Η τεχνολογία αλληλούχισης DNA επόμενης γενιάς (Next-generation DNA sequencing – NGS), η οποία φέρνει επανάσταση στην εξατομικευμένη ιατρική, τη διάγνωση του καρκίνου, την παρακολούθηση μολυσματικών ασθενειών και την γενετική έρευνα, ενδέχεται να μετατραπεί και σε στόχο κυβερνοεπιθέσεων.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο IEEE Access προειδοποιεί για τους αυξανόμενους κινδύνους που ενέχει η χρήση μη ασφαλισμένων συστημάτων NGS. Αν αυτά δεν προστατευτούν επαρκώς, μπορεί να είναι ευάλωτα σε διαρροές δεδομένων, παραβιάσεις της ιδιωτικότητας, ακόμα και σε βιολογικές απειλές.
Η μελέτη, υπό την ηγεσία της Νασρίν Αντζούμ από το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη ανάλυση των κινδύνων κυβερνοασφάλειας που αφορά το σύνολο της διαδικασίας αλληλούχισης DNA.σε ολόκληρη την αλυσίδα λειτουργίας της τεχνολογίας NGS.
Ευπάθειες στην αλληλούχιση DNA
Η διαδικασία της αλληλούχισης περιλαμβάνει μια σειρά από περίπλοκα και αλληλένδετα στάδια – από την προετοιμασία του δείγματος και την αλληλούχιση, μέχρι την ανάλυση και την ερμηνεία των δεδομένων – με τη χρήση εξειδικευμένων οργάνων, λογισμικών και συνδεδεμένων συστημάτων.
Αν και αυτά τα στάδια είναι κρίσιμα για την ακρίβεια των αποτελεσμάτων, αποτελούν ταυτόχρονα πολλαπλά σημεία πιθανής παραβίασης. Δεδομένου ότι αρκετές βάσεις δεδομένων DNA είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο, η μελέτη προειδοποιεί πως εγκληματίες του κυβερνοχώρου ενδέχεται να εκμεταλλευτούν αυτές τις πληροφορίες για παρακολούθηση, χειραγώγηση ή κακόβουλα πειράματα.
«Η μελέτη μας είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης. Η προστασία των γονιδιωματικών δεδομένων δεν είναι μόνο θέμα κρυπτογράφησης – απαιτεί πρόβλεψη επιθέσεων που ακόμη δεν έχουν συμβεί. Χρειαζόμαστε μια ριζική αλλαγή στην προσέγγιση της ασφάλειας της ιατρικής ακριβείας» επεσήμανε η Δρ. Αντζούμ.
«Τα γονιδιωματικά δεδομένα είναι από τις πιο προσωπικές μορφές πληροφορίας. Αν διαρρεύσουν, οι επιπτώσεις ξεπερνούν κατά πολύ μια συνηθισμένη παραβίαση δεδομένων» τόνισε η μικροβιολόγος και συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Μαχρίν Ουλ-Χασάν.
Αναδυόμενες απειλές και έκκληση για δράση
Η ερευνητική ομάδα εντόπισε νέες και αναδυόμενες μεθόδους που μπορούν να αξιοποιήσουν οι χάκερ, όπως κακόβουλο λογισμικό κρυμμένο σε συνθετικό DNA, παραποίηση γονιδιωματικών δεδομένων μέσω τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και επαναπροσδιορισμός ταυτότητας μέσω τεχνικών επαναναγνώρισης.
«Παρά τη σημασία της, η κυβερνοβιοασφάλεια παραμένει στο περιθώριο της επιστημονικής ατζέντας, αφήνοντας επικίνδυνα κενά στην παγκόσμια άμυνα απέναντι σε βιολογικές απειλές. Αν θέλουμε τα γενετικά δεδομένα να χρησιμοποιούνται μόνο για καλό σκοπό, είναι απαραίτητο να επενδύσουμε σε έρευνα, εκπαίδευση και πολιτικές προστασίας τώρα – πριν να είναι αργά» πρόσθεσε η ερευνήτρια.
Οι συγγραφείς της μελέτης ζητούν άμεση και συντονισμένη δράση από κυβερνήσεις, ρυθμιστικούς φορείς, χρηματοδότες και πανεπιστήμια, τονίζοντας πως η προστασία του DNA απαιτεί συνεργασία μεταξύ ειδικών της πληροφορικής, βιοπληροφορικής, βιοτεχνολογίας και ασφάλειας – τομέων που σπάνια συντονίζονται μεταξύ τους.
Τέλος, προτείνουν πρακτικές λύσεις όπως ασφαλή πρωτόκολλα αλληλούχισης, κρυπτογραφημένη αποθήκευση και ανίχνευση ανωμαλιών με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης – θέτοντας τις βάσεις για μια πιο ισχυρή κυβερνοβιοασφάλεια.
Η έρευνα έγινε σε συνεργασία με ερευνητές από πανεπιστήμια και ιδρύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Πακιστάν.
ΠΗΓΗ: Scitechdaily
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
