Τριήμερες εκδηλώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ), θα πραγματοποιηθούν στην πόλη του Βόλου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Μαγνησίας, τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης και περιχώρων και τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Σούρπης.
Το τριήμερο 25 έως 27 Μαρτίου η πόλη του Βόλου, θα φιλοξενήσει εργασίες και εκδηλώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, με θέμα: «Συνεργαζόμαστε-συνομιλούμε-αναδεικνύουμε». Πρόκειται για τη συνέχεια δράσεων της Π.Ο.Σ.Σ, μετά την αντάμωση-συνεργασία που υπήρξε με τους Συλλόγους Σαρακατσαναίων Ηπείρου.
Το πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Παρασκευή 25/03/2022
Το απόγευμα της Παρασκευής, στις 5:00 μ.μ., στο Αμφιθέατρο Δραγνείου Δημαρχιακού Μεγάρου στην Παραλία της Νέας Αγχιάλου, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με γερόντους από τους Συλλόγους της Μαγνησίας που έχουν βιωματική σχέση με την σαρακατσάνικη παράδοση, στο πλαίσιο της έρευνας για την Σαρακατσάνικη λαλιά που διενεργεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Ντίνα, καθηγητή στην Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με γνωστικό αντικείμενο την Γλωσσολογία – Ελληνική Γλώσσα και Διδακτική της.
Το Σάββατο, 26/03/2022
Το πρωί του Σαββάτου, στις 11:00 π.μ., στο Αμφιθέατρο «Δ. ΣΑΡΑΤΣΗ» (Αργοναυτών και Φιλελλήνων) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα παρουσιαστούν οι εισηγήσεις:
- Κλιματική Αλλαγή και Φυσικές Καταστροφές, Τριαντόπουλος Χρήστος, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό
- Εξωστρέφεια Σαρακατσάνικης Παράδοσης, «Οι Νομάδες των Αγράφων», Μποντός Αλέξανδρος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος «Ρούσσας ΑΕ»
- Σαρακατσάνικοι Χοροί – Μεθοδολογία, Γιαννιός Σπύρος, Κ.Φ.Α -ερμηνευτής, Κωστούλα Σοφία, Κ.Φ.Α.
- Συντήρηση, Η Επιστήμη της Διάσωσης, Χαρατσή Ελένη, συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης του τμήματος Συντήρησης ΥΝΜΤΕΘΚΣΕ – ΥΠ.ΠΟ.Α
- Δράσεις Μνημονίου Συνεργασίας Σ.Ε.Φ.Α.Α. Α.Π.Θ. –1Π.Ο.Σ.Σ., Δούκα Στέλλα, Κ.Φ.Α Τ.Ε.Φ.Α.Α. Α.Π.Θ.
- Ψηφιακή Πλατφόρμα της Π.Ο.Σ.Σ., Τσιάτσος Θρασύβουλος – Κωνσταντίνος, Καθηγητής Πληροφορικής Α.Π.Θ.
- Σαρακατσάνικη Λαλιά και Επώνυμα, μια συλλογική έρευνα αυτογνωσίας, Ντίνας Κωνσταντίνος, Καθηγητής Γλωσσολογίας, Ελληνικής Γλώσσας και Διδακτικής Π.Δ. Μακεδονίας.
- Βιωματική Σαρακατσάνικη Κατασκήνωση 2022, Τιμπλαλέξης Αχιλλέας, ιδιοκτήτης «Yuppi Camp» Κωστούλα Σοφία, Κ.Φ.Α. Σαμουρέλης Δημήτριος, χοροδιδάσκαλος
Θα ακολουθήσει κοινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ με τα Δ.Σ. των Συλλόγων Σαρακατσαναίων Θεσσαλίας. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δημήτριος Χορταργιάς, Δημοσιογράφος, Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας
Κυριακή 27 Μαρτίου 2022 – Επίσκεψη στη Μακρινίτσα Πηλίου
09.30: Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου.
10.00: Επιμνημόσυνη Δέηση για την τοπική-Σαρακατσάνα ηρωίδα της Επανάσταση του Πηλίου, Μαργαρίτας Μπασδέκη.
10.30: Πέρασμα από το Κοινοτικό Καφενείο «Θεόφιλος» και υποδοχή από τον Γιώργο Σαρακατσάνο, που το λειτουργεί. Ενημέρωση από την Συντηρητή Έργων Τέχνης, Ελένη Χαρατσή για την τοιχογραφία με διαστάσεις 3.15 Χ 2.50 μ. που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του ανατολικού τυφλού τοίχου της αίθουσας. Έχει ως θέμα της τον ήρωα Κατσαντώνη, έναν από τους πρώτους επαναστατημένους Έλληνες της περιόδου της Τουρκοκρατίας και αγαπημένο ήρωα του Θεόφιλου. Το θέμα της σύνθεσης έχει επικρατήσει να λέγεται “Ο Κατσαντώνης στα Τζουμέρκα”.
11.00: Κατάθεση στεφάνου στην προτομή της Μαργαρίτας Μπασδέκη, στην Πλατεία Ευεργετών και Ηρώων.
Στη συνέχεια επίσκεψη στο «Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας».
Αναφορά στην Ηρωίδα της Μακρινίτσας Μαργαρίτα Μπασδέκη από τον π. Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Γιώργου Σούρλα.
Μικρή αναφορά στην ιστορική πορεία και στο πολιτιστικό απόθεμα της Μακρινίτσας από τον Κοινοτάρχη (1990 – 2002) Νίκο Τσούκα.
12.00: Επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας Πηλίου «Οξεία Επίσκεψις». Ξενάγηση στους χώρους και στα εκθέματά του. Αναφορά στην Θρησκευτική Ιστορία της περιοχής, από τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Δημητριάδος π. Δαμασκηνο.