Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων στις Κυκλάδες, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Β. Κικίλια, του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Πιερρακάκη, του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκου, των Δημάρχων των Κυκλάδων, του Προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) καθηγητή Ε. Λέκκα και του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γ. Στασινού. Στα τέσσερα (4) νησιά των Κυκλάδων, Σαντορίνη, Αμοργό, Ανάφη και Ίο, παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, σύμφωνα με απόφαση της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου που λειτουργούν υπό την εποπτεία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και έχουν αναλάβει την ανάλυση του γεωλογικού φαινομένου. Για τους υπόλοιπους δεκαπέντε (15) Δήμους των Κυκλάδων, σύμφωνα με τα οριζόμενα από τη Νομοθεσία κατόπιν των διευκρινίσεων που δόθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, η απόφαση αναστολής ή μη της λειτουργίας των σχολείων θα ληφθεί και θα ανακοινωθεί από τους Δημάρχους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Ένωσης Νοτίου Αιγαίου:
Κατόπιν της προχθεσινής επίσκεψης στη Σαντορίνη των Δημάρχων Σύρου Ερμούπολης, Τήνου και Μυκόνου ζητήθηκε ενώπιον του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, να πραγματοποιηθεί ενδελεχής επιστημονική ενημέρωση των Δημάρχων σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Θήρας και Αμοργού και για τις συνέπειες που μπορεί να έχει για όλα τα νησιά των Κυκλάδων. Η ενημέρωση των 19 Δημάρχων του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 09 Φεβρουαρίου 2025 μέσω τηλεδιάσκεψης του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, κατά την οποία οι έγκριτοι σεισμολόγοι κ.κ. Ευθύμιος Λέκκας, Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, και Κώστας Παπαζάχος, εκπρόσωπος των επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στα νησιά, με την παρουσία του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Γιώργου Στασινού και του διευθύνοντος συμβούλου της ΚΤΥΠ κ. Αθανάσιου Γιάνναρη, ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστικοί με βάση την πορεία της σεισμικής ακολουθίας.
Το ρήγμα, όπως ανέφεραν, δεν επηρεάζει τα υπόλοιπα νησιά παρά μόνον τμήματα των νησιών της Σαντορίνης, Αμοργού, Ίου & Ανάφης και βάσει της ανάλυσής τους το ρήγμα της Ανύδρου δεν επηρεάζει τα δύο ηφαίστεια. Σε αυτή την περίπτωση, εκτός από τα νησιά της Θήρας, Ανάφης, Αμοργού και Ίου, τα οποία είναι πιο κοντά στο ρήγμα, για τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια δεν προβλέπονται ιδιαίτερες συνέπειες.
Ακόμη και τσουνάμι (παλιρροιακό κύμα) να δημιουργηθεί, στις εν λόγω περιοχές προβλέπεται να είναι μικρού ύψους. Κατόπιν των ανωτέρω, ακολούθησε τηλεδιάσκεψη του Τοπικού παραρτήματος ΠΕΔ Κυκλάδων με την ολομέλεια των Δημάρχων και αποφασίστηκαν τα παρακάτω:
1. Στη Θήρα, Αμοργό, Ανάφη και Ίο, η λειτουργία των σχολείων αναστέλλεται από τη Δευτέρα 10 έως την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025, βάσει απόφασης του αρμοδίου Υπουργείου.
2. Στη Νάξο, Πάρο, Αντίπαρο και Κίμωλο η λειτουργία των σχολείων αναστέλλεται τη Δευτέρα 10 και την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025. Στη Σίφνο τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά πλην του Γυμνασίου με τάξεις Λυκείου “Νικόλαος Προμπονάς” του οποίου η λειτουργία αναστέλλεται μέχρι και την Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2025.
3. Σε όλα τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά! Οι 19 Δήμαρχοι των Κυκλάδων προχωράμε ενωμένοι, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, για το καλό των κοινωνιών μας. Γραφείο Τύπου ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
![Youtube](https://myvolos.net/wp-content/uploads/2023/02/1384060.png)