Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Μαγνησίας κ. Δ. Κολυνδρίνη και μελών της Επιτροπής Δημοτών για την Προστασία και Ανάδειξη του Χειμάρρου Κραυσίδωνα.
Κατά τη συνάντηση τα μέλη της Επιτροπής Δημοτών εξέθεσαν στην Αντιπεριφερειάρχη την κατάσταση που επικρατεί κατά μήκος του χειμάρρου, γεγονός που ήταν σε γνώση της και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα που θα μπορούσε λόγω αρμοδιότητας να συμβάλει στην επίλυσή τους.
Μέσω Υπομνήματος που η Επιτροπή κατέθεσε, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε:
Στα σκουπίδια που βρίσκονται κατά μήκος της κοίτης τα οποία με έντονη βροχόπτωση καταλήγουν στον Παγασητικό κόλπο, επισημαίνοντας πως, ως δημότες αρκετές φορές έχουμε προβεί σε καθαρισμό της κοίτης, το φαινόμενο όμως επαναλαμβάνεται. Η Αντιπεριφερειάρχης μας ενημέρωσε για την προσπάθεια καθαρισμού – ξεμπαζώματος της κοίτης του χειμάρρου που γίνεται από την Περιφέρεια, όμως απαιτείται διαρκείς παρουσία καθαριότητας στην περιοχή, μιας και τα σκουπίδια είναι αποτέλεσμα έλλειψης περιβαλλοντικής συνείδησης.
Στα λιμνάζοντα ύδατα που βρίσκονται μόνιμα στον αύλακα της ΔΕΥΑΜΒ που βρίσκεται εντός της κοίτης από την πλευρά της Νέας Ιωνίας, τα οποία δημιουργούν εστίες μόλυνσης αφού δεν αποτελούνται απλώς από όμβρια αλλά πολλές φορές και από παράνομες αποχετεύσεις, κατάσταση που εδώ και χρόνια υφίσταται. Η Αντιπεριφερειαρχης είπε ότι η συγκεκριμένη κατασκευή είναι έργο της ΔΕΥΑΜΒ και αν η ΔΕΥΑΜΒ αποφασίσει να προχωρήσει και μελετήσει, μια άλλη κατασκευή, περιβαλλοντικά πιο ασφαλή, είναι πρόθυμη να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.
Αυτή την περίοδο και όχι μόνο, λιμνάζοντα ύδατα βρίσκονται μόνιμα στην κοίτη του χειμάρρου, όπως επίσης και στην εκβάθυνση που έχει γίνει στο ύψος των σιδηροδρομικών γραμμών στη γέφυρα Παπαδιαμάντη, η οποία δημιούργησε μια μόνιμη λίμνη στάσιμων νερών και μόνιμη αποικία κουνουπιών και άλλων εντόμων. Όλα τα παραπάνω ανά τακτά χρονικά διαστήματα συνοδεύονται από έντονη δυσοσμία, κουνούπια, τρωκτικά κ.α. ένα γεγονός που έχει παρατηρηθεί και επισημανθεί από πλήθος πολιτών. Αυτό το γεγονός έχει άμεση σχέση με τα παραπάνω αναφερόμενα.
Επισημάνθηκε το πλήθος των αγωγών όμβριων υδάτων που αποχετεύουν αυτή τη στιγμή στο χείμαρρο, με ελεύθερη απορροή στην κοίτη, με ότι αυτό συνεπάγεται, σχετικά με την παροχετευτική ικανότητα του πεδινού τμήματος του χειμάρρου η οποία θα πρέπει να ελεγχθεί, όπως και η σύνθεση αυτών που αποβάλλονται ελεύθερα στο χείμαρρο!
Αίτημα αισθητικής αναβάθμισης και περιβαλλοντικής υγείας της κοίτης του χειμάρρου Κραυσίδωνα, στο πεδινό του τμήμα
Κλείνοντας συζητήθηκε αυτό που εδώ και 30 χρόνια διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε, την διακριτική αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση – εξυγίανση της κοίτης του χειμάρρου Κραυσίδωνα στο πεδινό του τμήμα και σε μήκος περίπου 3000 μέτρων.
Βασικός σκοπός αυτής της παρέμβασης δεν μπορεί να είναι άλλος από το να προστατευθεί ο χείμαρρος και να δοθεί στους πολίτες ένας ελεύθερος χώρος, που εκτός του ότι θα βελτιώνει αισθητικά και περιβαλλοντικά την πόλη, μπορεί να αποτελέσει μοναδικό γραμμικό ελεύθερο χώρο αναψυχής, άθλησης ακόμη και εκδηλώσεων, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Αυτή η παρέμβαση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τις δύο παρόχθιες περιοχές του χειμάρρου, Ζάχου και Καραμπατζάκη -που είναι ευθύνη του Δήμου Βόλου και τη συμμετοχή του την κρίνουμε ωφέλιμη και ουσιαστική- μέσα από ένα ενιαίο σχεδιασμό ο οποίος πρέπει να αναπτυχθεί με φιλικές προς το περιβάλλον ιδέες, σεβόμενοι τα χαρακτηριστικά του χειμάρρου. Με χρηματοδότηση από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή Εθνικούς πόρους, που ως γνωστόν χρηματοδοτούν ανάλογα projects, στα πλαίσια των βιώσιμων αστικών αναπλάσεων και αναβάθμισης της ποιότητας του περιβάλλοντος, εντός του αστικού ιστού. Ένας ουσιαστικός τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων της αέριας ρύπανσης είναι η διαφύλαξη και ανάδειξη ανάλογων χώρων, γεγονός που η πόλη μας έχει την τύχη να φιλοξενεί σε συνδυασμό και με την ύπαρξη των δύο άλλων χειμάρρων, του Άναυρου και Ξηριά. Για τη συγκεκριμένη πρόταση η Αντιπεριφερειάρχης είπε ότι παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ότι θα έρθει σε επαφή με συνεργάτες που ασχολούνται με ανάλογες αναπλάσεις.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη διαβεβαίωση ότι είμαστε αρωγοί σε μια τέτοια προσπάθεια, τόσο εμείς όσο και άλλοι συμπολίτες και κινήσεις πολιτών, προς όφελος του περιβάλλοντος, της υγείας και γενικότερα του κοινωνικού συνόλου.