
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Θανάσης Κοντογεώργης μίλησε στην εκπομπή «Δέκα με τόνο» του ΕΡΤnews τονίζοντας πως «την Παρασκευή θα έχουμε την επιστροφή ενοικίου, όπως και -μέχρι την Παρασκευή- θα έχουμε και τις πληρωμές της βασικής ενίσχυσης, της προκαταβολής, στο σύνολο των αγροτών».
Αρχικά, αναφερόμενος στη σημερινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την καταβολή της ενίσχυσης των 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ σημείωσε ότι είναι «η επίσημη έναρξη της υλοποίησης των μέτρων που είχαν ανακοινωθεί πριν την ΔΕΘ. Στο πλαίσιο των μόνιμων ενισχύσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση, αναμένονται την επόμενη εβδομάδα η εφαρμογή του μέτρου της επιστροφής ενοικίου, καθώς και η πληρωμή της προκαταβολής 70% της βασικής ενίσχυσης στο σύνολο του αγροτικού κόσμου αλλά και οι αυξήσεις στους ένστολους». «Πάνω από 3 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα δουν πληρωμές τις επόμενες μέρες. Τα μέτρα αυτά δεν είναι άπαξ, θα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο. Είναι το αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής και της προσπάθειας του ίδιου του ελληνικού λαού» σημείωσε ο υφυπουργός. «Η δική μας υποχρέωση είναι να είμαστε συνεπείς. Δε θα πούμε ψέματα στον ελληνικό λαό για τις δυνατότητές μας. Έχουμε υποχρέωση και ευθύνη να μην επαναλάβουμε σε καμία περίπτωση και ποτέ συνταγές του παρελθόντος» πρόσθεσε.
Εστιάζοντας ιδιαίτερα στο ζήτημα των αγροτικών αποζημιώσεων, ο υφυπουργός σημείωσε την ανάγκη διαυγών και αξιόπιστων συστημάτων καταβολής αγροτικών επιδοτήσεων, προκειμένου να εμπεδώνεται εν τοις πράγμασι η δικαιοσύνη στον αγροτικό κόσμο. «Με τη μείωση του αριθμού των πραγματικών αγροτών μέσω της νέας μεθοδολογίας, θα αυξηθεί το μερίδιο της ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο» ανέφερε. Ο υφυπουργός τόνισε ότι για την κυβέρνηση ο πρωτογενής τομέας είναι προτεραιότητα, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες της αγροτικής ζωής, αλλά και τη σημασία της παραγωγής στις ζωές όλων. «Είναι όρος βιωσιμότητας της χώρας. Για αυτό, ο διάλογος με τους αγρότες είναι συστηματικός και ειλικρινής» υπογράμμισε.
«Η δική μας υποχρέωση είναι να είμαστε συνεπείς σε αυτά που λέμε. Δεν θα πούμε ποτέ ψέματα στον ελληνικό λαό για τις δυνατότητες και σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Δεν θα επαναλάβουμε σε καμία περίπτωση και ποτέ συνταγές του παρελθόντος», τόνισε.
Πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός έχει δει τους αγρότες και αν χρειαστεί, θα τους ξαναδεί.
Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις εξήγησε πως οι μετρήσεις λένε, «περιμένουμε περισσότερα από την κυβέρνηση. Υπάρχει ένας κορμός 30%, που δεν είναι εύκολος στον έβδομο χρόνο διακυβέρνησης -δεν το συναντάμε συχνά, σε ολόκληρη την Ευρώπη, όχι μόνο στη χώρα μας- και βέβαια είμαστε απογοητευμένοι από τον τρόπο που η αντιπολίτευση ασκεί τα καθήκοντά της, την κριτική της στον προγραμματικό λόγο και γι’ αυτό δεν υπάρχει κάτι συμπαγές».
Και πρόσθεσε: «εγώ αισθάνομαι ότι υπάρχει μια θετική αναμονή, υπάρχει μια ρευστότητα ευρύτερα στο πολιτικό σκηνικό και αυτή εμείς οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε σωστά και με ειλικρίνεια και με τον τρόπο που πρέπει, έναντι της ελληνικής κοινωνίας».
Ο κ. Κοντογεώργης είπε πως, «δεν με φοβίζει κάτι και θέλω πάντα να βλέπω αισιόδοξα. Οι πολίτες θέλουν δουλειά, ελπίδα και ρεαλιστική αισιοδοξία».
«Επομένως οτιδήποτε καινούργιο γεννηθεί δεν θα πρέπει να τρέφεται απ’ την απαισιοδοξία και από το αρνητικό, να το πω έτσι. Πρέπει να τρέφεται από μια θετική πρόταση. Αν υπάρχει κάτι τέτοιο, είναι πάντοτε καλοδεχούμενο για την πολιτική ζωή της χώρας», ανέφερε.
Για τον κ. Τσίπρα τόνισε πως τα αποτελέσματα της πολιτικής του είναι γνωστά. «Δείχνει όμως και το λέω μετά λύπης μου ότι είναι και αμετανόητος. «Διάβαζα και ένα απόσπασμα και πραγματικά στενοχωρήθηκα για το Μάτι. Δηλαδή αν διαβάσετε το απόσπασμα αυτό, εμένα πραγματικά μου “σηκώθηκε η τρίχα”, ότι δεν υπήρχε καμία εικόνα…κλπ. Είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό παράδειγμα στο πώς αντιλαμβάνεται, ας το πούμε, τη δική του επιστροφή», εξήγησε.
«Η δική μας απόλυτη υποχρέωση το επόμενο διάστημα είναι να συνεχίσουμε την υλοποίηση του προγράμματός μας με προσαρμογές εκεί που χρειάζεται, προκειμένου όντως η πατρίδα μας να κάνει τα βήματα τα οποία πρέπει», κατέληξε.
Τέλος, σε ερώτηση για την Εθνική Στρατηγική για την Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη, ο κ. Κοντογεώργης τόνισε την αξία της περιφέρειας, καθώς η ανάπτυξη της χώρας προϋποθέτει την ανάπτυξη της περιφέρειας. «Εμείς θέλουμε το μέρισμα ανάπτυξης να κατανέμεται δίκαια σε όλη τη χώρα, και να δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο να παραμείνει, εφόσον το επιθυμεί, στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς, κάνουμε έναν εντοπισμένο στα προβλήματα της κάθε περιοχής σχεδιασμό, ώστε να καταλήξουμε για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο σχέδιο» υπογράμμισε ο κ. Κοντογεώργης.
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.