβος με διεθνή εμβέλεια. Και αυτό το σκέλος, της διεθνούς εμβέλειας, ένα αεροδρόμιο cargo μπορεί να το προσδώσει και να το υποστηρίξει με σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές για την περιοχή, για τη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα.
Η πραγματοποίηση τέτοιων δομικών παρεμβάσεων, όπως η επενδυτική αξιοποίηση του αεροδρομίου, απαιτεί καλό σχεδιασμό και ολοκληρωμένη μελέτη. Αυτό έγινε όλη την προηγούμενη περίοδο από το Υπερταμείο, αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά και τις προοπτικές του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου, μαζί με τα υπόλοιπα 21 περιφερειακά και προς αξιοποίηση αεροδρόμια της χώρας.
Και, πλέον, δρομολογούνται τα επόμενα βήματα αξιοποίησης μέσα στους επόμενους μήνες, με τη συμμετοχή και ιδιωτών, που θα επιτρέψει στα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, στις υποδομές που υπάρχουν και σε αυτές που δρομολογούνται, αλλά και στον νέο προσανατολισμό του αεροδρομίου, να διαμορφώσουν απτά αναπτυξιακά αποτελέσματα. Μία επενδυτική αξιοποίηση που σε συνδυασμό και όλες τις άλλες δομικές παρεμβάσεις για να καταστεί η περιοχή ένας διαμετακομιστικός κόμβος με διεθνή εμβέλεια, θα δημιουργήσουν συνθήκες ευημερίας για όλες και όλους.
Για τον Αλμυρό, τη Μαγνησία, τη Θεσσαλία, την Κεντρική Ελλάδα. Και προς αυτή την κατεύθυνση, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να συνεργαζόμαστε».
Τέλος, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό έλαβε στο κλείσιμο της εκδήλωσης το λόγο, σημειώνοντας ότι συμφωνεί – όπως έχει σημειώσει και σε άλλες συναντήσεις στο παρελθόν – με τη συνεργασία και σύμπραξη όλων των εμπλεκομένων, από την αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς, της Κεντρικής Ελλάδος ως προς την προώθηση του αεροδρομίου και των προορισμών που σχετίζονται με αυτό, ώστε να τονωθεί περαιτέρω η διάσταση της επιβατικής κίνησης. Συνάμα, υπογράμμισε ότι η αύξηση της επιβατικής κίνησης συμπορεύεται με την ανάπτυξη της εμπορευματικής δραστηριότητας – της cargo διάστασης του αεροδρομίου – στο πλαίσιο της επενδυτικής αξιοποίησης του αεροδρομίου, μέσα από τη διαδικασία προσέλκυσης ιδιωτών επενδυτών, αλλά και τη σύμπραξη με το δημόσιο, όπου απαιτηθεί προς όφελος της ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.