Το σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, επανέφερε στη δημόσια συζήτηση το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Βόλου 2022-2023, το οποίο παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Στη διάρκεια της συζήτησης για τα αδέσποτα, δημοτικοί σύμβουλοι των μειοψηφιών επικεντρώθηκαν στα όσα αναφέρονται ως αναγνωρισμένα προβλήματα στο κείμενο του Προγράμματος όπως η περαιτέρω αύξηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα φαινόμενα εγκατάλειψης ζώων συντροφιάς και
ιδιαιτέρως κουταβιών, οι ιδιωτικοί χώροι συνάθροισης ζώων συντροφιάς που αποτελούν εν δυνάμει δεξαμενές αδέσποτων ζώων συντροφιάς, η συστηματική σίτιση των αδέσποτων ζώων σε κεντρικές περιοχές (σχολεία ,πάρκα λιμάνι) δημιουργούν αγέλες επιθετικών προς τον άνθρωπο, άλλα ζώα τροχαία
ατυχήματα, όμοροι Δήμοι χωρίς Πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, μη ύπαρξη αρχείων
κυνηγετικών σκύλων και σκύλων φύλαξης των κοπαδιών, ελλιπής ενημέρωση των πολιτών από εμπλεκόμενων φορέων, υπηρεσιών και ιδιωτών (κτηνίατροι) σε θέματα υπεύθυνης ιδιοκτησίας κ.α.
Ο κ. Ιάσονας Αποστολάκης, ανέφερε πως η σκληρή αλήθεια είανι ότι στα 9 χρόνια της θητείας της Δημοτικής Αρχής Μπέου δεν βελτιώθηκε η κατάσταση με τα αδέσποτα. Επισήμανε πως στην έκθεση αναφέρονται 650 περισυλλογές το 2021 και 550 το 2022 αλλά εμφανίζει αύξηση κατά 7.000 ευρώ το κόστους περισυλλογής ενώ μειώθηκε ο πληθυσμός των συλλεχθέντων.
Ο ίδιος ανέφερε πως ο Δήμος θα πρέπει να εξετάσει διάφορα θέματα όπως η ίδρυση δημοτικού κτηνιατρείου, δημοτικού νεκροταφείου ή και αποτεφρωτηρίου για νεκρά ζώας συντροφιάς, η διαχείριση των αδέσποτων γατών, υποστήριξη μέτρων υιοθεσίας κ.α.
Τέλος ο κ. Απ. Ριζόπουλος, επισήμανες ότι υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε υποδομές, προσωπικό και μέσα και πρότεινε να γίνουν κρατικές όλες οι απαραίτητες δομές με μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό.