Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη συμμετείχε σήμερα στην επιστημονική ημερίδα με τίτλο “Αλιευτική αξιοποίηση ολοθουρίων στις ελληνικές θάλασσες¨ στο Αμφιθέατρο Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών στον Βόλο. Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του προγράμματος με τίτλο «Αλιευτική αξιοποίηση και διαχείριση ολοθουρίων (Holotruria spp) – μεταποίηση (τροφή και βιοτεχνολογικά προϊόντα) και διασφάλιση αποθεμάτων» με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον κ. Δημήτριο Βαφείδη, Καθηγητή, του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος.
Στο χαιρετισμό της η Αντιπεριφερειάρχης, εξήρε τη σχέση της Περιφέρειας Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τη στενή συνεργασία και επικοινωνία των δύο φορέων στα πλαίσια της περιφερειακής ανάπτυξης και της καινοτομίας, καθώς και το σημαντικό εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό ρόλο που διαδραματίζει στην περιοχή μας. Αναλυτικά ο χαιρετισμός της:
«Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση να απευθύνω ένα σύντομο χαιρετισμό στην αποψινή ημερίδα για την αλιευτική αξιοποίηση των ολοθουρίων στις ελληνικές θάλασσες.
Οφείλω να σας παραδεχθώ ότι αισθάνομαι πολύ οικεία στo χώρο αυτό, ανάμεσα σε πολύ γνωστά μου και αγαπημένα πρόσωπα, καθώς μόλις πριν από λίγους μήνες σε αυτό εδώ το Τμήμα ορκίστηκα και παρέλαβα το διατμηματικό μεταπτυχιακό μου δίπλωμα με τίτλο «Εκπαίδευση για την Αειφορία και το Περιβάλλον». Το Πανεπιστήμιο όμως πέρα από τίτλους, κτίρια και βιβλία το διαμορφώνουν οι άνθρωποι. Και θέλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία στον Επιστημονικά Υπεύθυνο του προγράμματος κ. Δημήτριο Βαφείδη και τους συνεργάτες του στο Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, με τους οποίους όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αναπτύξει μία σχέση συνεργασίας, εκτίμησης και εμπιστοσύνης.
Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας όλα αυτά τα χρόνια έχουμε χτίσει πολύ ισχυρούς δεσμούς και διαύλους επικοινωνίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Έχουμε άριστη συνεργασία με τον πρύτανη κ. Ζήση Μαμούρη και τις πανεπιστημιακές αρχές και συνεργαζόμαστε με τους καθηγητές σε θέματα που αφορούν την περιφερειακή ανάπτυξη, τη δημόσια υγεία, την έρευνα και την καινοτομία. Στηρίζουμε το Πανεπιστήμιο, το αγαπάμε και επενδύουμε στην ανάπτυξή του. Συμβάλλουμε στην αναβάθμιση υποδομών, τα ερευνητικά προγράμματα και το νέο εξοπλισμό. Αποτελεί άλλωστε βασικό σημείο της εξέλιξης το Πανεπιστήμιο να έχει ισχυρούς δεσμούς με την Περιφέρεια και τις τοπικές κοινωνίες.
Στηρίζουμε χρηματοδοτικά τα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία συμμετέχει το Πανεπιστήμιο πάνω στην έρευνα και την καινοτομία, χρηματοδοτούμε κτιριακές υποδομές και εγκαταστάσεις, εργαστηριακές υποδομές και ενισχύουμε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Αναφορικά με τη Μαγνησία ενδεικτικά θα αναφέρω
-την αποκατάσταση του Κτιρίου Ματσάγγου και τη στέγαση του Οικονομικού Πανεπιστημίου,
-την ανακαίνιση του διατηρητέου κτιρίου πρώην Τσικρίκη,
-τις προσφάτως παραδοθείσες σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην είσοδο του Βόλου,
-την αποκατάσταση του κτιρίου της Κίτρινης Αποθήκης για την εγκατάσταση και ανάπτυξη της Technopolis Ιάσων
-την ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Μαγούλας Πλατανιώτικης στον Αλμυρό
– και το ετήσιο πρόγραμμα της Πειραματικής Αλιείας στον Παγασητικό Κόλπο με επικεφαλής τον κ. Δημήτριο Βαφείδη.
Όπως είναι σαφές, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς να υπάρχει στη Θεσσαλία ένα Πανεπιστήμιο σύγχρονο, λειτουργικό με ανοικτούς ορίζοντες. Τα τελευταία χρόνια το Πανεπιστήμιο έχει κάνει άλματα προόδου, έχοντας σταθερό προσανατολισμό και σχεδιασμό.
Θέλω από καρδιάς να ευχηθώ καλή επιτυχία στην ημερίδα, να σας τονίσω ότι ως περιφερειακή αρχή παραμένουμε δίπλα σας και είμαστε περήφανοι για το σπουδαίο έργο που προσφέρετε, τόσο εκπαιδευτικό-ερευνητικό όσο και κοινωνικό.»