Στο πλαίσιο των δράσεων του Open up Uth, ανακοινώνεται το εργαστήριο που θα διεξαχθεί 16-20/5/2022 στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο και απευθύνεται σε νέους δημιουργικούς ανθρώπους με καλλιεργητικά ενδιαφέροντα.
Τα τελευταία δύο χρόνια βιώσαμε περιόδους διαμονής στο σπίτι με όρους εγκλεισμού, που το μετέτρεψαν σε υποδοχέα του συνόλου των δραστηριοτήτων μας. Το σπίτι-εργοστάσιο δημιουργεί νέες πρακτικές και συνήθειες, η οικιακή μας κουλτούρα αλλάζει. Έτσι δίνεται η ευκαιρία να ιχνηλατηθούν αλλά και να επινοηθούν πρακτικές της διαμονής με αυτενέργεια, αλληλεγγύη και μοίρασμα γνώσης και υλικών μεταξύ των κατοίκων. Το «αγρο-αστικό» περιβάλλον του Βόλου, παρέχει πρόσφορο έδαφος για να συνδυαστούν η ζωή στην πόλη και οι γεωργικές πρακτικές.
Το εργαστήριο “Urban Gardening”, αφενός θα ανοίξει μια σκηνή συζήτησης για το θέμα της σχέσης μας με τον φυτικό κόσμο, την καλλιέργεια και τη διατροφή, αφετέρου θα αναπτύξει ταυτόχρονα πρακτικές καλλιεργειών και κηποτεχνίας. H συμμετοχή στο εργαστήριο θα δώσει την ευκαιρία να συζητηθούν και να παραχθούν νέα φυτικά μικροπεριβάλλοντα στον υπαίθριο χώρο της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ή ακόμη και σε αυλές σπιτιών συμμετεχόντων. Η φιλοδοξία είναι στο τέλος του εργαστηρίου να έχει προωθηθεί ένα ήθος παραγωγής και όχι μόνο κατανάλωσης, για τον σχηματισμό του οίκου και τον μεταβολισμό της οικιακής/αστικής ζωής.
Η συμμετοχή είναι ΔΩΡΕΑΝ. Για εγγραφές κατεβάζετε τη φόρμα που θα βρείτε εδώ, συμπληρώνετε τα στοιχεία σας και μας τη στέλνετε στο openup.uth@gmail.com.
Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα OPEN UP
Όριο συμμετοχών: 25 άτομα
Υποβολή αιτήσεων έως 11/5/2022
Πρόγραμμα εργαστηρίου
16-20 Μαΐου
Ο σπόρος έκανε το δέντρο ή το δέντρο τον σπόρο; Σε αυτό το εργαστήριο θα προσπαθήσουμε να παρακολουθήσουμε και να ψηλαφήσουμε τον κύκλο της φύσης (σπορά – καλλιέργεια – συγκομιδή – ανταλλαγή/κατανάλωση – φύλαξη/συντήρηση και πάλι από την αρχή). Πώς εμείς οι ίδιοι είμαστε μέρος αυτών των εναλλαγών και πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν αστικό/οικιακό κήπο. Κάθε μέρα θα ξεκινάμε με λίγη θεωρία και θα συνεχίζουμε με καλλιεργητικές δραστηριότητες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά μικρών διαλέξεων, προβολές ντοκιμαντέρ και οπτικοακουστικού υλικού, επιτόπιες δράσεις και εφαρμογές, περίπατους και επισκέψεις. Θα χρειαστούμε: σημειωματάριο, ρούχα που να μην μας νοιάζει να λερωθούν, καπέλο, αντιηλιακό και καλή διάθεση!
1η μέρα
Εν αρχή ην το χώμα;
Διάλεξη: Η πρώτη μας ύλη, ένας ζωντανός οργανισμός. Το βλέπουμε, το μυρίζουμε, το μελετάμε, το επεξεργαζόμαστε, το χρησιμοποιούμε.
Δράση: Προετοιμασία εδάφους για σπορά, σε επιλεγμένο σημείο στον υπαίθριο χώρο του Πανεπιστημίου. Κατασκευή κάδου κομποστοποίησης.
(#είδη_χώματος, #υγεία_εδάφους, #επιτόπια_αναζήτηση, #εδαφοκάλυψη, #κομποστοποίηση)
2η μέρα
Ή μήπως εν αρχή ην ο σπόρος;
Διάλεξη: Σπόρος ή σπέρμα ή καρπός ή κουκούτσι ή data base. Η μικροσκοπική αυτή μονάδα που φέρει τεράστιο όγκο πληροφοριών αποτελεί (και) την τροφή μας. Η σπορά ως αντίσταση, κυκλικότητα και εποχές: καλλιέργεια-συλλογή-ανταλλαγή-φύτεμα.
Δράση: Φτιάχνουμε τα δικά μας σπορεία. Φυτεύουμε στην περιοχή που προετοιμάσαμε την προηγούμενη ημέρα.
(#είδη_σπόρων, #σπορεία, #φυτεύσεις, #επιτόπια_σπορά, #τεχνικές_συντήρησης, #zapatistas)
3η μέρα
Ή μήπως εν αρχή ην το νερό;
Διάλεξη: Νερό και κατασκευές. Τρόποι και τεχνικές ποτίσματος. Πατέντες και αυτοσχεδιασμός. Ο κηπουρός ως bricoleur.
Δράση: Γινόμαστε οι ίδιοι bricoleurs, περπατούμε στη γύρω περιοχή για συλλογή πρώτων υλών για τις κατασκευές του κήπου. Επιστρέφουμε στο campus του Πανεπιστημίου και πειραματιζόμαστε σε κατασκευές καλλιέργειας, με τα υλικά που συγκεντρώσαμε.
(#νερό, #πότισμα, #κατασκευές, #bricolage)
4η μέρα
Για να δούμε πώς το κάνουν.
Διάλεξη: Ζητήματα αυτάρκειας, ανθεκτικότητας και ειρηνικής ανυπακοής.
Δράση: Επίσκεψη σε αστικούς κήπους του Βόλου με οδηγό μας τη Θάλεια Μάρου (υποψήφια διδάκτορας Π.Θ.). Συζήτηση και ανταλλαγή γνώσεων με τους αστικούς αγρότες.
(#urban_gardeners, #αστικοί_κήποι, #αυτάρκεια, #ανθεκτικότητα)
5η μέρα
Ταρατατζούμ ritual
Η τελετή λήξης. Φυτεύουμε δέντρα στο campus. Μαγειρεύοντας και μετουσιώνοντας την ενέργεια. Συλλογική κουζίνα και γλέντι. Ζωντανή μουσική με παραδοσιακά όργανα (γκάιντα, νταούλι) από το νεανικό συγκρότημα «Yunive Nive».
Ομάδα συντονισμού: Ηλέκτρα Ναούμ, Τάσος Μακρής, Ελένη Διαμαντούλη
Σύμβουλοι: Ζήσης Κοτιώνης, Φοίβη Γιαννίση, Αλέξανδρος Ψυχούλης
***
Το OpenUpUth είναι μια ομάδα που αποτελείται από αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, δημιουργικούς επαγγελματίες, ακαδημαϊκούς, ερευνητές , οι οποίοι εκπροσωπούν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο ευρωπαϊκό έργο Open Up.
Το Open Up είναι ένα τετραετές πολιτιστικό πρόγραμμα (2020-2023), συγχρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Creative Europe που στοχεύει να αναδείξει και να προωθήσει καλλιτέχνες, σχεδιαστές, τεχνίτες και δημιουργικούς ανθρώπους που βρίσκονται στις επτά πόλεις των συνεργαζόμενων φορέων . Επιπλέον, στοχεύει στην καθιέρωση βιώσιμων πρακτικών τέχνης μεταξύ τους, παρέχοντας στους συμμετέχοντες εκπαίδευση και γνώση μέσω των διαφόρων δράσεων του έργου, που περιλαμβάνουν εργαστήρια, φεστιβάλ και εκθέσεις. Το Open Up σκοπεύει να δώσει τη δυνατότητα στους δημιουργικούς ανθρώπους να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να παρουσιάσουν και να αναπτύξουν τα έργα τους μέσα από τα εργαστήρια και να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο επιχειρησιακού πλαισίου, το οποίο θα τους επιτρέψει να διατηρήσουν το έργο τους ακόμη και μετά το τέλος του προγράμματος.
Το Open Up αποτελείται από μια ισχυρή ομάδα συμπληρωματικών και διεπιστημονικών συνεργατών, οι οποίοι μέσω αυτού του κοινού έργου θα δημιουργήσουν νέες εμπειρίες, θα προσφέρουν νέες ευκαιρίες και θα βελτιώσουν τη δικτύωση των δημιουργικών ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη.
Η κοινοπραξία αποτελείται από τους ακόλουθους πολιτιστικούς οργανισμούς και ακαδημαϊκά ιδρύματα:
- Ίδρυμα Πιερίδη (Λευκωσία, Κύπρος)
- Publics (Ελσίνκι, Φινλανδία)
- Ivers Université de Picardie Jules Verne (Amiens, Γαλλία)
- Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Βόλος, Ελλάδα)
- New Hand Lab (Covilhã, Πορτογαλία)
- Autonomous University of Barcelona (Ισπανία)
- Valand Academy του Πανεπιστημίου του Gothenburg (Σουηδία)
Βρείτε μας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης:
https://www.instagram.com/openuputh/?hl=el
https://www.facebook.com/Openuputh-111966150573025