Η αποτελεσματικότητα της χορήγησης ασύλου, η συνεργασία με τρίτες χώρες και ο συντονισμός των κρατών-μελών για την κατανομή των μεταναστευτικών ροών απασχολούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. O επίτροπος αρμόδιος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις και τη Μετανάστευση, Μάγκνους Μπρούνερ και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της 29ης συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist διερεύνησαν τις βέλτιστες πρακτικές που θα πρέπει να υιοθετήσει η ΕΕ στη διαχείριση της μετανάστευσης, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις δημογραφικές ανάγκες της «Γηραιάς Ηπείρου»
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κατά την πρώτη του μέρα στη νέα του θέση, τόνισε ότι με την εντολή του πρωθυπουργού η Ελλάδα ακολουθεί μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. «Μάλιστα, πράγματα τα οποία λέγαμε από το 2019 και δεν ήταν κυρίαρχη θέση στην Ευρώπη, σιγά σιγά αρχίζουν να αποκτούν περισσότερους υποστηρικτές και πλέον να είναι ουσιαστικά η κυρίαρχη πολιτική στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Πλεύρης.
Σημείωσε ακόμα ότι πρέπει να διαχωριστούν οι δικαιούχοι ασύλου βάση του διεθνούς δικαίου για τους οποίους είναι απαραίτητο να επισπευθούν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου αν και δεν μπορεί να υπάρχει μαζική χορήγηση ασύλων και εκείνοι που εισέρχονται παράνομα και των οποίων απορρίπτεται η αίτηση ασύλου, οι οποίοι, όπως είπε, πρέπει να φεύγουν από τη χώρα. Για την δεύτερη κατηγορία υποστήριξε ότι πρέπει να αυστηροποιηθεί η ευρωπαϊκή πολιτική και προσέθεσε ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες που βρίσκονται στη Μεσόγειο προσπαθούν να φυλάττουν τα σύνορά τους αλλά τελικά κάποιοι καταφέρνουν και εισέρχονται παράνομα. «Αν απορριφθεί η αίτησή τους αυτοί οι άνθρωποι στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία κύρωση. Αυτοί οι άνθρωποι είτε μένουν στην Ελλάδα είτε στη συνέχεια πηγαίνουν στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Εκεί πέρα λοιπόν πρέπει να γίνει σαφές ότι ο άνθρωπος πια του οποίου η αίτηση ασύλου απορρίπτεται, άρα δεν θα χρήζει διεθνούς προστασίας, θα έχει δύο δυνατότητες: ή οικειθελώς θα επιστρέψει στη χώρα του ή διαφορετικά θα έχει ποινικές κυρώσεις. Δηλαδή, θα έχει παραβιάσει τον ελληνικό νόμο εισόδου και άρα θα γνωρίζει ότι θα οδηγείται σε ποινή φυλάκισης», επεσήμανε ο υπουργός, αναφερόμενος και στο νομοσχέδιο για την παράνομη μετανάστευση το οποίο αναμένεται να έρθει στη Βουλή προς ψήφιση το προσεχές διάστημα.
Ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ακόμα απευθυνόμενος στον επίτροπο ότι πρέπει η Ευρώπη να μπει σε ένα σύστημα των «κεντρικών επιστροφών» και ότι πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση των επιδομάτων και των παροχών που έχουν οι μετανάστες οι οποίοι έχουν χάσει το δικαίωμα ασύλου.
Ο υπουργός είπε ακόμα ότι «σίγουρα η μετανάστευση με τη νόμιμη διαδικασία μπορεί να δώσει λύσεις αλλά η μετανάστευση δεν μπορεί να αποτελέσει τη λύση για το δημογραφικό πρόβλημα της Ευρώπης ή για το εργατικό πρόβλημα της Ευρώπης», αλλά τάχθηκε υπέρ ενός λελογισμένου πλαισίου μεταναστευτικών ροών.
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
