Σε θετική κατεύθυνση κινείται το μέτρο της επιστροφής ενός μισθώματος έως 800 ευρώ σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις παραγόντων της αγοράς ακινήτων που μίλησαν στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου.
Μάλιστα, σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει ότι ενδεχομένως το μέτρο οδηγήσει σε αύξηση των ενοικίων, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) Αναστάσιος Βάππας εξέφρασε την άποψη ότι «δεν είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε αυξήσεις των μισθωμάτων».
«Τα μισθώματα καθορίζονται από το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης και κατά συνέπεια το μίσθωμα διαμορφώνεται στο ποσό αυτό στο οποίο θα βρεθεί ο μισθωτής ο οποίος θα το προσφέρει. Επομένως, όταν τα μισθώματα θεωρούμε ότι είναι ψηλά, δεν θα πάρουν υψηλότερα εξ αυτού του λόγου. Το μέτρο αυτό σίγουρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, υπό την έννοια ότι διευκολύνει την αγοραστική δύναμη των μισθωτών και δεν δημιουργεί μέτρα ενοικιοστασιακού χαρακτήρα, τα οποία να αλλοιώνουν το χαρακτήρα της αγοράς και να δημιουργούν πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνουν. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν αποτελεί η λύση του προβλήματος, διότι η λύση του προβλήματος είναι τα μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν περισσότερα ακίνητα να μπουν στην αγορά. Όταν θα αυξηθεί η προσφορά, τότε μόνο θα μπορούμε να μιλάμε για μία καλή εξισορρόπηση των τιμών» ανέφερε ο κ. Βάππας.
Ερωτηθείς κατά πόσο βοήθησαν τα κίνητρα που δόθηκαν σε ιδιοκτήτες προκειμένου να ανοίξουν τα ακίνητα τα οποία είναι κλειστά να περάσουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση στη μακροχρόνια, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΜΙΔΑ σημείωσε ότι τέτοιο μέτρο ήταν η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για τις νέες μακροχρόνιες μισθώσεις σε διαμερίσματα τα οποία ήταν κλειστά, όμως, ο τρόπος με τον οποίο νομοθετήθηκε, δεν έχει σχέση με την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ και γι’ αυτό δεν συνέβαλε στη βελτίωση της κατάστασης όσο αναμενόταν.
«Με όλους αυτούς τους περιορισμούς, με την υποχρέωση να συναφθεί τριετής μίσθωση και άρα να αποκλείονται όλοι όσοι θα έκαναν μίσθωση με χρόνο μικρότερο, δηλαδή αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, εποχιακό προσωπικό, αγροτικοί ιατροί κλπ, που δεν θα μπορούσαν να συνάψουν τριετή μίσθωση και ιδίως με τον περιορισμό ότι εάν ο μισθωτής για οποιονδήποτε λόγο φύγει νωρίτερα πριν από την τριετία, ακόμα και αν ο λόγος που έφυγε είναι ότι δεν πλήρωνε το νοίκι και τον απέβαλες τελικά, ανέτρεπε την φορολογική απαλλαγή και ουσιαστικά τους καλούσε να πληρώσουν αναδρομικά το φόρο εισοδήματος που ωφελήθηκες, όλα αυτά τα μέτρα απέτρεψαν τον κόσμο από το να μπει στη διαδικασία αυτή και βεβαίως δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα» εξήγησε ο κ. Βάππας.
«Εκτίμησή μου είναι ότι είναι θετικότατο μέτρο, οπωσδήποτε και όταν η κυβέρνηση παίρνει ένα θετικό μέτρο, πρέπει να το λέμε» υπογράμμισε ο τέως πρόεδρος Κτηματομεσιτών, Δημήτρης Μπινιάρης, καθώς όπως είπε «το επίδομα ενοικίου είναι κάτι που θα βοηθήσει κάποιους που συνετά πληρώνουν το μίσθωμά τους και αναγράφουν το μίσθωμα που πληρώνουν».
Ως προς το γεγονός ότι ο μέσος όρος όμως των δηλωθέντων ενοικίων είναι τα 250 ευρώ, ο κ. Μπινιάρης είπε χαρακτηριστικά πως «αυτό είναι ένα ανέκδοτο».
«Το πρόβλημα είναι ότι το μίσθωμα που είναι το μίσθωμα αναφοράς, είναι του προηγούμενου έτους. Συνεπώς, αν κάποιος έχει δηλώσει το μισό, προφανώς και δεν θα του εκπίπτει το ποσό των έως 800 ευρώ, θα του εκπίπτει το ήμισυ ή θα εισπράξει το ήμισυ. Σαφώς και μπορεί να συμβεί αυτό. Δηλαδή μπορεί να υπάρξει μια άλλη συναλλαγή τώρα, η οποία να λέει ότι εντάξει, είναι οκτώ κατοστάρικα, τα χάνεις, πάρε τέσσερα εσύ να πάρω τέσσερα εγώ και να τα μοιράσουμε. Και αυτό μπορεί να γίνει. Σε μια χώρα που έχουμε συνηθίσει να λειτουργούμε έτσι, η αλήθεια είναι ότι πραγματικά μπορεί να συμβεί αυτό» ανέφερε ο κ. Μπινιάρης.
Απαντώντας στο σχόλιο ότι υπό αυτή την έννοια δεν ωφελεί το εν λόγω μέτρο, ο κ. Μπινιάρης τόνισε πως δεν είναι έτσι, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που συνετώς καταβάλλουν το ενοίκιό τους. «Η κυβέρνηση έκανε αυτό που μπορούσε και αυτό που έπρεπε. Τώρα από κει και πέρα, όποιος κάνει συναλλαγή τέτοια, απλώς την πάτησε και δεν θα πάρει το σωστό επίδομα».
Σχετικά με το πρόγραμμα Σπίτι μου 1 και Σπίτι μου 2 που θέσπισε η κυβέρνηση, ο κ. Μπινιάρης επισήμανε απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως «δεν μπορούμε να πούμε πως έχει αποτύχει, ήταν ένα πρόγραμμα το οποίο είχε πάρα πολλά θετικά, βέβαια είχε και αρκετά λάθη».
«Το λάθος που γίνεται πάντα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις είναι να εκπονούν προγράμματα δίχως να συμβουλεύονται κανέναν. Δηλαδή δίχως να βλέπουν τι προβλήματα δημιουργούν στην αγορά οι συγκεκριμένες κρατικές παρεμβάσεις. Πραγματικά μετά από τόσα πολλά χρόνια στην κτηματαγορά, μου κάνει μεγάλη εντύπωση πως ενώ ουσιαστικά είμαστε οι άμεσοι σύμβουλοι για οτιδήποτε χρειάζεται, κάθε φορά προσπαθούμε να παρέμβουμε εκ των υστέρων. Δηλαδή πρώτα ανακοινώνεται κάτι και ύστερα πηγαίνουμε να πούμε, μα ξέρετε, αυτό που ανακοινώσατε δημιουργεί αυτά και αυτά και αυτά και αυτά τα προβλήματα. Δηλαδή δεν μπορώ να καταλάβω πώς ο εκάστοτε υπουργός της εκάστοτε κυβέρνησης, δεν ξέρω πού βρίσκει τόσους συμβούλους και τι τους κάνει και από πού τους προσλαμβάνει. Αλλά εν πάση περιπτώσει, γιατί δεν ρωτάνε και έναν εκπρόσωπο της κτηματαγοράς για αυτά που θέλουν να κάνουν; Δηλαδή έρχονται και φτιάχνουν το Σπίτι μου 1 και χαρακτηρίζουν συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτου, δηλαδή λένε τόσα τετραγωνικά, τόσων ετών. Τι κάνουν με αυτό; Εκεί που αυτή η συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων είχε μία ζήτηση. Χ, δηλαδή όταν έχεις ένα τέτοιο ακίνητο μπορεί να έχεις 1, 2, 3 ενδιαφερόμενους τον μήνα, ασχέτως αν έχεις απευθυνθεί σε δέκα μεσίτες, ξαφνικά απέκτησες 192 ενδιαφερόμενους που βλέπουν το σπίτι σου τον μήνα. Άλλαξε δηλαδή η ζήτηση και ο πελάτης την στιγμή εκείνη που πουλούσε το σπίτι του, ας πούμε 150.000, μας πήρε τηλέφωνο και μας είπε παιδιά βάλτε το 180 και βλέπουμε. Κατά συνέπεια, τι συνέβη; Άτομα τα οποία δεν θα ελάμβαναν κανονικά δάνειο για χρηματοδότηση 90% και τα οποία δεν θα αγόραζαν, εμφανίστηκαν και ήταν εν δυνάμει αγοραστές. Αυτοί λοιπόν ούτε γνώριζαν το ακριβές ποσό της αγοράς, δηλαδή την εύλογη αξία του ακινήτου, αλλά ούτε και πραγματικά ενδιαφέρθηκαν απόλυτα για αυτό. Ήταν η απέλπιδα προσπάθεια να αποκτήσω το δικό μου σπίτι. Πλήρωσαν μια παραπάνω αξία της τάξεως του 20% για το συγκεκριμένο ακίνητο. Έτσι πήγε στράφι το επίδομα επιτοκίου μακροπρόθεσμα και αν το δούμε χρηματοοικονομικά, ναι μεν πήραν ένα χαμηλό επιτόκιο, αλλά προπλήρωσαν τη διαφορά στην αυξημένη τιμή που δεν ήταν η εύλογη αξία του ακινήτου» ανέφερε ο κ. Μπινιάρης.
Όσο αφορά στη μετατροπή της βραχυχρόνιας μίσθωση σε μακροχρόνια, ο κ. Μπινιάρης τόνισε τα εξής. «Κάποιος που έχει πραγματικά ένα ακίνητο στη βραχυχρόνια μίσθωση στις hot περιοχές που λέμε, δηλαδή στο Παγκράτι, στο Κουκάκι, στην Ακρόπολη, δεν πρόκειται να μπει στη μακροχρόνια. Εισπράττει το τριπλό ενοίκιο. Μην το συζητάμε τώρα. Δηλαδή, είναι αστείο να το συζητάμε. Από την άλλη τώρα κάποιος που έχει μια βραχυχρόνια μίσθωση στα Μελίσσια και δεν δούλεψε, αυτός ούτως ή άλλως εκ των πραγμάτων θα έμπαινε. Δεν νομίζω δηλαδή ότι είναι τόσο αξιόλογο αυτό. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει έλλειψη στέγης από τα πάρα πολλά κλειστά σπίτια που διακρατούν τα funds και όχι από το γεγονός ότι οι νέοι θέλουν να μείνουν στο Κολωνάκι, στην Ακρόπολη και στο Κουκάκι. (…) Πραγματικά πρέπει αυτά τα σπίτια, όλα τα κλειστά που διακρατούνται από τα funds, από τα κόκκινα δάνεια κλπ. να φύγουν. Και να μην ξεχνάμε και κάτι γιατί κατηγορούμε τη βραχυχρόνια μίσθωση με την οποία εμείς δεν έχουμε ουσιαστικά εμπλοκή, δεν έχουμε όφελος, όμως να λάβουμε υπ’ όψιν τα χιλιάδες κόκκινα δάνεια που σώθηκαν από τη βραχυχρόνια μίσθωση».
«Οποιοσδήποτε βοήθεια δίνεται στον κόσμο που έχει πρόβλημα είναι καλό» ανέφερε στη συνέχεια, ο πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακίνητων (AIRBNB) Ανδρέας Χίου προσθέτοντας ωστόσο πως«αυτά όλα είναι απλά ασπιρίνες» και ότι η κυβέρνηση δεν έχει δει το πρόβλημα στην ουσία του.
«Οποιοδήποτε επίδομα δίνεται λοιπόν, δεν πρόκειται να λύσει το στεγαστικό πρόβλημα. Η ουσία του προβλήματος, δημιουργείται από τα πάρα πολλά κλειστά ακίνητα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή ανά την Ελλάδα, κοντά στα 2.000.000 συνολικά. Η Αθήνα έχει πάνω από 120.000, όπως καταλαβαίνετε δεν είναι δυνατόν η βραχυχρόνια μίσθωση με τα 12.000 ακίνητα στην Αθήνα να είναι μόνο το πρόβλημα. Συμβάλλει και η βραχυχρόνια μίσθωση φυσικά, αλλά δεν είναι το πρόβλημα» τόνισε ο κ. Χίου.
Περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά των ακινήτων της βραχυχρόνιας εξήγησε πως ήταν εγκαταλελειμμένα, ενώ έφερε ως παράδειγμα το Κουκάκι. Το 2010 ήταν, όπως είπε, μία άδεια εγκαταλελειμμένη περιοχή όπου δεν ήθελε κανείς να μείνει.
«Αυτά τα ακίνητα λοιπόν, οι ιδιοκτήτες με πολύ κόπο και με δάνεια τα ανακαίνισαν και τα φτιάξανε. Αν δείτε τώρα μέσα τα ακίνητα στις βραχυχρόνιες πώς είναι, είναι πραγματικά, το λέει και η ίδια η Airbnb, από τα καλύτερα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Είναι όλα τέλεια εξοπλισμένα και τέλεια επιπλωμένα. Αν αυτά τώρα γυρίσουν στη μακροχρόνια, δεν θα είναι φθηνά ακίνητα, δεν θα είναι ακίνητα που ψάχνει ο άλλος. Γιατί αυτή τη στιγμή το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν ακίνητα. Αν μπείτε αυτή την στιγμή και ψάξετε στην Αθήνα, θα σας βγάλει χιλιάδες ακίνητα, αλλά είναι πανάκριβα για τον μέσο Έλληνα» συμπλήρωσε ο κ. Χίου.
12.600 είναι αυτή τη στιγμή τα ενεργά διαμερίσματα στη βραχυχρόνια μίσθωση στην Αθήνα, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποιο κίνητρο το οποίο θα έπειθε έναν ιδιοκτήτη ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης να το μετατρέψει σε μακροχρόνια, ήταν κατηγορηματικός.
«Όχι. Απόλυτα. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι που το έχουν γυρίσει στη βραχυχρόνια, εκτός του ότι έχουν ξοδέψει πολλά χρήματα, είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν αγανακτήσει από τους μισθωτές που αφήνανε τα διαμερίσματά τους ερειπωμένα και εγκαταλελειμμένα, από τα απλήρωτα ενοίκια που αφήνανε τελευταίους μήνες και από τα απλήρωτα κοινόχρηστα. Δεν πρόκειται, το συζητάμε και εμείς πολλές φορές στον σύλλογο. Μου λέει ο άλλος, δεν πρόκειται να το δώσω, καλύτερα να το έχω κλειστό το διαμέρισμα μου, το έχω κάνει κούκλα και θέλω να παραμείνει έτσι.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών, Άγγελος Σκιαδάς, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, σημείωσε πως το μέτρο της επιστροφής ενός μισθώματος είναι «σαν ασπιρίνη και ότι η ασθένεια δεν αντιμετωπίζεται με ασπιρίνες».
«Είναι ένα μέτρο το οποίο προσπαθεί να ανακουφίσει τους ενοικιαστές, αλλά δεν πρόκειται να τους ανακουφίσει. Είναι ακριβώς αυτό που είπαμε, πώς θα αναγκάσει ο ενοικιαστής τον ιδιοκτήτη να δηλώσει ολόκληρο το ενοίκιο. Είναι το θέμα ότι πάρα πολλές μισθώσεις έχουν λήξει αυτή τη στιγμή, είναι αορίστου χρόνου και αυτές στην ΑΑΔΕ φαίνονται σαν ληγμένες, επομένως δεν θα δικαιούται το ενοίκιο ο ενοικιαστής. Και είναι και το φλέγον θέμα ότι εάν δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στις αυξήσεις των ενοικίων, αυτό το ένα ενοίκιο που παίρνει ο ενοικιαστής θα περάσει κατ’ ευθείαν στα χέρια του ιδιοκτήτη, με την έννοια ότι θα έχουμε μία νέα τάση αυξήσεως των ενοικίων, διότι ο ιδιοκτήτης θα λέει ότι από τη στιγμή που εισπράττεις ένα ενοίκιο δώσε μου και μένα αύξηση και θα έχουμε κάτι αντίστοιχο με αυτό που συνέβη στο Σπίτι μου 2, όπου το αποτέλεσμα ήταν να εκτινάξουν τις τιμές των ακινήτων» προσέθεσε ο κ. Σκιαδάς.
«Εμείς έχουμε προτείνει κατ’ επανάληψη στην κυβέρνηση ότι όλα αυτά τα μέτρα θα πρέπει να συνοδευτούν με έναν περιορισμό στις αυξήσεις των ενοικίων, δηλαδή ένα ανώτατο επιτρεπόμενο μίσθωμα το οποίο θα προκύπτει από κάποιους συντελεστές που μπορούμε να συζητήσουμε, την αντικειμενική αξία του ακινήτου, την περιοχή, την ενεργειακή απόδοση, την παλαιότητα και πάνω απ’ αυτό το ενοίκιο δεν θα μπορεί να νοικιαστεί ένα σπίτι. Ένα πλαφόν» ανέφερε, ενώ απαντώντας στην κριτική ότι αυτό ενδεχομένως αποτελεί στρέβλωση της αγοράς, ο κ. Σκιαδάς επισήμανε «πρέπει να καταλάβουμε κάποια στιγμή ότι και η κατοικία δεν είναι ένα καθαρά εμπορεύσιμο αγαθό. Είναι και ένα κοινωνικό αγαθό το οποίο πρέπει να προστατευθεί. Δεν είναι στρέβλωση της αγοράς όταν θα είναι κάποια λογικά ενοίκια».
«Δεν θα πρέπει να φτάνει στην αισχροκέρδεια. Δηλαδή, πείτε μου εσείς ποια άλλη επένδυση έχει αποδώσει μέσα σε 4 χρόνια 50 και 60 και 70%; Δηλαδή όταν υπάρχει ένα είδος εν ανεπαρκεία, μπαίνει και κάποιος περιορισμός. Εμείς είπαμε να είναι κάποιες λογικές τιμές, να μην αδικηθεί ο ιδιοκτήτης, αλλά να μην υπάρχει και αυτή η ασυδοσία. Δεν μπορεί να έχουμε φτάσει για ένα δυάρι στο Παγκράτι, να θέλουμε 600 και 700 ευρώ. Δηλαδή κάπου πρέπει να μπει κάποιος περιορισμός. Ήδη στην επαγγελματική στέγη έχει μπει» είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών.
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
