Το τεράστιο και αδικαιολόγητο έλλειμμα στον απολογισμό της Ανώνυμης Εταιρείας Βιομηχανικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Εργαστηριακών δοκιμών (ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ) που έχει βασικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο και εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, έφερε στη Βουλή με Ερώτησή του ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό να δώσει απαντήσεις.
Την ερώτηση στήριξαν με τη συνυπογραφή τους άλλοι 21 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Όπως επεσήμανε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, η ΕΒΕΤΑΜ δραστηριοποιείται στο πεδίο των εργαστηριακών ελέγχων και πιστοποίησης βιομηχανικών και καταναλωτικών προϊόντων, υλικών, εγκαταστάσεων και συστημάτων διαχείρισης και εδρεύει στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου.
Στον απολογισμό της Εταιρείας για το 2020 εμφανίζεται σημαντική ζημία στα έσοδα της τάξεως των 1.308.086,55 ευρώ, τη στιγμή που για το 2019, μόλις ένα έτος πριν οι ζημίες έφταναν μόλις τα 60.500,07 ευρώ.
«Την ώρα που ο κύκλος εργασιών της Εταιρείας μειώθηκε μόλις κατά 526.666,43 ευρώ, η «τρύπα» στα έσοδα πλησιάζει το 1,5 εκατ. ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής, αναφέροντας πως ο Υπουργός Ανάπτυξης, δήλωνε «υπερήφανος για την εξαιρετικά καλή δουλειά που έχει κάνει η νέα διοίκηση της ΕΒΕΤΑΜ», αναφέροντας πως έχει συντελεστεί «νοικοκύρεμα» των οικονομικών της EBETAM.
Σύμφωνα με το Βουλευτή, ως αιτία για το τόσο μεγάλο έλλειμμα εσόδων που αναγράφεται στην απολογιστική έκθεση είναι η πτώση του κύκλου των εργασιών λόγω πανδημίας και παρατεταμένων lockdown.
Ωστόσο, την ίδια ώρα, η ΕΒΕΤΑΜ εν μέσω υγειονομικής κρίσης το 2020 παρουσιάζει αύξηση στις αμοιβές τρίτων σε σχέση με το 2019, ενώ παρουσιάζει και δαπάνες ύψους 338.323,65 ευρώ σχετικά με τον κορωνοϊό, χωρίς ωστόσο να εξειδικεύονται αναλυτικά το είδος των επιμέρους δαπανών αλλά και το ποιόν σκοπό αυτές εξυπηρέτησαν.
Τις προηγούμενες ημέρες, η διατελούσα Πρόεδρος της εταιρείας και πρώην πολιτευτής της ΝΔ, παραιτήθηκε αιφνιδίως από τη θέση της, ενώ σύμφωνα και με όσα δημοσιεύθηκαν στον τύπο, δεν είχε υπογράψει την ετήσια έκθεση του Δ.Σ. για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας το 2020.
«Τα παραπάνω δημιουργούν δικαιολογημένα στους πολίτες μία εικόνα αποδιοργάνωσης, κακοδιαχείρισης και σκιωδών πρακτικών για μία εταιρεία που εποπτεύεται από το Δημόσιο, ενώ γεννούν ερωτηματικά για τη σημαντική απώλεια μέρους εσόδων του δημοσίου χωρίς πειστική αιτία», επεσήμανε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει ευθέως για ποιο λόγο η ΕΒΕΤΑΜ παρουσιάζει τόσο μεγάλη ζημία για το 2020 σε σχέση με το 2019, τι είδους δαπάνες είναι οι σχετικώς αναγραφόμενες για την πανδημία, ποιον σκοπό εξυπηρέτησαν, αλλά και για ποιο λόγο ο Ισολογισμός της εταιρείας δεν υπογράφεται από τη διατελούσα Πρόεδρο.