• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Το παρασκήνιο του διπλωματικού επεισοδίου στη Βεγγάζη – Τι επιδιώκει η πλευρά Χαφτάρ
Share

09/07/2025 04:20

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο του διπλωματικού επεισοδίου στη Βεγγάζη – Τι επιδιώκει η πλευρά Χαφτάρ

Last updated: 2025/07/08 at 10:53 ΜΜ
Newsroom Published 08/07/2025
Share
6 Min Read
SHARE

Commander of the Libyan National Army Khalifa Haftar visits Athens

Contents
Αναμένεται η αντίδραση της ΚομισιόνΤο χρονικό του επεισοδίου Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Έντονο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ της Λιβύης και της Ευρωπαϊκής ένωσης μετά την απόφαση Χαφτάρ να κηρύξει ανεπιθύμητη την αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε τη Βεγγάζη.   

Νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Λίβυο πρωθυπουργό και διαφάνηκε έδαφος συνεννόησης. Ωστόσο ο στρατηγός γύρισε την πλάτη στην ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία με αποτέλεσμα να ναυαγήσει η συνάντηση μαζί του και ο ίδιος να τους ζητήσει να εγκαταλείψουν το λιβυκό έδαφος. Αυστηρό μήνυμα έστειλε ο Κ. Χατζηδάκης προς τη Λιβύη μέσω του EΡΤΝews.

Είπε ότι η Λιβύη «δεν μπορεί να αγνοήσει τον ευρωπαϊκό παράγοντα και πρέπει να καταλάβει ξεκάθαρα ότι ο δρόμος για την όποια οικονομική στήριξη περνάει και από την Αθήνα».

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Το διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε το απόγευμα έγινε όταν η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία έφτασε στη Βεγγάζη από την Τρίπολη, για την προγραμματισμένη συνάντηση της με τον στρατηγό Χαφτάρ.

Στο αεροδρόμιο όμως μέλη της μη αναγνωρισμένης κυβέρνησης επέμειναν ότι η συνάντηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή τους σε μια κίνηση εκβιαστικού χαρακτήρα, ώστε να αποσπάσουν μια έμμεση αναγνώριση από την ΕΕ.

Η ευρωπαϊκή αποστολή δεν είχε εξουσιοδότηση να συνομιλήσει με την εναλλακτική κυβέρνηση και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις, εκδόθηκε ανακοίνωση από τον εναλλακτικό πρωθυπουργό Οσάμα Χαμάντ ο οποίος χαρακτήρισε την αποστολή ανεπιθύμητη και δήλωσε ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει τη Βεγγάζη, κάτι που συνέβη αμέσως μετά.

Όσον αφορά στις επιδιώξεις του Χαφτάρ, ενδεχομένως πίσω από τη κίνηση αυτή να είναι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, όχι μόνο για να αποσπαστούν χρηματοδοτικά ανταλλάγματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για την ντε φάκτο αναγνώριση της οντότητας της ανατολικής Λιβύης, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Βεγγάζη.

Το επεισόδιο αυτό πάντως δείχνει τις μεγάλες δυσκολίες που θα υπάρξουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, καθώς κύρια αφετηρία των ροών είναι πλέον το Τομπρούκ και τα γύρω λιμάνια της ανατολικής Λιβύης.

Και αυτό ακριβώς επιχειρεί να εκμεταλλευτεί προφανώς ο στρατηγός Χαφτάρ.

Τώρα αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει ήδη αναφερθεί στο πρόβλημα κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Αναμένεται η αντίδραση της Κομισιόν

Μέχρι στιγμής η Κομισιόν κρατά χαμηλούς τόνους, μια πάγια τακτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς περιμένει να περάσει η κρίση και στη συνέχεια να αξιολογήσει την κατάσταση.

Η Κομισιόν αναμένεται να αντιδράσει, όχι όμως άμεσα.

Εξάλλου, η ίδια η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην επιστολή που απέστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες δήλωσε πως θα πρέπει να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και έδειξε προς τη Λιβύη ότι θα πρέπει να υπάρξει και πολιτική βούληση προκειμένου να υπάρξει ένας έλεγχος στις μεταναστευτικές ροές.

Το χρονικό του επεισοδίου

Μέσα από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο η Ευρωπαϊκή αποστολή στην Λιβύη κηρύχθηκε ως «ανεπιθύμητη» από τον στρατηγό Χαφτάρ και την κυβέρνηση της Βεγγάζης. Ανάμεσα στους Ευρωπαίους αξιωματούχους και ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης. 

«Δεν ήταν θετική στάση να καταλάβει η Λιβύη ότι δεν γίνεται να αγνοήσει τον παράγοντα “Ευρωπαϊκή Ένωση” και επίσης να καταλάβει ξεκάθαρα ότι ο δρόμος για την όποια οικονομική στήριξη περνάει και από την Αθήνα», τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Πριν την Βεγγάζη η Ευρωπαϊκή αποστολή για την διαχείριση και αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών από την Λιβύη προς το Ευρωπαϊκό έδαφος, είχαν συνάντηση με την κυβέρνηση της Τρίπολης, με τον Λίβυο πρωθυπουργό να δείχνει σημεία σύγκλησης με τους Ευρωπαίους. 

Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε από τη δική του πλευρά ότι «θέλουμε να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα, ότι θα βοηθήσουμε τη Λιβύη να κρατήσει τους παράνομους μετανάστες, να αποτρέψει τις αναχωρήσεις προς την ΕΕ και παράλληλα να επιστρέψουν οι παράνομοι μετανάστες πίσω στην πατρίδα τους. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεργαστούμε. Η Κρήτη δέχεται τεράστια πίεση από την Ανατολική Ακτή κι αυτό θέλουμε να το αποτρέψουμε».

Ενώ είχε «κλειδώσει» η συνάντηση του στρατηγού Χαφτάρ με τους Ευρωπαίους, ο ίδιος απαίτησε το τετ α τετ να γίνει παρουσία του κυβερνητικού συμβουλίου, ώστε να βρεθεί η Ευρώπη προ τετελεσμένου, που θα οδηγούσε σε έμμεση αναγνώριση της «εναλλακτικής» κυβέρνησης που έχει αναγνωρίσει το κοινοβούλιο στην Λιβύη. Παρά τις διαπραγματεύσεις στο αεροδρόμιο ο Χαφτάρ γύρισε την πλάτη μετά την στάση που κράτησαν οι Ευρωπαίοι.

«Η προγραμματισμένη επίσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας, του Επιτρόπου Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της υπόλοιπης συνοδευτικής ομάδας, ακυρώθηκε κατά την άφιξή τους στο Διεθνές αεροδρόμιο Vienna στην πόλη Βεγγάζη και ενημερώθηκαν για την ανάγκη άμεσης εγκατάλειψης του λιβυκού εδάφους και ότι θεωρούνται ανεπιθύμητοι», αναφέρεται.

Στην Λιβύη βρίσκονται περίπου τέσσερις εκατομμύρια μετανάστες, εισερχόμενοι παράνομα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Τετάρτης θα έχει τετ α τετ με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνο Πλεύρη.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης, Νίκος Μελέτης

Ανταπόκριση: Έλενα Αποστολίδου

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Το πλοίο της Greenpeace “Arctic Sunrise” στον Βόλο
Επόμενο Ευρωμπάσκετ U20: Ο οδηγός της διοργάνωσης

Δημοφιλέστερα

Κυκλοφόρησε το νέο τραγούδι «Εκτός Οθόνης» του Θ. Νικολάου σε στίχους Π. Καρασούλου και μουσική Χ. Θεοδώρου
09/07/2025
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
Εορτολόγιο  

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?