Την ώρα που σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο η τουρκική ηγεσία κλιμακώνει τη ρητορική έντασης με αιχμή του δόρατος την απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης έρχεται να προσδώσει «επιστημονικό κύρος» στις αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, με την έκδοση σε βιβλίο της θεωρίας περί «Γαλάζιας Πατρίδας».
Πρόκειται, σύμφωνα με το cnn.gr για ένα «πόνημα» 350 σελίδων, το οποίο υπογράφει ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζιχάτ Γιαϊτζί, απόστρατος υποναύαρχος, «αρχιτέκτονας» της συμφωνίας για την ΑΟΖ με το καθεστώς Σάρατζ της Λιβύης και εμπνευστής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Το βιβλίο φέρει τον τίτλο: «Γαλάζια Πατρίδα- Ένα βιβλίο για τον χάρτη και το δόγμα – Ο Εθνικός Όρκος των Τουρκών στις Θάλασσες».
Σε χάρτες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, τα δυτικά σύνορα της "Γαλάζιας πατρίδας" φτάνουν μέχρι το θαλάσσιο πάρκο Βορείων Σποράδων !!!
Στο προοίμιο του βιβλίου, που υπογράφει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, καθηγητ. Μαχμούτ Ακ, περιγράφεται ουσιαστικά η αντίληψη που υπάρχει για το θέμα στη γειτονική χώρα: «Ο όρος “Γαλάζια Πατρίδα”, που θεωρεί τους θαλάσσιους πόρους της Τουρκίας που περιβάλλουν τα σύνορά της ως ένα κομμάτι πατρίδας εξίσου σημαντικό με τη γη, μόλις άρχισε να εμφανίζεται στη βιβλιογραφία των διεθνών σχέσεων. Ο ρόλος που διαδραματίζει στις παράκτιες χώρες, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, απαιτεί από την Τουρκία να είναι πιο ενεργή όσον αφορά στο Δίκαιο της Θαλάσσης, εν όψει και πιθανών συγκρούσεων και εντάσεων με άλλες παράκτιες χώρες. Το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”, που προτάθηκε προς αυτή την κατεύθυνση, υπερασπίζεται τη θέση ότι με δεδομένες τις αυξανόμενες οικονομικές ανάγκες των χωρών σε πόρους, οι θαλάσσιοι πόροι που διαθέτουν είναι πατρίδα τους όπως και η γη. Προς αυτή την κατεύθυνση, όλες οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας που έχουν δηλωθεί και προβλέπεται να κηρυχθούν, σύμφωνα με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, ονομάζονται Γαλάζια Πατρίδα και η πολιτική σε όλα τα θέματα που αφορούν στο Ναυτικό Δίκαιο, στο οποίο η Τουρκία είναι συμβαλλόμενο μέρος, ασκείται στο πλαίσιο του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”».
Μιλώντας στη φιλοκυβερνητική Yeni Safak, ο ίδιος ο συγγραφέας Τζιχάτ Γιαϊτζί αποκαλύπτει πως ο πρόεδρος Ερντογάν, στο Συμπόσιο της Ανατολικής Μεσογείου τον Σεπτέμβριο του 2020, «είχε δώσει εντολή στα πανεπιστήμια να φτιάξουν τον δικό μας χάρτη, Αυτή η παραγγελία ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα».
Δηλώνει επίσης πως «πρέπει να απαντήσουμε στους χάρτες της Ελλάδας παρουσιάζοντας τον δικό μας χάρτη για τη Γαλάζια Πατρίδα» για να προσθέσει: «Το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης έχει χαρτογραφήσει τη Γαλάζια Πατρίδα ως επιστημονική δημοσίευση. […] Αυτός ο χάρτης μας πρέπει να παρουσιαστεί στους πρεσβευτές μας και να ενημερωθούν για τα δικαιώματα της Τουρκίας».
«Αυτό το βιβλίο είναι ένα δογματικό βιβλίο που περιέχει όσο το δυνατόν περισσότερες νομικές, πολιτικές και τεχνικές απαντήσεις στα ερωτήματα του “τι, γιατί, πότε, πού, πώς και από ποιον”. Σε αυτό το πλαίσιο, το βιβλίο αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο το "Δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας"».
Ο απόστρατος ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί ισχυρίστηκε στην ίδια συνέντευξη ότι η Ελλάδα έχει έτοιμο σχέδιο τριών φάσεων από το 2017 το οποίο θα της επιτρέψει «να εισβάλει στο Αιγαίο» και πως οι 16 χάρτες που παρουσίασε η Ελλάδα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθεί για την Τουρκία είναι μέρος αυτού του σχεδίου.
«Ενάντια σε αυτό το σχέδιο, η Τουρκία πρέπει να εξηγήσει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας στον κόσμο», δήλωσε ο Γιαϊτζί,
«Τώρα η Τουρκία γνωρίζει τα δικαιώματά της στις θάλασσες» ανέφερε υποστηρίζοντας πως «η Ελλάδα, που βλέπει τη συγκυρία ως ευκαιρία, θα μας γίνει μπελάς. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο».
Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί αναφέρθηκε και στο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο: «Με την υπογραφή συμφωνίας από την Τουρκία και τη Λιβύη και τις δηλώσεις του (Τούρκου) προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών, η Ελλάδα έχει κολλήσει στη γωνία. Οι Έλληνες προσπαθούν πλέον να απαντήσουν στη διπλωματική στάση της Τουρκίας. Θεωρούν ότι είναι κατάλληλη η συγκυρία. Την ώρα που η Τουρκία προετοιμάζεται για επιχείρηση στη Συρία, ενώ κρατά μια στάση που ταράζει την Ευρώπη όσον αφορά ατη Φινλανδία και τη Σουηδία, θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτή τη συγκυρία. Και η παρουσίαση του αμερικανού προέδρου ως «Μπαιντενέπουλου» ενθαρρύνει την Ελλάδα».