Στις 10:30 το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιείται η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα. Οι δύο άνδρες έχουν λάβει την εντολή των ηγετών τους να διερευνήσουν το ενδεχόμενο έναρξης της συζήτησης για τη διευθέτηση του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών, με τις διαφορές πάντως να παραμένουν διακριτές.
Με δύο παράλληλες συνεντεύξεις, όπως συνηθίζεται πριν από επισκέψεις οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν αναδεικνύουν τη σημασία του ελληνοτουρκικού διαλόγου, αλλά και την ανάγκη διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας στην προσπάθεια αποφυγής των εντάσεων.
Στα λεγόμενα των δύο υπουργών βέβαια αποτυπώνεται η διαφορετική προσέγγιση στην ουσία του ελληνοτουρκικού διαλόγου, δηλαδή στην αντιμετώπιση των νομικών – διπλωματικών ζητημάτων ή αλλιώς της μίας διαφοράς που αναγνωρίζει η Αθήνα για την οριοθέτηση ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδας.
«Οι δύο χώρες πρέπει να χτίσουν γέφυρες φιλίες χωρίς να αγνοούμε τις ιστορικές εμπειρίες του παρελθόντος» υπογραμμίζει στην Χουριγιέτ ο κ. Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πιστεύει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο.
«Μπορούμε να έχουμε μια ουσιαστική συζήτηση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με συντονισμένο τρόπο, με αμοιβαία εποικοδομητική κατανόηση. Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ είναι η μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που μπορεί να τεθεί σε διεθνή δικαιοδοσία» πρόσθεσε.
«Καταφέραμε να επιτύχουμε θετικό μομέντουμ στις διμερείς σχέσεις εδώ και δύο χρόνια και ο λόγος για αυτό είναι η αποφασιστικότητα των ηγετών», λέει στα “Νέα” ο κ. Φιντάν
«Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε το μέλλον με ένα κοινό όραμα βασιζόμενο στην αμοιβαία καλή θέληση», υπογραμμίζει ο κ. Φιντάν, λέγοντας όμως ότι «υπάρχουν σημαντικά θέματα στα οποία διαφωνούμε», αναφερόμενος και πάλι σε «ολιστική» προσέγγιση των προβλημάτων.
«Εάν δεν καταλήξουμε σε ολοκληρωμένες λύσεις ως αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου, θα προσφύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη σε μια ολιστική προσέγγιση (…) Έχουμε πολλά αλληλένδετα προβλήματα που δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης» πρόσθεσε.
Ουσιαστικά ο κ. Φιντάν παραπέμπει στη γνωστή διευρυμένη τουρκική ατζέντα, με τον ίδιο προφανώς να έρχεται στην Αθήνα με σκοπό να θέσει όλα τα ζητήματα στο τραπέζι.
Προκλητική η τοποθέτηση του κ. Φιντάν για την Κύπρο, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να λέει ότι πρέπει να γίνει κατανοητό πως η σελίδα της επανένωσης έχει κλείσει, στο νησί υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη, δύο ξεχωριστοί λαοί.
Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος
www.ertnews.gr