"Για τους επόμενους μήνες θα συνεχίσουμε να κινούμαστε σε περιβάλλον ταραγμένο. Ωστόσο, έχουμε λόγους να αισιοδοξούμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Οι Έλληνες επιχειρηματίες γνωρίζουν από κρίσεις. Κι έχουν αποδείξει ότι στα δύσκολα ξέρουν να αγωνίζονται και να επιβιώνουν", σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γιάννης Μασούτης στην κεντρική ομιλία του στη γενική συνέλευση της ΚΕΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Μαΐου στο Ναύπλιο.
Οι εργασίες της Συνέλευσης πραγματοποιήθηκαν παρουσία των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και πλήθος εκπροσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου και είχαν ως επίκεντρο τις γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που συνεπάγονται της κατάστασης στην Ουκρανία.
Το Επιμελητήριο Μαγνησίας εκπροσώπησαν ο Γενικός Γραμματέας κ. Βασίλης Ζαχείλας και ο Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων κ. Βασίλης Καραλής, οι οποίοι στο περιθώριο των εργασιών είχαν συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, του οποίου και έθεσαν ζητήματα που άπτονται της επιχειρηματικότητας της Μαγνησίας.
Την ίδια ώρα, ο κ. Μασούτης στην ομιλία του υπογράμμισε πως με το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, ικανοποιήθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, οι προτάσεις που κατέθεσε η ΚΕΕΕ.
Σχετικά με την ενεργειακή θωράκιση της χώρας, ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ τόνισε ότι τα Επιμελητήρια συνεχίζουν να ζητούν πολιτικές για να αποκτήσει η Ελλάδα περισσότερη ενεργειακή αυτονομία.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μασούτης σημείωσε: «Ως Κεντρική Ένωση θα διερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν σε αυτή την κατεύθυνση. Σε συνεργασία με υπουργεία και κρατικούς φορείς, με τους εκπροσώπους των τραπεζών, με φορείς της αυτοδιοίκησης.
Θα ακούσουμε και θα μεταφέρουμε τις δικές σας προτάσεις και ιδέες.
Θα μοιραστούμε καλές πρακτικές και εργαλεία.
Και βέβαια, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τη διαμόρφωση ενός ευρύτερα φιλικού, ανταγωνιστικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις.
Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε παρεμβάσεις για την περαιτέρω μείωση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων – σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την περαιτέρω ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του δημοσίου, με γνώμονα τις ανάγκες των επιχειρήσεων, για την απλοποίηση των συναλλαγών με τη δημόσια διοίκηση. Με διασύνδεση και διαλειτουργικότητα όλων των συστημάτων, για ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο χωροταξικό πλαίσιο, με ξεκάθαρους και σταθερούς κανόνες, για την αναβάθμιση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης και για την πάταξη του λαθρεμπορίου, του παρεμπορίου, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής».