Μια ξεχωριστή εκδήλωση αφιερωμένη στο σκάκι, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μπούρτζι της Σκιάθου, συγκεντρώνοντας δεκάδες παιδιά, γονείς και φίλους του αθλήματος. Η δράση διοργανώθηκε από τον Αθλητικό Όμιλο Σκιάθου και τον Δήμο Σκιάθου, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και της φιλοξενίας της μουσειοσκευής “Παίζοντας σκάκι με τα κυκλαδικά ειδώλια”.
Η εκδήλωση ανέδειξε τη στενή σχέση του σκακιού με την ιστορία, την τέχνη και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, προσφέροντας στα παιδιά μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν δημιουργικά πτυχές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από το αγαπημένο στρατηγικό παιχνίδι.
Κατά τη διάρκειά της παρουσιάστηκε η πορεία και η εξέλιξη της Ακαδημίας Σκάκι του Αθλητικού Ομίλου Σκιάθου, καθώς και το σημαντικό έργο των εκπαιδευτών Τάσου και Κυριάκου Οικονόμου, Χρύσας Καραγεώργου και Δημήτρη Τσαρούχα, οι οποίοι έχουν συνδέσει την παρουσία τους στον χώρο του σκακιού με την εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις δράσεις που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια τόσο στην ακαδημία όσο και στα σχολεία της Σκιάθου, όπου το σκάκι αξιοποιείται ως εκπαιδευτικό εργαλείο που ενισχύει τη συγκέντρωση, την κριτική σκέψη, την υπευθυνότητα, τη συνεργασία και τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσίασαν οι καινοτόμες δράσεις για παιδιά προσχολικής ηλικίας, μέσα από βιωματικά εργαστήρια, εκπαιδευτικά παιχνίδια, ζωγραφική και δημιουργικές κατασκευές, που φέρνουν το σκάκι πιο κοντά στις μικρές ηλικίες με τρόπο ευχάριστο και παιδαγωγικά αποτελεσματικό.
Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε διαδραστικές δραστηριότητες γύρω από την ιστορία του σκακιού και του Κυκλαδικού Πολιτισμού, ανακαλύπτοντας πώς ένα παιχνίδι με ιστορία αιώνων συνεχίζει να ενώνει πολιτισμούς και ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Σημαντική στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η παρουσία της παγκόσμιας πρωταθλήτριας κοριτσιών Κ13, Ευαγγελίας Σίσκου, η οποία μίλησε στα παιδιά για την πορεία της στο άθλημα και στη συνέχεια συμμετείχε σε σιμουλτανέ αγώνα, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα πολλούς νεαρούς σκακιστές και σκακίστριες. Η εμπειρία αυτή ενθουσίασε τους συμμετέχοντες και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους μικρούς φίλους του σκακιού.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή αναμνηστικών μεταλλίων και σκακιστικών δώρων στα παιδιά, παρουσία του Δημάρχου Σκιάθου Θεόδωρου Τζούμα και του Αντιδημάρχου Νεολαίας Δημήτρη Καραθάνου, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με τους εκπαιδευτικούς για τον σχεδιασμό και την επιτυχημένη υλοποίηση της δράσης.
Η πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ενώ οι διοργανωτές ευχαρίστησαν θερμά τους χορηγούς που συνέβαλαν στην πραγματοποίησή της. Ο Αθλητικός Όμιλος Σκιάθου συνεχίζει να επενδύει σε δράσεις που συνδέουν τον αθλητισμό με την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, προβάλλοντας το σκάκι ως ένα πολύτιμο εργαλείο γνώσης, προσωπικής ανάπτυξης και δημιουργικής έκφρασης για τα παιδιά.
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.