Ένα σπάνιο έθιμο με ρίζες βαθιά μέσα στο χρόνο θα αναβιώσει ανήμερα της Αναλήψεως, στις 2 Ιουνίου στα Καλά Νερά Πηλίου. Από τα τέλη του 17ου αιώνα οι κάτοικοι των γύρω ορεινών χωριών κατέβαιναν εκείνη τη μέρα για να κάνουν το πρώτο καλοκαιρινό τους μπάνιο.
Να “αναληφθούν και αυτοί από όλα τα κακά”. Το ιδιαίτερο όμως ήταν ότι όλοι κατέβαιναν παραλιακά με τα άλογα τους και τα οικόσιτα ζώα τους – γίδες, κατσίκες και πρόβατα – για να καθαριστούν και να φωτιστούν μπαίνοντας στο νερό της θάλασσας υπό τις ευλογίες του παπά του χωριού. Ολόκληρα κοπάδια τσελιγκάδων, αλλά και τα λιγοστά ζωντανά που κατείχε κάθε οικογένεια, κατηφόριζαν στις ακτές των Καλών Νερών για να λάβουν την ευλογία.
Αν και πολλές πτυχές του εθίμου ατόνησαν, οι ιππείς της ευρύτερης περιοχής φρόντισαν να τηρούν το ραντεβού τους κάθε χρόνο αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα της Αναλήψεως στα Καλά Νερά. Ήταν δε τόσο μεγάλη η ανταπόκρισή τους χρόνο με το χρόνο που πλέον ο Αγιασμός έχει γίνει θεσμός, έχει πάρει εθιμοτυπικό χαρακτήρα και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό ιππέων, αμαξών αλλά και επισκεπτών τόσο εγχώριων όσο και αλλοδαπών. Οι φωτογραφίες κάθε χρόνο είναι όλο και πιο εντυπωσιακές.
Είναι ουσιαστικά ένα έθιμο το οποίο αναβίωσε, αγαπήθηκε, συντηρείται και συνεχίζει δυναμικά χάρη στην αυθόρμητη συμμετοχή των ελεύθερων ιππέων της περιοχής του Πηλίου και γενικότερα του Νομού Μαγνησίας, για αυτό και άλλωστε η τοπική κοινωνία αγκαλιάζει την παρουσία τους. Την αναβίωση του εθίμου του Αγιασμού των Αλόγων στην παραλία του χωριού διοργανώνει ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, σε συνεργασία με τον Ιππικό Φυσιολατρικό Όμιλο Μηλεών, το Τοπικό Συμβούλιο Καλών Νερών και τους Συλλόγους της περιοχής.
Μετά την λήξη του θρησκευτικού μέρους της εκδήλωσης ακολουθούν, σύμφωνα με την ert.gr παρέλαση των αλόγων, παραδοσιακοί χοροί από τοπικά χορευτικά συγκροτήματα και ολοήμερο λαϊκό πανηγύρι στην παραλία των Καλών Νερών με μουσικές από τοπική ορχήστρα και πηλιορείτικους ήχους. Μετά από δύο χρόνια κατά τα οποία η εκδήλωση δεν διεξήχθη λόγω της πανδημίας, φέτος το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως αυξημένο από συμμετέχοντες και επισκέπτες.