Σενάρια συνωμοσίας τα οποία εξυφαίνονται σε μία προσπάθεια να αξιοποιηθεί η τραγωδία των Τεμπών για μικροπολιτικούς λόγους, ενόψει ευρωεκλογών, βλέπει το Μέγαρο Μαξίμου πίσω από τις συνεχείς κατηγορίες για εσκεμμένο «μπάζωμα» του σημείου της τραγωδίας ώστε να εξαφανιστούν στοιχεία.
Η Κυβέρνηση χαρακτηρίζει «έωλες» τις αναφορές για «περίεργες εκρήξεις» και «σενάρια» τα όσα ακούγονται για μεταφορά παράνομων υλικών από την εμπορική αμαξοστοιχία και παραπέμπει στη Δικαιοσύνη.
«Δεν υπήρξε πολιτική εντολή για μπάζωμα – Τα συνεργεία έσωζαν ζωές»
Κυβερνητικά στελέχη εξαπολύουν οργισμένα πυρά σε κόμματα της άκρας δεξιάς, λέγοντας ότι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το βαρύ πένθος και τη δικαιολογημένη οργή των συγγενών των 57 θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.
«Τις θεωρίες συνωμοσίας τις ξεκίνησε ο κ.Βελόπουλος», έλεγε γαλάζιο στέλεχος στο CNN Greece και προσέθετε πως τώρα πλέον υιοθετούνται αυτές οι θεωρίες και από άλλα κόμματα στην απέλπιδα προσπάθειά τους να εγείρουν ζήτημα ενόψει ευρωεκλογών.
«Είναι εξοργιστική αυτή η εργαλειοποίηση, όλα θα τα απαντήσει η δικαιοσύνη», έλεγε φανερά οργισμένος Κυβερνητικός παράγοντας με τον οποίο συνομίλησε το CNN Greece.
«Σκοντάφτουν όμως στην πραγματικότητα και την αλήθεια όπως αυτή μεταφέρεται από τους άμεσα εμπλεκόμενους», λένε παράγοντες το Μαξίμου και επιχειρούν να απαντήσουν σε όσα ακούγονται και πληγώνουν τόσο τις οικογένειες των θυμάτων όσο και τους πολίτες οι οποίοι είναι ακόμη συγκλονισμένοι από την τραγωδία και απαιτούν δικαίωση, διαλεύκανση και απόδοση ευθυνών, σε όλους όσοι εμπλέκονται, όσο ψηλά και αν φθάνουν.
Ποιός έδωσε τελικά την εντολή για το μπάζωμα – Τα πρωτόκολλα διάσωσης
Από την Κυβέρνηση λένε πως όσες ενέργειες έγιναν από την πρώτη στιγμή,ήταν άμεσα συνδεδεμένες με τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων που ισχύουν και τα οποία ενεργοποιήθηκαν αμέσως μετά τη σφοδρή σύγκρουση των δύο συρμών στην περιοχή των Τεμπών με μοναδικό γνώμονα την έρευνα, τη διάσωση και την ασφαλή μεταφορά των διασωθέντων στα νοσοκομεία.
Το δήθεν «μπάζωμα» λένε, έχει εξηγηθεί από την πρώτη στιγμή από τον πλέον αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα ο οποίος βρέθηκε στο σημείο.
Ο λόγος για τον Ευάγγελο Φαλάρα, συντονιστή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο του τραγικού δυστυχήματος από την πρώτη στιγμή, όταν τραίνα ακόμη καίγονταν και στη συνέχεια από κοινού με τον επιχειρησιακά επικεφαλής υπαρχηγό της Πυροσβεστικής διαχειρίστηκαν την κρίση.
Το χρονικό των αποφάσεων: Οι συσκέψεις στις 2:30 και στις 5:00 το πρωί στις 28/02
Στις 23:20 υπήρξε η πρώτη καταγραφή στο 112 της Λάρισας για εκτροπή τρένου, εκδήλωση πυρκαγιάς και πιθανόν εγκλωβισμένα άτομα έχει πει στο παρελθόν σε συνέντευξή του ο κ.Φαλάρας. «Ενημερώσαμε την ηγεσία και κινητοποίησαμε τα οχήματα, σε 15 λεπτά 5 οχήματα έφτασαν στο σημείο», δήλωνε πριν από 11 μήνες.
Από την Κυβέρνηση λένε πως ο κ.Φαλάρας έφτασε στο σημείο στις 00.03 και έχει ήδη καταθέσει για τα όσα συνέβησαν.
«Όταν έφτασα, το βαγόνι νούμερο 1 και το κυλικείο ήταν συμπιεσμένα κάτω από το βαγόνι 2, το οποίο είχε πάρει φωτιά», έλεγε σε συνέντευξη του λίγες ημέρες μετά την τραγωδία ο κ.Φαλάρας.
Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου υπενθυμίζουν ότι έχει πει σε συνεντεύξεις του ο κ. Φαλάρας, «είδαμε ότι χρειαζόμασταν βαριά μηχανήματα, γρύλους δυνατούς και γερανούς, που να μπορούν να σηκώσουν βάρη. Γι΄ αυτό το λόγο συγκαλέσαμε δύο συμβούλια ένα στις 02.30 και ένα στις 05.00 προκειμένου να δούμε πως προχωρά το αίτημά μας, διότι από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε να εφαρμοστεί το σχέδιο μεγάλων ανθρώπινων απωλειών, να έρθουν οι γερανοί και να εξασφαλιστούν τα μέσα για να μεταφερθούν οι τραυματίες στα νοσοκομεία».
«Έπρεπε κάπου να πατήσουν οι γερανοί. Σηκώναμε τα βαγόνια, ψάχναμε επιζήσαντες»
Τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα στελέχη της Κυβέρνησης λένε στο CNN Greece πως ένα είναι το σημείο κλειδί το οποίο εξηγεί για ποιό λόγο έγινε επέμβαση στο σημείο της τραγωδίας.
Εξηγούν πως όταν έφτασαν τα διασωστικά συνεργεία στο σημείο της τραγωδίας, είδαν βαγόνια το ένα πάνω στο άλλο και πως οι γερανοί για να καταστεί εφικτό να σηκώσουν τα βαγόνια προκειμένου να απεγκλωβιστούν τυχόν εγκλωβισμένοι επιβάτες ή να ανασυρθούν θύματα, έπρεπε να πατήσουν σε στέρεο έδαφος. Το λασπωμένο χώμα εξηγούν καθιστούσε αδύνατη τη λειτουργία τους και την εκτέλεση της εργασίας για την οποία εκλήθησαν στο σημείο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η απόφαση ελήφθη επί του πεδίου στο πλαίσιο διαχείρισης εν εξελίξει κρίσης, την ώρα δηλαδή που υπήρχαν ακόμα αγνοούμενοι και πιθανώς τραυματίες κάτω από τα βαγόνια, με μοναδικό γνώμονα την έρευνα και διάσωση.
Η κατάθεση Φαλάρα: «Θα βούλιαζαν οι γερανοί στις λάσπες»
Από την Κυβέρνηση δείχνουν μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του Ευάγγελου Φαλάρα, σημεία της οποίας όπως λένε έχουν δει το φως της δημοσιότητας:
«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση ΣΟΠΠ με την οποία δίνεται εντολή στην Περιφέρεια να προβεί σε απομάκρυνση όγκου επιφανειακού εδάφους και επίστρωσης του σημείου με οποιοδήποτε άλλο υλικό αλλά αυτό κατέστη αναγκαίο προκειμένου να εκκαθαριστεί ο χώρος, να ισοπεδωθούν οι οποιεσδήποτε εδαφικές ανωμαλίες και να διαμορφωθεί με ασφαλή υλικά ώστε οι γερανοί να επιχειρούν χωρίς κίνδυνο για τον αγωγό και για τους ίδιους λόγω των μεγάλων βαρών (ίδια βάρη και μεταφερόμενα)».
Από την Κυβέρνηση λένε λοιπόν πως κάτω από το σημείο της τραγωδίας περνά αγωγός φυσικού αερίου και πως μπορεί κανείς να σκεφθεί τι προβλήματα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν αν ένας εκ των γερανών βούλιαζε στη λάσπη και χτυπούσε κάποιο σημείο του αγωγού. Αυτός λένε είναι ένας πρόσθετος παράγοντας που δικαιολογεί την απόφαση να ρίξουν χαλίκι για να γίνει πιο βατό το έδαφος για τους γερανούς που έπρεπε εκείνη την ημέρα να σηκώσουν βαγόνια που είχαν μάλιστα εκτροχιαστεί.
«Ουδείς γνώριζε αν υπάρχουν ζωντανοί. Θυμίζουμε ότι υπήρχαν πληροφορίες πως ακούγονταν φωνές στα συντρίμμια. Και οι αρμόδιοι έπραξαν τα δέοντα, έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να βρεθούν ζωντανοί επιβάτες. Να απεγκλωβιστούν πάση θυσία και χωρίς καθυστέρηση δεδομένου ότι σε αυτές τις περιπτώσεις το κάθε λεπτό μετράει», λένε από την Κυβέρνηση.
Με απλά λόγια δεν ήταν θέμα εντολών. Ήταν θέμα πρωτοκόλλου. Ήταν θέμα ανθρώπινων ζωών, τονίζουν.
Τι λέει η Κυβέρνηση για τον Κώστα Αγοραστό
Από την Κυβέρνηση διαρρέουν ότι το ότι δεν υπήρξαν εντολές προκειμένου να «μπαζωθεί» το σημείο, το επιβεβαιώνει και ο πρώην περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός ο οποίος διέψευσε την Πέμπτη την επιχείρηση που έχει στηθεί και η οποία βασίζεται σε θεωρίες συνωμοσίες όπως αυτές που τυγχάνουν αποδοχής στο διαδίκτυο ή σε συγκεκριμένα κόμματα δυστυχώς και της Βουλής.
Ο Κώστας Αγοραστός ξεκαθάρισε λένε πως δεν έλαβε ποτέ κάποια εντολή προκειμένου να προχωρήσει στο μπάζωμα του σημείου του τραγικού δυστυχήματος αλλά και ότι ουδέποτε ο ίδιος αναφέρθηκε στο όνομα του τότε υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ όπως υποστήριξε η μητέρα ενός εκ των θυμάτων η κα Μαρία Καρυστιανού.
«Όχι δεν είναι έτσι όπως τα λέει η κα Καρυστιανού. Σέβομαι τον πόνο των οικογενειών και τόσο καιρό δεν ήθελα να κάνω δημόσιες τοποθετήσεις. Εγώ όσα έχω να πω, τα έχω πει εκεί που πρέπει. Αλλά να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Εγώ στην γραπτή εξώδικη απάντηση που έδωσα στην κα Καρυστιανού δεν αναφέρω πουθενά το όνομα του κ. Τριαντόπουλου» ανέφερε προσθέτοντας: «Η περιφέρεια είχε υποστηρικτικό ρόλο, με μηχανήματα και τα συνεργεία. Ενεργήσαμε βάση του Ειδικού Σχεδίου Ανθρώπινων Απωλειών από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική. Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.), στο οποίο οφείλαμε να συμβάλλουμε και τεθήκαμε σε αυξημένη ετοιμότητα, όπως έγινε και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις δομές (νοσοκομεία κτλ). Κληθήκαμε να παρέχουμε τη μέγιστη δυνατή βοήθεια-υποστηρικτικά, και το κάναμε, δίνοντας μηχανήματα, σκαπτικά μέσα κ.α. χωρίς να υπάρξει καμία πρωτοβουλία ενεργειών!»
«Δεν δόθηκε εντολή από τον Τριαντόπουλο»
«Δεν έδωσα εντολή για κάτι. Δεν είχα τέτοιο ρόλο, δεν είχα τέτοια αρμοδιότητα. Δεν συμμετείχα στις συνεδριάσεις του Συντονιστικού» δήλωσε χθες στη Βουλή ο Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και προσέθεσε πως οι αρμόδιοι που συμμετείχαν στο Συντονιστικό, έπειτα από αίτημα της Πυροσβεστικής, αποφάσισαν τις παρεμβάσεις και τις διαμορφώσεις του χώρου και οι οποίες έπρεπε να γίνουν για ένα τέτοιο δυστύχημα, όπως προβλέπεται από το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών.
Το ερώτημα τέθηκε και στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο οποίος επιβεβαίωσε πως δεν δόθηκε ποτέ καμία εντολή ούτε από τον κ. Τριαντόπουλο, ούτε από κανένα άλλο μέλος της Κυβέρνησης.
«Όλα αυτά κατατίθενται στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη διεξάγει μία έρευνα η οποία είναι εν εξελίξει, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό να μη διακινούνται ειδήσεις, οι οποίες μπορούν να προκαλούν και αναταραχή και στους συγγενείς των θυμάτων», απαντά ο κ. Παύλος Μαρινάκης.
Σε κάθε περίπτωση η Δικαιοσύνη λαμβάνει και έχει λάβει καταθέσεις για όλα αυτά τα ζητήματα τονίζουν από την Κυβέρνηση και ζητούν να χυθεί άπλετο φως.
«Όχι άλλη λάσπη»
Κυβερνητικοί παράγοντες βλέπουν μία επιχείρηση λάσπης κατά της Κυβέρνησης. Όπως έλεγαν στο CNN Greece, όσοι πετάνε λάσπη, καλό θα ήταν να έχουν στοιχεία. Κάποια κόμματα εσκεμμένα διακινούν θεωρίες συνωμοσίας λένε και παίζουν με τον πόνο των συγγενών, “αυτό δεν είναι τίμιο” τονίζουν.