Την περισυλλογή μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης, υπόδησης και λοιπών υφασμάτινων υλικών από το σύνολο της διοικητικής περιφέρειας του Δήμου Βόλου με αντισταθμιστικό αντάλλαγμα 600 ευρώ ετησίως, εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης.
Ειδικότερα, η εισήγηση έχει ως εξής
Θέμα: «Έγκριση υλοποίησης προγράμματος χωριστής συλλογής μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης, υπόδησης και λοιπών υφασμάτινων υλικών και έγκριση εκποίησης ανακυκλώσιμων υλικών».
Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), το οποίο εγκρίθηκε με την υπ΄αριθ.39/2020 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ 185/Α/29.09.2020) «Έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (Ε.Σ.Δ.Α.)». Καθορίστηκαν οι γενικές κατευθύνσεις, αλλά και οι ειδικότεροι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν σε ότι αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων σε εθνικό επίπεδο και για χρονικό ορίζοντα δεκαετίας (2020 – 2030).
Συγκεκριμένα, η διαχείριση των αποβλήτων θα πρέπει να προβλέπει στην:
Διαλογή υλικών στην πηγή με στόχο τη ριζική αναβάθμιση της ανακύκλωσης και ανάκτησης με χωριστή συλλογή έως το 2030.
Μείωση στο ελάχιστο δυνατό της συνολικής ποσότητας ανακτήσιμων αποβλήτων που διατίθενται για υγειονομική ταφή.
Ο Δήμος Βόλου, σε συμμόρφωση με το εγκεκριμένο ΕΣΔΑ, υλοποιεί Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης (ΤΣΔ) Αποβλήτων με βασικό άξονα τον σχεδιασμό μίας ολοκληρωμένης και ορθολογικής διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ), η οποία στηρίζεται στην ιεραρχία διαχείρισης αποβλήτων όπως ορίζεται στην Οδηγία Πλαίσιο για τα απόβλητα.
Στο πλαίσιο του ΤΣΔ προβλέπεται ο σχεδιασμός δράσεων χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, με σκοπό τόσο την αξιοποίησή τους, όσο και την εκτροπή τους από την ταφή.
Προς την κατεύθυνση αυτή, η Διεύθυνση Καθαριότητας & Ανακύκλωσης εξέτασε την περίπτωση εφαρμογής προγράμματος χωριστής συλλογής μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης και λοιπών υφασμάτινων υλικών (ρούχα, τσάντες, πάνινα παιχνίδια, παπούτσια κλπ.) μέσω της ανάπτυξης δικτύου ειδικών κάδων συλλογής. Τα ανωτέρω υλικά επί του παρόντος απορρίπτονται στους πράσινους κάδους και οδηγούνται προς ταφή, αφού δεν υπάρχει Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης για το συγκεκριμένο ρεύμα αποβλήτων (στο ΕΣΔΑ προβλέπεται η έγκριση τέτοιων Συστημάτων εντός της τρέχουσας πενταετίας) το οποίο θα αναλάμβανε τη διαχείρισή του. Εκτιμάται ότι το ποσοστό των υφασμάτινων υλικών αποτελεί περίπου το 6% της συνολικής ποσότητας των οικιακών αποβλήτων.
Έπειτα από την σχετική έρευνα προέκυψε ότι πανελληνίως δραστηριοποιούνται εταιρίες οι οποίες αναλαμβάνουν, σε συνεργασία με τους Δήμους, την ολοκληρωμένη διαχείριση του ρεύματος των μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης και λοιπών υφασμάτινων υλικών και ειδικότερα:
Την δωρεάν τοποθέτηση κάδων ειδικών προδιαγραφών για τη συλλογή των υφασμάτων σε σημεία που υποδεικνύονται από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου.
Την συλλογή των υφασμάτων με μέσα της εταιρίας
Την προδιαλογή των συλλεγόμενων υλικών με στόχο την επιστροφή των επαναχρησιμοποιήσιμων ενδυμάτων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο (Τράπεζα Ρουχισμού) του Δήμου.
Την προώθηση των μη επαναχρησιμοποιήσιμων υλικών προς ανακύκλωση. Την εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης.
Η υλοποίηση προγράμματος χωριστής συλλογής υφασμάτων θα έχει τα εξής αναμενόμενα οφέλη για τον Δήμο:
Μείωση των οικιακών αποβλήτων που οδηγούνται προς ταφή σε ποσοστό περίπου 6%, με αποτέλεσμα πολλαπλά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για τον Δήμο (μείωση εισφοράς στον Φο.Δ.Σ.Α., ελάττωση καυσίμων, παράταση του χρόνου ζωής του Χ.Υ.Τ.Α. κλπ) Συμμόρφωση με το εγκεκριμένο ΕΣΔΑ και κατ΄επέκταση το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης του Δήμου.
Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των δημοτών
Ενίσχυση της Τράπεζας Ρουχισμού του Δήμου για την υποστήριξη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων.
Ο ανάδοχος θα διαθέτει άδεια σε ισχύ για τη διαχείριση (συλλογή – μεταφορά) μη επικίνδυνων αποβλήτων και συγκεκριμένα αποβλήτων ιματισμού. Στην παραπάνω υπεύθυνη δήλωση θα αναγράφεται ότι ο ανάδοχος διαθέτει και όλες τις υπόλοιπες άδειες που τυχόν απαιτούνται για την ασφαλή & σύννομη εκτέλεση της διαδικασίας καθώς και ότι θα τηρήσει το σύνολο της περιβαλλοντικής νομοθεσίας για τη συλλογή και διαχείριση αυτών των αποβλήτων.
Να διασφαλίζει χωρίς επιβάρυνση του Δήμου τη μετακίνηση ή κατάργηση κάδων όταν αυτό του ζητηθεί.
Ο ανάδοχος οφείλει να διασφαλίζει χωρίς επιβάρυνση του Δήμου την πυρασφάλεια των κάδων και είναι υπεύθυνος για την αποζημίωση οποιαδήποτε υποστεί ζημία
Ο ανάδοχος οφείλει να παραλάβει τους κάδους που εγκατέστησε μετά τη λήξη της σύμβασης, με δικά του μέσα και ευθύνη χωρίς καμία αποζημίωση από το Δήμο.
Kάθε ένα από τα μέρη, έχει το δικαίωμα να καταγγείλει την παρούσα σύμβαση μόνο για σπουδαίο λόγο, κοινοποιώντας προς το άλλο μέρος έγγραφη ειδοποίηση τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες πριν την ημερομηνία, από την οποία επιθυμεί να επέρχονται τα αποτελέσματα της καταγγελίας. Ως σπουδαίος λόγος θεωρείται η παράβαση οποιουδήποτε όρου της σύμβασης.
Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 5 έτη με δυνατότητα παράτασης για άλλα πέντε έτη, κατόπιν αποφάσεως των αρμοδίων συλλογικών οργάνων. Το αντίτιμο που θα καταβάλλει στο Δήμο ο ανάδοχος είναι εκτός από τα ρούχα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν από την τράπεζα ρουχισμού – κοινωνικό παντοπωλείο και το αντισταθμιστικό αντάλλαγμα – ανταποδοτικό όφελος ως εξής:
Συλλογή έως 100 τόνους το έτος |
600€ / έτος εγγυημένο ποσό |
Επιπλέον τόνοι πέραν των 100 το έτος |
5€ / ανά τόνο |
Προκειμένου η Διεύθυνση Καθαριότητας & Ανακύκλωσης να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος με τα βέλτιστα δυνατά οφέλη για τον Δήμο, προτείνεται η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Δήμου σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κατάθεση προτάσεων συνεργασίας.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω παρακαλούμε να εγκρίνετε την υλοποίηση προγράμματος χωριστής συλλογής μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης – υπόδησης και λοιπών υφασμάτινων υλικών στον Δήμο Βόλου.