Δίπλα στους δημότες τους, δίπλα στην υγιή επιχειρηματικότητα και όχι δίπλα σε καταστάσεις μαφίας όπως αναφέρεται, αποφάσισαν να ταχθούν Δήμοι της Αττικής απέναντι στην ηχορύπανση και την ασυδοσία επιχειρήσεων διασκέδασης.
Σε μιά περίοδο κατά την οποία και στον Βόλο, στη συνοικία Παλαιών εντείνεται το πρόβλημα από ορισμένους επιχειρηματίες οι οποίοι δηλώνουν δημόσια πως αν δεν παρανομήσουν με την ηχορύπανση, θα κλείσουν τα μαγαζιά τους και θα διώξουν εργαζόμενους, στην Ατιική Δημοτικές Αρχές αποφάσισαν να στείλουν ηχηρό μήνυμα ότι δεν εκβιάζονται από ομάδες συμφερόντων, ούτε ότι συμπλέουν, για διάφορους λόγους με αυτές.
Την ίδια ώρα στον Βόλο, χωρίς κάποιο κανονιστικό πλαίσιο, εγκρίνονται από αυτοδιοικητικά όργανα παρατάσεις ωραρίου χρήσης μουσικής ενώ οι πολίτες διαμαρτύρονται και κάποιοι επιχειρηματίες εργαλειοποιούν την απασχόληση χωρίς να προβληματίζει συνδικαλιστικούς φορείς όπως ο Σύλλογος Ιδιοκτητών καφέ και εστίασης κ.α.
Μπαίνουν στο "mute" μετά τις 23:00 Άλιμος, Βουλιαγμένη, Βάρη και Βούλα
Τα νυχτερινά κέντρα των δήμων Αλίμου, Βάρης, Βουλιαγμένης και Βούλας λένε «αντίο» στη μουσική μετά τις 23:00.
Όλα αυτά, πάνω στην έναρξη του καλοκαιριού και κατ' επέκταση της τουριστικής περιόδου, κατά την οποία μεγάλος αριθμός τουριστών και όχι μόνο, βγαίνει στα μαγαζιά της «Αθηναϊκής Ριβιέρας» για να διασκεδάσει κοντά στη θάλασσα.
Ο δήμαρχος Αλίμου ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το iefimerida.gr πως δεν θα επιτρέψει ο Άλιμος «να μετατραπεί σε ένα απέραντο παραθαλάσσιο “Γκάζι” ή "Φαληράκι”».
Μιλώντας στο Open, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να βγάλουν με τόσο άγαρμπο και άγριο τρόπο σε βάρος της κοινωνίας τα σπασμένα δύο χρόνων», ενώ τόνισε πως τα όσα περιγράφουν στον ίδιο κάτοικοι της περιοχής, αλλά όσα ακούει και ο ίδιος πολλά βράδια, από τα μεσάνυχτα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, είναι απαράδεκτα.
Μέσα από μια μακροσκελή ανακοίνωσή του μάλιστα, ο κ. Κονδύλης αναφέρει πως «πουθενά δεν έχει αποφασίσει η πόλη να μετατραπεί σε ένα απέραντο παραθαλάσσιο “Γκάζι”, ούτε σε “Φαληράκι” ή “Λαγανά”» και πως η ηχορύπανση από το παραλιακό μέτωπο αποτελεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση, που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από τη Δημοτική Αρχή ούτε από την κοινωνία.
Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης: Από την 1η Ιουλίου σε εφαρμογή το μέτρο για το κλείσιμο της μουσικής
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι δήμοι Βάρης, Βουλιαγμένης και Βούλας. Η εφαρμογή του νέου κανονισμού θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου, ώστε να προστατευτεί η πόλη από τις επιχειρήσεις εκείνες, που αρνούνται να σεβαστούν τους κατοίκους, την ποιότητα ζωής και την οικιστική φυσιογνωμία που χαρακτηρίζει τον δήμο.
Ακόμη, ο νέος κανονισμός περιορίζει την όχληση των κατοίκων από την κατάχρηση των βεγγαλικών, καθώς απαγορεύει την καύση μετά τις 23:00, ενώ επιτρέπει αποκλειστικά τη χρήση αθόρυβων ή χαμηλού θορύβου βεγγαλικών τις υπόλοιπες ώρες. Στους παραβάτες προβλέπεται η επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ.
Οι ποινές για τις παραβάσεις των καταστημάτων που θα έχουν μουσική ακόμα και με τις 23:00
Οι δήμοι έχουν ανακοινώσει ότι στις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες, θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ από τη Δημοτική Αστυνομία, ενώ στις τρεις παραβάσεις η επιχείρηση θα σφραγίζεται προσωρινά.
"Σιγή" μετά τις 23:00 στην παραλιακή
Το παράδειγμα του Δήμου Αλίμου, όπου τα νυχτερινά κέντρα κλείνουν τη
μουσική στις 23:00, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ηχορύπανση που κρατά ξάγρυπνους τους κατοίκους, ακολουθεί και ο
Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.
Μιλώντας για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το μέτρο ο κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης είπε ότι αυτές «υπάρχουν από αυτούς που οχλούν. Οι κάτοικοι θα μπορέσουν να κοιμηθούν, ζητάμε απλά να σεβαστούν την περιοχή», σημείωσε.
Ο κ. Κωνσταντέλλος μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε το σκεπτικό πίσω από τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης και ανέλυσε το πώς σκοπεύει η δημοτική αρχή να εφαρμόσει το μέτρο:
«Κάναμε τοπική κανονιστική νομοθεσία. Γιατί; Γιατί συμβαίνει το εξής. Υπάρχει σήμερα νομοθεσία που λέει “έχεις κάνει ηχορύπανση; Παραβίαση ωραρίου;” Έχεις τρεις αυτοψίες οι οποίες οδηγούν στο να πάρεις εσύ μία 10ήμερη σφράγιση την οποία την αποφασίζει ο δήμος. Στη 10ήμερη σφράγιση, πηγαίνεις με μία διοικητική προσφυγή στο διοικητικό πρωτοδικείο και αποφασίζει να δώσει αναστολή δηλαδή να σφραγίσουμε το μαγαζί τον Δεκέμβρη ή το Γενάρη ή τον Φλεβάρη που είναι κλειστό το μαγαζί».
«Γνωρίζοντας αυτή τη διαδικασία οι επιχειρηματίες λένε ότι δεν έχουμε πρόβλημα γιατί θα “βαράμε” μουσική μέχρι το πρωί. Εμείς θα αλλάξουμε αυτό το καθεστώς και λέμε “πηγαίνετε στα διοικητικά δικαστήρια, κάντε ό,τι θέλετε αλλά κάθε παράβαση έχει πρόστιμο 5.000 ευρώ και για να πάτε στο διοικητικό δικαστήριο πρέπει να προκαταβάλλετε το 40%”», κατέληξε ο κ Κωνσταντέλλος.
Έχει κλείσει τον «διακόπτη» ο δήμαρχος Αλίμου
Αποφασισμένος να τηρήσει τον περιορισμό ωραρίου όσον αφορά την ένταση της
μουσικής στα
παραλιακά νυχτερινά κέντρα διασκέδασης εμφανίστηκε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, ο δήμαρχος Αλίμου Aνδρέας Κονδύλης, λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες με την ηχορύπανση τις βραδινές ώρες.
Ο δήμος Αλίμου αποφάσισε να εφαρμόσει το ωράριο που προβλέπει ο νόμος για τη μουσική στα καταστήματα, δηλαδή να παίζει δυνατά μόνο μέχρι τις 23:00, καθώς όπως εξηγεί ο δήμαρχος σε επικοινωνία του με το CNN Greece η κατάσταση αν δεν ληφθούν μέτρα, τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη.
«Αυτό που έχει γίνει φέτος είναι πρωτόγνωρο. Είχαμε συζητήσει με τους επιχειρηματίες να είναι πιο προσεκτικοί με την ηχορύπανση, αλλά το πράγμα ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Από την παραλία η μουσική ακούγεται σε βάθος 3 χιλιομέτρων μέσα στην πόλη» μας εξηγεί, περιγράφοντας μια τριτοκοσμική – όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος – εικόνα στην αθηναϊκή ριβιέρα, με ζωντανές συναυλίες και μπουζούκια πάνω στην άμμο και βεγγαλικά μέχρι το πρωί.
«Δεν μπορεί σε μια καντίνα πάνω σην άμμο να επεκτείνεται και να φθάνει τα 300 τ.μ να φέρνεις τράπερ και να κάνεις συναυλία. Πού έχει ξανακουστεί το ίδιο συγκρότημα που βλέπουμε στις πίστες το χειμώνα να το βλέπουμε ξανά πάνω στην αμμουδιά και με τα ηχεία στραμμένα στην πόλη», αναρωτιέται τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει το νόμιμο ωράριο διαφορετικά οι επιχειρηματίες που δεν συμμορφώνονται θα οδηγούνται στη δικαιοσύνη.
«Εάν δεν συμμορφωθούν θα πάμε μέχρι την πλήρη ανάκληση όλων των αδειών. Αν πάλι οι επιχειρηματίες θέλουν να ενεργήσουν με τρόπο που να σέβεται τους κατοίκους της περιοχής, να μην τους κρατάει ξάγρυπνους δεν έχουμε πρόβλημα να συνεχίσουν να λειτουργούν. Δεν προτίθεμαι όμως να υπογράψω καμμία άδεια να συνεχίσουν με αυτόν τον τρόπο πέραν των 23:00 που ορίζει ο νόμος», σημειώνει ο δήμαρχος Αλίμου.
Η απόφαση για το ωράριο της μουσικής, ξεκίνησε από χθες, Τετάρτη, πιλοτικά για μια εβδομάδα. Οι πολίτες όπως σημειώνει ο κ. Κονδύλης, πρέπει να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς και όχι να καταστούν όμηροι των dj. Ωστόσο δηλώνει ανοιχτός σε νέα συζήτηση με τους επιχειρηματίες, καθώς όπως λέει στόχος του είναι να μην βασανίζεται ο κόσμος και να κοιμάται κάθε βράδυ αλλά και οι επιχειρηματίες να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Πρέπει και οι επιχειρηματίες να κάνουν μια προσπάθεια – σημειώνει ο δήμαρχος – να μην ενοχλούν τη γειτονιά, που σημαίνει, ότι αν θέλουν να παίζουν στην ίδια ένταση θα πρέπι να κάνουν ηχομονώσεις, να τοποθετήσουν υαλοπετάσματα και ηχοπετάσματα στα καταστήματά τους και να διατηρούν χαμηλότερη την ένταση στα ηχεία.
Παίζουν με τα όρια της αντοχής και της υπομονής του κόσμου. Είναι μια μορφή πολιορκίας, στέρησης της ελευθερίας των ανθρώπων, η οποία δεν μπορεί να συνεχίζεται. Πιστεύω ότι τελικά ότι θα δείξουν επιχειρηματική εξυπνάδα όσον αφορά την ηχορύπανση, θα αναδιπλωθούν και για δικό τους όφελος και κέρδος να χαμηλώσουν την ένταση», μας λέει ο δήμαρχος.
Τι προβλέπει ο νόμος
Ο νόμος προβλέπει την μουσική στα καταστήματα μέχρι τις 23:00 το βράδυ.
Η παραβίαση του ωραρίου συνεπάγεται μήνυση από την αστυνομία και αυτόφωρο για τον ιδιοκτήτη. Στη τρίτη μήνυση το κατάστημα σύμφωνα με το νόμο σφραγίζεται, ενώ προβλέπεται και η επιβολή προστίμου 2.000-3.000 ευρώ.
Την Tετάρτη που εφαρμόστηκε η απόφαση οι επιχειρηματίες συμμορφώθηκαν και δεν έπαιξαν δυνατά τη μουσική πέραν μια λογικής ώρας, όπως μας αναφέρει ο κ. Κονδύλης.«Δεν μπορούμε να έχουμε εδώ μια κατάσταση μαφίας να κάνουμε ότι θέλουμε. Ή θα λειτουργήσουμε σε αρμονία στην τοπική κοινωνία, ή θα προηγηθεί το δικαίωμα του ανθρώπου στην υγεία και την ξεκούραση και μετά το δικαίωμα του επιχειρηματία. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει μια έντιμη συνενόηση με τους επιχειρηματίες των νυχτερινών κέντρων» καταλήγει ο δήμαρχος Αλίμου.