Πλησιάζει η «ώρα της αλήθειας» για τους υποψηφίους, καθώς η ανακοίνωση των βάσεων 2025 θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (25/07), με τις εκτιμήσεις των ειδικών να αναφέρουν ότι η εικόνα θα είναι μεικτή, με μικρές αυξομειώσεις. «Δεν θα έχουμε θεαματικές μεταβολές», τονίζει χαρακτηριστικά ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας στο CNN Greece.
Επί του παρόντος, οι πρώτες εκτιμήσεις που διατυπώνονται μέχρι να αποκαλυφθεί η λύση του αινίγματος, ως προς το επίπεδο των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ, είναι πως προβλέπεται σταθερότητα γενικώς, με μια ελαφρά πτωτική τάση, ενώ δεν αναμένονται σημαντικές ανακατατάξεις.
Κατά τον κ. Χατζητέγα μάλιστα, οι αλλαγές που θα γίνουν θα είναι οριακές.
Άλλωστε, η τελική διαμόρφωση των βάσεων θα εξαρτηθεί, όπως κάθε χρόνο, από τον αριθμό των υποψηφίων ανά πεδίο, τις επιδόσεις στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και τη σειρά προτίμησης στις σχολές του μηχανογραφικού δελτίου.
Οι τάσεις των βάσεων 2025
Πτώση σε Ιατρικές και Ανθρωπιστικές Σχολές
Όσον αφορά το πρώτο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών), ο κ. Χατζητέγας «βλέπει» μια ελαφρά πτώση των βάσεων, σε όλη την κλίμακα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, στο δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών), θα υπάρξει μικρή άνοδος στα περιζήτητα Τμήματα των Πολυτεχνικών Σχολών στις μεγαλουπόλεις, αλλά στις πιο χαμηλόβαθμες σχολές από τα 15.000 μόρια και κάτω, θα υπάρχουν και πτώσεις.
«Σίγουρα, θα έχουμε πτώση στις Ιατρικές Σχολές. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι έχουμε 6% λιγότερους διαγωνισθέντες», αναφέρει ο εκπαιδευτικός αναλυτής.
Μικρή άνοδος στις Σχολές Οικονομίας & Πληροφορικής
Παράλληλα, στο τέταρτο Επιστημονικό Πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής), ο κ. Χατζητέγας αναφέρει ότι το μάθημα της Οικονομίας, όπου είναι αυξημένης βαρύτητας, θα δημιουργήσει ανοδικές τάσεις, οι οποίες όμως και εδώ δεν θα είναι εντυπωσιακές.
Η μεγαλύτερη πτώση
«Σε μερικές περιπτώσεις δεν θα αποφευχθούν θεαματικές πτώσεις. Για παράδειγμα, στο Τμήμα της Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, θα υπάρχει μεγάλη πτώση γιατί πέρσι είχε κενές θέσεις και ως αντίδραση σε αυτό, το συγκεκριμένο Τμήμα μείωσε ουσιαστικά τον χαμηλότερο συντελεστή και η ελάχιστη βάση εισαγωγής αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερη, οπότε εκεί μπορεί να έχουμε όντως μια πολύ μεγάλη πτώση, η οποία ενδεχομένως να είναι εντυπωσιακή και να υπερβαίνει ακόμη και τα 1.000 μόρια», εξηγεί ο κ. Χατζητέγας.
Από την πλευρά του πάντως, ο ίδιος διευκρινίζει ότι σε γενικές γραμμές δεν θα υπάρξουν θεαματικές μεταβολές. «Τα τελευταία άλλωστε χρόνια με την ελάχιστη βάση εισαγωγής αυτό το οποίο βλέπουμε είναι ότι σταθερά υπάρχει ένα οριζόντιο μέτρο -που χρήζει αναθεώρησης- καθώς απορρίπτει το 1/3 των παιδιών που προέρχονται από τα Γενικά Λύκεια, και πάνω από το 65% των παιδιών που προέρχονται από τα ΕΠΑΛ, επομένως υπάρχει μια σταθερή ποσόστωση στην επιτυχία ή την αποτυχία, όπως και να το δει κανείς», τονίζει.
Η καινούργια πραγματικότητα
Παράλληλα, ο εκπαιδευτικός αναλυτής κάνει λόγο για μια «καινούργια πραγματικότητα» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς όπως αναφέρει «δεν είναι μόνο τα δημόσια πανεπιστήμια, είναι και τα κολέγια τα οποία έχουν επαγγελματικά δικαιώματα περιγεγραμμένα και ισχύοντα, και επομένως αποτελούν και αυτά μια εναλλακτική λύση σπουδών μετά το Λύκειο».
«Έχουμε τα υπό ίδρυση και υπό αδειοδότηση ιδιωτικά πανεπιστήμια, έχουμε τις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) οι οποίες εξίσου αποτελούν μια εναλλακτική με σύγχρονες ειδικότητες που οδηγούν στην αγορά εργασίας, επομένως συνδυαστικά όλα τα παραπάνω δημιουργούν μια καινούργια πραγματικότητα στις μεταλυκειακές σπουδές», διευκρινίζει.
«Αυτή είναι η εικόνα των πραγμάτων, δεν πρόκειται δηλαδή να αλλάξει ως προς τα ποσοστά της επιτυχίας των υποψηφίων, γιατί υπάρχει η πραγματικότητα της ελάχιστης βάσης. Οριακές επομένως αλλαγές θα έχουμε», καταλήγει.
Σημειώνεται ότι συνολικά 88.637 υποψήφιοι συμμετείχαν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, διεκδικώντας 68.788 θέσεις σε πανεπιστημιακές σχολές και τμήματα για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
