Το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει τελετή Αναγόρευσης του Καθηγητή Alex Spyropoulos σε Επίτιμο Διδάκτορα την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022 και ώρα 19.00, στο Αμφιθέατρο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ του Τμήματος Ιατρικής στη ΒΙΟΠΟΛΗ Λάρισας.
Ο Καθηγητής Alex Spyropoulos θα τιμηθεί για την προσφορά του στην επιστήμη της Ιατρικής και ειδικότερα στη διδασκαλία, στην έρευνα και στον πάσχοντα συνάνθρωπο, λαμβάνοντας τον τιμητικό ακαδημαϊκό τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα.
Το πρόγραμμα της τελετής περιλαμβάνει:
Προσφώνηση του Professor of Medicine Alex SPYROPOULOS από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητή Ζήση Δ. ΜΑΜΟΥΡΗ.
Χαιρετισμό του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητή Ιωάννη Λ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ.
«Έπαινο» προς τον Professor of Medicine Alex SPYROPOULOS από τoν Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Μιλτιάδη Ι. ΜΑΤΣΑΓΚΑ
Ανάγνωση της Εισήγησης, του Ψηφίσματος και της Αναγόρευσης και επίδοση των τίτλων και του Επιτηβεννίου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητή Αθανάσιο Δ. ΓΙΑΝΝΟΥΚΑ προς τον Professor of Medicine Alex SPYROPOULOS
Ομιλία του τιμώμενου με θέμα:«How COVID-19 is Teaching us New Paradigms of Coagulopathy»
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό
Alex Spyropoulos
Ο Καθηγητής Alex Spyropoulos γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Είναι παντρεμένος με δύο παιδιά.
Είναι απόφοιτος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, που εδράζεται στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, με εγγραφή ως Πανεπιστημιακός Υπότροφος. Συνέχισε την εκπαίδευσή του στη Αλμπουκέρκη, Νέου Μεξικού των ΗΠΑ και το 1996 απέκτησε τον τίτλο της ειδικότητας της Παθολογίας.
Το 2013 έγινε Καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μανχάσετ της Nέας Υόρκης, το 2016 ήταν Καθηγητής στο Κέντρο Έρευνας Merinoff με επίκεντρο τον ασθενή, του Ινστιτούτου Feinstein Ιατρικών Ερευνών της Νέας Υόρκης και από το 2017 είναι Καθηγητής στο Κέντρο Έρευνας για Καινοτομίες Υγείας και Αποτελεσμάτων του ίδιου Ινστιτούτου. Επίσης, είναι Διευθυντής των Υπηρεσιών Αντιθρομβωτικής και Κλινικής Θρόμβωσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Northwell Health System του Staten Island της Nέας Υόρκης.
Από το 2014 έγινε Μέλος του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή με έδρα την Αθήνα. Είναι Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ελληνικής Βιοϊατρικής Ένωσης και συμμετέχει στην Οργανωτική Επιτροπή των Διεθνών Συναντήσεων για τη Θρόμβωση: Βασικές, Εργαστηριακές, και Κλινικές πλευρές της φλεβικής και αρτηριακής θρομβοεμβολικής νόσου.
Είναι Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής και Τυποποιητικής Υποεπιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας για τη Θρόμβωση και την Αιμόσταση (ISTH), Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής και Τυποποιητικής Υποεπιτροπής για τη μετεγχειρητική θρόμβωση και αιμόσταση της Διεθνούς Εταιρείας για τη Θρόμβωση και την Αιμόσταση, καθώς και Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης της Διεθνούς Εταιρείας για τη Θρόμβωση και την Αιμόσταση.
Έχει 178 δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά με σύστημα κριτών
Έχει συνδράμει στη σύνταξη 7 Κατευθυντήριων Οδηγιών ενώ έχει συγγράψει 6 ακόμη κεφάλαια βιβλίων
Έχει H-Factor : 40
Έχει καθοδηγήσει 10 μεταπτυχιακούς φοιτητές, ειδικευόμενους και μεταδιδακτορικούς φοιτητές.
Είναι στη συντακτική ομάδα σε 4 διεθνούς φήμης επιστημονικά περιοδικά.
Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε πολλά διεθνή συνέδρια με πλήθος επιστημονικών ομιλιών και παρουσιάσεων.
Ο Καθηγητής Alex Spyropoulos αποτελεί έναν από τους γνωστότερους επιστήμονες παγκοσμίως στην έρευνα της θρόμβωσης και της αντιθρομβωτικής αγωγής έχοντας λάβει υποτροφίες (grants) από μεγάλους οργανισμούς για το σκοπό αυτό. Μαζί με τον επίσης διακεκριμένο Έλληνα Καθηγητή Παθολογίας James Douketis, έχει ασχοληθεί και αναγνωρισθεί παγκοσμίως ως μια εξέχουσα προσωπικότητα στον τομέα της Περιεπεμβατικής Διαχείρισης της Αντιθρομβωτικής Αγωγής, συγγράφοντας σημαντικές δημοσιεύσεις και κατευθυντήριες γραμμές. Εξειδικεύεται επίσης στη διαχείριση της θρομβοεμβολικής νόσου, καθώς και στην αξιολόγηση νέων αντιθρομβωτικών θεραπειών και νέων αντιπηκτικών από του στόματος για θρομβοεμβολική ασθένεια. Ως Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Ελληνικού Ινστιτούτου Βιοϊατρικής, προώθησε υποτροφίες για περίπου 500 Ελληνικές Βιοϊατρικές Οργανώσεις παγκοσμίως και ως Μέλος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής για την Ημέρα της Θρόμβωσης, προωθεί την παγκόσμια συνειδητοποίηση για την μείωση του θανάτου και της αναπηρίας από την θρομβοεμβολική νόσο. Επίσης, ο Καθηγητής Alex Spyropoulos έχει αναπτύξει μακρά συνεργασία με την Ελληνική επιστημονική ιατρική κοινότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει γεννηθεί στην Αθήνα, ενώ αγαπά την Ελλάδα ως πατρίδα του.