Το έργο ECOSTREAM είναι ένα 2ετές έργο ERASMUS+ μεταξύ εκπαιδευτικών και φορέων εκπαίδευσης της Λιθουανίας, της Ισπανίας, της Ρουμανίας και της Ελλάδας.
Την Ελλάδα, εκπροσωπεί το 2ο Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας Μαγνησίας. Το ECOSTREAM είναι μια προσπάθεια, να εμπλουτίσει την εμπειρία των εκπαιδευτικών των συνεργαζόμενων σχολείων και φορέων στη χρήση στοιχείων κοινωνικής προσομοίωσης ως αποτελεσματικής παιδαγωγικής πρακτικής με απώτερο σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και την εδραίωση περιβαλλοντικής συνειδητοποίησης στους εκπαιδευτικούς και μαθητές που προσφέρει η μάθηση μέσω της πράξης.
Οι στόχοι του έργου είναι: α) η συλλογή και η ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των συνεργατών του έργου, β) η ενίσχυση της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών, γ) η συλλογή διδακτικών προτάσεων και η δημιουργία ενός Προγράμματος Σπουδών για την περιβαλλοντική διεπιστημονική μάθηση με βάση παιχνίδια προσομοίωσης κλιματικής αλλαγής, δ) δραστηριότητες παρακολούθησης και αξιολόγησης για την αποτελεσματικότητα του έργου, ε) την αναπτυξη και ενίσχυση των δικτύων της ΕΕ για την βιωσιμότητα και την αειφορία μεταξύ των εκπαιδευτικών, στ) να εμπλουτίσει το δίκτυο δράσεων στην εκπαίδευση για βιώσιμο περιβάλλον και ευαισθητοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μεταξύ των σχολείων και των των παρόχων εκπαίδευσης.
Οι εταίροι συνέλεξαν παραδείγματα καλών πρακτικών κατά τη διάρκεια όλης της υλοποίησης του έργου, και δημιούργησαν ένα Πρόγραμμα Σπουδών για το περιβάλλον προάγοντας την αξία της διεπιστημονικής μάθησης. Η βάση για την διδασκαλία αυτή είναι τα παιχνίδια προσομοίωσης κλιματικής αλλαγής και δραστηριότητες που ενισχύουν την αυτονομία του μαθητή στην ανακάλυψη και εμπέδωση της νέας γνώσης. Μέσω των δραστηριοτήτων βοηθούμε τους μαθητές ως προς την καλλιέργεια φιλοπεριβαλλοντικής νοοτροπίας. Στην πρώτη συνάντηση των εκπαιδευτικών τον Νοέμβριο του 2022 στον Βόλο, αναλύθηκαν τα διδακτικά σενάρια που θα απαρτίσουν τον οδηγό σπουδών. Μετά την έγκριση των διδακτικών σεναρίων από εξωτερικό αξιολογητή, ο οδηγός σπουδών που δημιουργήθηκε έχει δύο διαθέσιμες εκδόσεις, μία για δια ζώσης, και μία για εξ’ αποστάσεως διδασκαλία. . Η επόμενη διεπιστημονική συνάντηση θα γίνει τέλος Απριλιου στην Κορντοβα στην Ισπανία και θα εχει θέμα το 2ο μέρος των διεπιστημονικών διδασκαλιών που θα είναι συνδυασμόί διδακτικών αντικειμένων: Μαθηματικά-Οικολογία για την Ελλάδα, Γλώσσα-Οικολογία για την Ισπανία, Πληροφορική-Οικολογία για την Ρουμανία, Τέχνη/Γεωγραφία-Οικολογία για την Λιθουανία.
Στο τέλος του προγράμματος θα έχουν δημιουργηθεί:
– Πρόγραμμα σπουδών για περιβαλλοντική διεπιστημονική μάθηση, που θα βασίζεται σε ολιστική προσέγγιση και θα επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις συναισθηματικές, κοινωνικές, ηθικές και ακαδημαϊκές ανάγκες των μαθητών σε ένα ολοκληρωμένο “πακέτο” διδασκαλίας. Θα χρησιμοποιηθεί από δασκάλους και εκπαιδευτικούς στις προσπάθειές τους να ευαισθητοποιήσουν την μαθητική κοινότητα για το κλίμα, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος με μαθητές 11-17 ετών.
– εκπαιδευτικά βίντεο με τις διδασκαλίες αυτές.
-διαφημιστικό υλικό (λογότυπο έργου, φυλλάδιο, δελτία τύπου, πληροφορίες για μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Facebook) για την διάχυση των στόχων και την φιλοσοφία του προγράμματος.