«Είναι αλήθεια ότι δεν είναι ενθαρρυντικά τα νέα από τη Γαλλία. Η Γαλλία είναι μια από τις ατμομηχανές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με τη Γερμανία. Άρα, κάθε κρίση σε μια τόσο μεγάλη χώρα εγκυμονεί κινδύνους γενικότερης αστάθειας» επισήμανε ο διεθνολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία.
Οι πρώτες συνέπειες της κατάρρευσης της κυβέρνησης Μπαρνιέ στη Γαλλία, είναι ορατές, σημείωσε ο ίδιος, καθώς ήδη το επιτόκιο των γαλλικών ομολόγων καλπάζει.
«Άρα, η Γαλλία αυτή τη στιγμή είναι αντιμέτωπη με το ζήτημα του ακριβότερου δανεισμού, για να το πω πάρα πολύ απλά, χωρίς όμως να υπάρχει και σε αυτό θέλω να είμαι σαφής κίνδυνος για ένα shut down τύπου Ηνωμένων Πολιτειών, διότι το γαλλικό Σύνταγμα επιτρέπει σε μια κυβέρνηση, ακόμα και αν αυτή είναι η υπηρεσιακή, να περνάει νόμους εκτάκτου ανάγκης, πρακτικά να παρατείνει τον προϋπολογισμό της προηγούμενης χρονιάς για λίγους μήνες στην επόμενη χρονιά για να μπορούν να πληρώνονται οι εργαζόμενοι του δημοσίου τομέα, συνταξιούχοι και υποχρεώσεις του κράτους» ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου.
Το ζήτημα είναι τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα, επισήμανε ο κ. Χατζηβασιλείου, αναφέροντας τρία πιθανά ενδεχόμενα.
«Ο κ. Μακρόν θα μπορούσε, ένα ενδεχόμενο, να επαναφέρει τον πρωθυπουργό, κάτι όμως που θα έβρισκε σθεναρή αντίσταση από το Κοινοβούλιο διότι εφόσον ο Μπαρνιέ δεν πάρει εμπιστοσύνη, για ποιο λόγο να υποβάλει κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.
Μία άλλη ιδέα είναι να ζητήσει ο Μακρόν από τα γαλλικά κόμματα να συμπράξουν ένα νέο συνασπισμό με τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη. Και αυτό μου φαίνεται δύσκολο, με τη λογική ότι τα κόμματα τώρα στη Βουλή έχουν πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ τους σε ό,τι αφορά τις ιδεολογίες τους γι’ αυτό και πέφτει και η κυβέρνηση Μπαρνιέ. Επίσης, θα μπορούσε να διορίσει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση, η οποία θα επιβλέπει το γαλλικό δημόσιο για μισό χρόνο ακόμα, για έξι μήνες. Το πιο ακραίο σενάριο θα ήταν να παραιτηθεί ο κ. Μακρόν και να προκαλέσει νέες προεδρικές αλλά και βουλευτικές εκλογές. Αυτά είναι χονδρικά τα σενάρια που μπορούν να έχουμε την επόμενη μέρα, αλλά να σας πω ότι ξεκινάει η Γαλλία να ανοίξει ένα νέο τεράστιο κεφάλαιο αβεβαιότητας. Θυμηθείτε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού κινείται στο 6% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος έχει υπερβεί, αν δεν κάνω λάθος το 113% του ΑΕΠ και η Κομισιόν ετοιμάζεται να συζητήσει για διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. (…) Για να είμαι πιο ακριβής, η Γαλλία μπαίνει στο στόχαστρο των οίκων αξιολόγησης και η πορεία του κόστους δανεισμού, δημιουργεί κινδύνους αποσταθεροποίησης, κάτι το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει και την Ευρωζώνη γενικότερα» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηβασιλείου.
«Εγώ παραμένω συγκρατημένος. Ας μην δημιουργήσουμε σενάρια επικινδυνότητας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Γαλλία δεν θα περάσει δύσκολες στιγμές. Αυτό είναι μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς. Η Γαλλία περνάει σε μια φάση πολιτικής κρίσης» είπε χαρακτηριστικά.
Όσο αφορά στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο και το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε τη σημασία της σημερινής συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του.
«Η ατζέντα έχει πολλά ζητήματα. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε δύο πολέμους στη γειτονιά μας που απασχολούν και την Ελλάδα και τη Βρετανία το ίδιο, Ουκρανία και Γάζα. Έχουμε το Κυπριακό με την. Διακηρυγμένη πρόθεση Ηνωμένων Εθνών να προχωρήσουν σε αναβίωση της διαδικασίας. Η Βρετανία, μην ξεχνάτε, είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κυπριακή Δημοκρατία, άρα έχει πάντοτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και βάρος η δική της εκτίμηση στα πράγματα. Και φυσικά υπάρχει και μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τη συνεργασία Βρετανίας και Ελλάδας, αλλά Βρετανίας και Ευρώπης μετά το Brexit. Δύσκολα περάσαμε μεταξύ μας Ευρωπαίοι και Βρετανοί μετά την απομάκρυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άρα εκεί υπάρχει ακόμα ευρύ πεδίο αναζήτησης κοινού τόπου» ανέφερε αρχικά ο κ. Χατζηβασιλείου.
«Σε ό, τι αφορά τα γλυπτά, προφανώς θα τεθεί και αυτό το ζήτημα. Μην ξεχνάτε ότι η ελληνική πλευρά το θέτει σταθερά και είμαστε σε μια διαρκή διαπραγμάτευση με το Βρετανικό Μουσείο για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Εγώ θα σας πω το εξής. Εχθές το βράδυ στην Αθήνα έλαβε χώρα το 4ο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ υπό τη διοργάνωση του καθηγητή Κωνσταντίνου Φίλη. Μία από τις ομιλήτριες ήταν η κυρία Ζεϊνέπ Μποζ, αρχαιολόγος Τουρκάλα, η οποία είναι επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Λαθρεμπορίας του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού. Η κυρία Μποζ εχθές από την Αθήνα, ως αρχαιολόγος, μίλησε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει πουθενά το φιρμάνι που επικαλούνται ορισμένες φορές οι Βρετανοί που δήθεν επέτρεψε στον Λόρδο Έλγιν να απομακρύνει τα Γλυπτά από την Ακρόπολη. Και αν υπάρχει, είπε η ίδια, αυτό το φιρμάνι, ας μας το δείξουν και εμάς για να τεκμηριώσουν τη θέση τους. Γίνεται από μια Τουρκάλα αρχαιολόγο, όπως αντιλαμβάνεστε, άρα έχει τη δική αξία ως πληροφορία. Από κει και πέρα χρειάζεται ψυχραιμία. Η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει και είμαστε πεπεισμένοι ότι κάποια στιγμή θα μπορέσουμε να απολαύσουμε και εμείς και η παγκόσμια κοινότητα το μνημείο ενωμένο στο σύνολό του, στην ολότητά του, εδώ στην Ελλάδα. (…) Πιστεύουμε λοιπόν, ότι όντως περιμένουμε να δούμε το χρονικό πλαίσιο. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε. Και σας διαβεβαιώ ότι και ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κάνουν το καλύτερο δυνατό για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να απολαύσουμε, όπως είπα, επανενωμένο, αυτό το μοναδικό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς εδώ στην Ελλάδα» είπε καταλήγοντας.
www.ertnews.gr