Απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων που αφορούν τη λειτουργία της Κάρλας, την διοχέτευση πλημμυρικών νερών από τη σήραγγα στον Παγασητικό, την περισυλλογή των νεκρών ψαριών κ.α. έδωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Κουρέτας σήμερα στον Βόλου, ανακοινώνοντας το κλείσιμο του θυροφράγματος στη μία σήμερα το μεσημέρι.
Ο κ. Κουρέτας επισήμανε ότι η κατάσταση που διαμορφώθηκε όλον τον χρόνο μετά τις πλημμύρες, ανέδειξε έλλειμα φορέα διαχείρισης του Παγασητικού, κάτι που πρέπει να θεσμοθετηθεί από την Κυβέρνηση.
Σε ερωτήσεις του MYVOLOS.NET o κ. Περιφερειάρχης ανέφερε πως δεν ήταν δυνατόν να κλείσει νωρίτερα το θυρόφραγμα από σήμερα καθώς γινόταν διαχείριση των αρδευτικών νερών από τις παρακάρλιες περιοχές και ποτίσματα στις εκτάσεις.
Με την λειτουργία του αντλιοστασίου Πέτρας, το οποίο θα ρίχνει τα πλημμυρικά νερά μέσα στον ταμιευτήρα και την διακοπή των αρδεύσεων, τα πλημμυρικά νερά δεν θα κατευθύνονται στο θυρόφραγμα για έξοδο στον Παγασητικό αλλά θα πέφτουν μέσα στον ταμιευτήρα.
Στη συνέντευξη παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη κ. Άννας Μαρίας Παπαδημητρίου, του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΛΒ ΑΕ κ. Σ. Αναγνώστου, των θεματικών Αντιπεριφερειαρχών Περιβάλλοντος κ. Φ. Λαμπρινίδη και εξυπηρέτησης του πολίτη κ. Γ. Αναστασίου και υπηρεσιακών παραγόντνω, ο κ. Κουρέτας, τόνισε την απουσία ενός συγκεκριμένου πλαισίου διαχείρισης, ένα χρόνο μετά τις πλημμύρες.
Συγκεκριμένα, δεν απαντήθηκαν τα ερωτήματα που έθεσε το MYVOLOS.NET και συγκεκριμένα.
Ποιος προσδιορίζει αν το όφελος από το πότισμα χωραφιών είναι σημαντικότερο από την ζημιά στον τουρισμό του Βόλου και τις θέσεις απασχόλησης από τις καταστροφικές εικόνες με τα χιλιάδες νεκρά ψάρια στην ακτογραμμή.
Ποιος εξέτασε τις επιπτώσεις από την διοχέτευση επί 12 περίπου μήνες εκατομμυρίων κυβικών μέτρω νερού, ψαριών κ.α. από την περιοχή της Κάρλας στον Παγασητικό
Γιατί δεν υπήρξε πρόνοια φιλτραρίσματος του νερού μέχρι τον Ξηριά ώστε να αποκλειστούν επιβαρύνσεις του Παγασητικού με ψάρια κ.α.
Ποιος παρακολουθούσε το οικοσύστημα του Παγασητικού το 12μηνο.
Ποιος θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα μετρήσεων από την παραμονή νεκρών ψαριών στο θαλάσσιο οικοσύστημα, αν υπήρξε διατάραξη στους ιχθυοπληθυσμούς, αν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από αλιεύματα κ.α.
Ο κ. Κουρέτας ανακοίνωσε πως θα γίνουν νέες δειγματοληψίες για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, ωστόσο συνέστησε να μην κολυμπούν πολίτες σε περιοχές με νεκρά ψάρια, τα οποία συλλέγουν ο ΟΛΒ και η Περιφέρεια Θεσσαλίας με 7 αλιευτικά σκάφη.
Παράλληλα μηχανήματα έχουν αρχίσει τον καθαρισμό του Ξηριά στην εκβολή του οποίου ο ΟΛΒ θα τοποθετήσει δίχτυ.