Απλοϊκοί σχεδιασμοί, απουσία ισχυρής κεντρικής ιδέας, σχεδιαστική ανεπάρκεια, εγγενής δυσκολία από την παρεμβολή του Μουσείου της Αργούς στο κέντρο περιοχής της μελέτης, υπερβάλουσα αστικότητα, είναι μερικές από τις κρίσεις των μελών της κριτικής επιτροπής για τον ΣΥΝΘΕΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΑΡΕΩΣ».
Στην επιτροπή "τέθηκε προς συζήτηση να μην δοθεί πρώτο βραβείο, καθώς κρίθηκε ότι καμία μελέτη εκ των τριών δεν διαθέτει αρτιότητα και πληρότητα στις απαντήσεις των θεμάτων που τίθενται. Επίσης καμία πρόταση δεν έχει τον παραδειγματικό χαρακτήρα που θα επιβραβευόταν με την υψηλότερη δυνατή διάκριση" και ως εκ τούτου η Επιτροπή αποφάσισε να μην απονεμηθεί πρώτο βραβείο.
Το πρακτικό της Επιτροπής τέθηκε προς ενημέρωση και έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόλου με διάχυτους τους προβληματισμούς για την μικρή συμμετοχή μόλις 3 προτάσεων σε πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό από τον Δήμο Βόλου αλλά και του περιεχομένου των προτάσεων.
"Σαν γενική παρατήρηση θα λέγαμε πως ο διαγωνισμός παρουσιάζει μια εγγενή δυσκολία λόγω του ότι η παρεμβολή του Μουσείου της Αργούς στο κέντρο περίπου της περιοχή μελέτης, καθιστά αδύνατη την ζητούμενη ενοποίηση του βόρειου και του νότιου τμήματος, παρά μόνο μέσω των πεζοδρομίων", τοποθετήθηκε το μέλος της Επιτροπής κ. Νικ. Γεωργιάδης, Αρχιτέκτων Μηχανικός και τόνισε "επίσης από την πλευρά των υποβληθεισών προτάσεων παρατηρήθηκε μια γενικότερη σχεδιαστική ανεπάρκεια στον τρόπο που αυτές προσπαθούν να επιλύσουν τα ζητήματα του διαγωνισμού, άλλοτε αποσπασματικά, άλλοτε μονόπλευρα, άλλοτε υπερλειτουργικά ή και υπερσχεδιαστικά, χωρίς προεξάρχουσα κεντρική ιδέα.
Στο επίπεδο του γενικού σχεδιασμού, επισημάνθηκε πως οι διαγωνιζόμενες μελέτες όφειλαν να λάβουν υπ' όψη τους πιό ενεργά τις συνθετικές χαράξεις του Μουσείου της Αργούς και να τις ενσωματώσουν οργανικά στις προτάσεις τους, αφού το κτίριο είναι συγχρόνως παρεμβολή αλλά και συνδετήριο κομμάτι μεταξύ βορείου και νοτίου τμήματος: ένα επεισόδιο – 'μειονέκτημα', που θα μπορούσε να αναδειχθεί σε 'πλεονέκτημα' και χρήσιμο συνθετικό εργαλείο. Τέλος, αν και η διατήρηση του ήδη διαμορφωμένου υδάτινου τοπίου στο νότιο τμήμα σίγουρα οδηγεί σε οικονομικότερες προτάσεις, σε επίπεδο σχεδιαστικού πειραματισμού ίσως θα περίμενε κανείς πιο τολμηρές επεμβάσεις στην εν λόγω περιοχή."
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ: ΖΗΣΗΣ ΚΟΤΙΩΝΗΣ, Πρόεδρος της Επιτροπής, Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Γενικό Σκεπτικό: Τίθενται δύο ζητήματα στη διαδικασία της κρίσης, κατά τη γνώμη μου ως μέλος της Επιτροπής. Πρώτον, τα ζητήματα που θέτει η προκήρυξη του Διαγωνισμού πρός τους/τις διαγωνιζόμενους/ες για ένα νέο πάρκο στο δυτικό όριο του λιμανιού της πόλης του Βόλου, και δεύτερον πώς τοποθετήθηκαν απέναντι σε αυτό το ερώτημα οι τρείς μελετητικές ομάδες με τις προτάσεις τους. Νομίζω ότι το αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό πρόβλημα που τίθεται στο πρόγραμμα του Διαγωνισμού είναι κρίσιμο για την πόλη του Βόλου και την ζωή των κατοίκων του.
Η αναδιαμόρφωση του Πεδίου Άρεως θα μπορούσε να ολοκληρώσει για την δυτική περιοχή της πόλης μια σύνθεση προγραμμάτων εκπαίδευσης και έρευνας (το συγκρότημα της Πολυτεχνικής του ΠΘ), τουρισμού και πολιτισμού (Μουσείο της Αργούς) καθώς και υπαίθριας αναψυχής με ισχυρά περιβαλλοντικά χαρακτηρισιτκά στο υπό μελέτη πάρκο. Με την ολοκλήρωση των τριών αυτών έργων θα δημιουργηθεί ένας ισχυρός πόλος, τόσο για την καθημερινή ζωή των κατοίκων όσο και για τη φυσιογνωμία, τη βιωσιμότητα και την ελκυστικότητα του Βόλου και πέρα από την στενή εμβέλεια της θεσσαλικής επικράτειας.
Οι τρείς προτάσεις, τις οποίες κρίνουμε, δεν δείχνουν τόσο κάποιο είδος υψηλής επαγγελματικής εποπτείας, ούτε αποτελούν τομές στο design του υπαίθριου δημόσιου χώρου και του τοπίου στην Ελλάδα. Έχουν ωστόσο μια σχετική επάρκεια στο σύνολο τους και ξεχωριστά η καθεμία. Οπότε θεωρώ σκόπιμο και οι τρείς μελέτες να προχωρήσουν στην επόμενη φάση της κρίσης και στην επιλογή των διακρίσεων. Οι αμφιβολίες που δημιουργεί η μικρή συμμετοχή μελετητών αντισταθμίζονται από το σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο των τριών κατατεθειμένων προτάσεων. Καλό θα ήταν αυτή η διαδικασία να οδηγήσει ευμενώς στην επιλογή της καλύτερης πρότασης με την προσδοκία εν τέλει να υλοποιηθεί σύντομα το έργο και να αποδοθεί στους πολίτες της πόλης του Βόλου.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΖΗΣ, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ
Γενικό σχόλιο και για τις τρεις μελέτες: Αναζητώ μια ισχυρή κεντρική ιδέα, η οποία να μεταγράφεται σε δομή και οργάνωση του χώρου. Αυτή δεν έχει διακρίνεται σε καμία από τις προτάσεις, δεν είναι όμως και το θέμα εύκολο να μπορέσεις να κινηθείς δυναμικά, όταν το θέμα αποτελείται από ένα μικρό οικόπεδο στο βόρειο άκρο και ένα μεγάλο μεικτόγραμμο σχήμα στο νότιο άκρο
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΥ, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Υπάλληλος του Τμήματος Κτιρίων –υπαίθριων Χώρων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Δήμου Βόλου
Γενικό σχόλιο: Στη προσπάθεια μου να καταθέσω την άποψη μου στη διαδικασία του διαγωνισμού, έφτασα στο συμπέρασμα ότι και στις τρεις προσπάθειες υπάρχει μια κεντρική ιδέα, με πολλές ομοιότητες και κοινά στοιχεία. Υπάρχουν όμορφα στοιχεία και ιδέες αλλά και αδυναμίες.
Τοποθέτηση Λάμπρος Κωνσταντίνος, Γεωπόνος, Πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας
Δίνοντας με μεστότητα την εικόνα που σχηματίζω στο μυαλό μου, πολύ γρήγορα θέλω να πω πως η Α είναι μια μελέτη με πάρα πολλές δραστηριότητες. Προσθέτει σε κάθε σημείο του πάρκου μια δραστηριότητα. Η περίπτωση Β μπορεί να χαρακτηριστεί και ως μικτό άλσος κωνοφόρων, ενώ η Γ, ως ένα αστικό πάρκο. Ως πολίτης αυτής της πόλης, θεωρώ, ότι η Γ μελέτη είναι η πιο ρεαλιστική πρόταση και είναι πιο κοντά στις δικές μου προσδοκίες, με κάποιες βελτιώσεις βέβαια.
Ένα άλσος, δεν είναι το ζητούμενο, κατά την άποψή μου στην περιοχή και δεν θα προσφέρει κάτι σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο της πόλης, καθότι υπάρχουν κοντινά, απείρου κάλους φυσικά περιαστικά άλση ή δάση στο Πήλιο, στην Μακρινίτσα, στην Βυζίτσα.
Κατά συνέπεια, γιατί να προτιμήσει ο πολίτης το άλσος στο οποίο λόγω της γειτνίασης με τον φυσικό υγροβιότοπο το καλοκαίρι είναι χώρος δημιουργείται ζήτημα η και πρόβλημα για τους επισκέπτες με την ισχυρή παρουσία εντόμων- κουνουπιών τα οποία ήταν ανασταλτικός για να μην πω καθοριστικός παράγοντας για στην προηγούμενη χρήση του χώρου.
Κατά την άποψή μου, η λύση Γ είναι η πιο προσφέρουσα και με άποψη για τον χώρο, κοντά στο ζητούμενο ενώ προσεγγίζει περισσότερο, την ανάγκη της περιοχής και της πόλης στο συγκεκριμένο σημείο.
Εικόνες με drone του κ. Νίκου Λευκαδίτη (Νικος Λευκαδιτης)