Τον Σεπτέμβριο του 2023 με σαράντα -το μέγιστο- φοιτητές, αυτοχρηματοδοτούμενο, μέσω των διδάκτρων ύψους 12.000 ευρώ το χρόνο, αποκλειστικά για ξένους φοιτητές, ένα δημόσιο νέο τμήμα, μέσα στο δημόσιο πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα ξεκινήσει τη λειτουργία του.
Τις σχετικές ανακοινώσεις έκαναν ο πρόεδρος του τμήματος κ. Γιαννούκας με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μαμούρη και καθηγητές της Ιατρικής Σχολής.
Ένα ξενόγλωσσο, αγγλόφωνο προπτυχιακό τμήμα, που δεν θα λειτουργεί ανταγωνιστικά αλλά σε συνέργεια με το αντίστοιχο ελληνόφωνο πανεπιστήμιο, στον ίδιο χώρο με την Σχολή της Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, (άρα πολύ κοντά στην έρευνα), που θα ανοίξει τις «πύλες» του τον Σεπτέμβριο του 2023 και θα προσδώσει στον στόχο της εξωστρέφειας και θα δώσει περαιτέρω ώθηση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που οι διεθνείς κατατάξεις το τοποθετούν στην 300η θέση και οι πανευρωπαϊκές στην 150η.
Για ιστορική μέρα έκανε λόγο, σύμφωνα με την ert.gr, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής κ. Αθανάσιος Γιαννούκας , ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποδέχτηκε την απόφαση του Tμήματος Iατρικής και αποφάσισε να ιδρύσει ξενόγλωσσο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα στην Ιατρική. Δηλαδή μία αγγλόφωνη ιατρική σχολή στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Το πρόγραμμα σπουδών απευθύνεται σε αποφοίτους από λύκεια του εξωτερικού. Δεν απευθύνεται σε παιδιά της χώρας μας. Εισαγωγή των παιδιών θα γίνεται με ένα σύστημα αιτήσεων και αφού ακολουθήσει η επεξεργασία των αιτήσεων θα γίνονται εξετάσεις ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε τους καλύτερους εξ αυτών. Δεν βλέπουμε τους φοιτητές ως πελάτες εμείς θεωρούμε ότι η δράση αυτή είναι ιστορική. Θα ανοίξει ξεχωριστούς δρόμους εξωστρέφειας. Διάχυσης της επιστήμης αλλά και την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών. Έτσι διευκολύνεται ο ερχομός από φοιτητές του εξωτερικού να κάνουν τις σπουδές τους εδώ αλλά και δικούς μας φοιτητές για να κάνουν εκεί ένα πρόγραμμα Erasmus. Θα προσληφθούν νέοι επιστήμονες υψηλού επιπέδου που θα έρθουν να διδάξουν στα αγγλικά, αλλά και ελληνόφωνο πρόγραμμα ιατρικής».
Για ιστορική μέρα μίλησε και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήσης Μαμούρης, μία μέρα που ανοίγει δρόμους για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τις ακαδημαϊκές σπουδές του σε ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο. « Πρέπει – συνέχισε – να είναι το τέταρτο πρόγραμμα στην Ελλάδα που είναι αγγλόφωνο. Είμαι σίγουρος ότι θα πάει εξαιρετικά καλά. Θα αναδείξει την περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Και θα βοηθήσει πολλούς διδάσκοντες ερευνητές φοιτητές να έχουν διαφορετική καριέρα έξω από την πεπατημένη που ξέρουνε μέχρι τώρα».
Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης της Λάρισας, μία πόλη ασφαλής μεσαίου μεγέθους αναφέρθηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου ο συντονιστής της Ομάδας Εργασίας, καθηγητής Ορθοπεδικής κ. Θεόφιλος Καραχάλιος, υπενθυμίζοντας ότι το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι το τέταρτο σε μέγεθος στη χώρα. Για την επιλογή της εξωστρέφειας από την πλευρά του Πανεπιστημίου αναφέρθηκε ο καθηγητής μαιευτικής – γυναικολογίας κ. Αλέξανδρος Δαπόντε, ενώ ο εκπρόσωπος Τμήματος Ιατρική στην μονάδα διασφάλιση ποιότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθυντής τομέα παθολογίας κ. Δημήτρης Μπόγδανος, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Το τμήμα ιατρικής είναι μέσα στα 300 καλύτερα του κόσμου και στις 150 καλύτερες ιατρικές σχολές της Ευρώπης. Ένα τμήμα που έχει υποχρεώσει να δημιουργήσει ένα αγγλόφωνο πρόγραμμα στην σχολή. Στηριχτήκαμε στα λάθη που έχουν κάνει όσοι έχουν δημιουργήσει αγγλόφωνα προγράμματα ανά τον κόσμο ώστε να μην κάνουμε και εμείς αυτά τα λάθη. Σε σχέση μετά υπόλοιπα 7 τμήματα ιατρικής της χώρας έχουμε την μεγαλύτερη πρόοδο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σε αυτή πρέπει να προσθέσουμε την εξωστρέφεια του Τμήματος Ιατρικής με την δημιουργία του αγγλόφωνου τμήματος».
Τέλος, για ένα πολύ θετικό βήμα για το πανεπιστήμιο και την πόλη μίλησε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ιατρικής κ. Τσούγκος, ο οποίος κάλεσε την κοινωνία της Λάρισας να αγκαλιάσει τους φοιτητές, ώστε το όφελος του τμήματος να έχει όλα τα οφέλη και για την πόλη και την περιφέρεια Θεσσαλίας