Την συμπαράστασή τους στην διαμαρτυρία εργαζομένων σε υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, εξάφρασαν σήμερα, συμμετέχοντας σε συγκέντρωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.
Αναφέρουν οι κομματικές ανακοινώσεις:
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας: Οχι στην μετατροπή των Μουσείων σε κυβερνητικά υποχείρια
Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Μαγνησίας με επικεφαλής την συντονίστρια της Ν.Ε. Βανέσσα Κατσαρδή και την συμμετοχή της βουλεύτριας του νομού μας Κατερίνας Παπανάτσιου πήρε μέρος στη συγκέντρωση εργαζομένων στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο.
Την συγκέντρωση κάλεσαν τα σωματεία εργαζομένων για να διαμαρτυρηθούν, στα πλαίσια της στάσης εργασίας που έχουν κηρύξει, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη μετατροπή των πέντε μεγάλων δημόσιων μουσείων της χώρας (το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου που σήμερα είναι ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ) σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), όπως είναι το Μουσείο της Ακρόπολης.
Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι “με τη μετατροπή αυτή η διαχείριση των μουσείων θα γίνεται από ένα επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που θα διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση (η πλειοψηφία του συμβουλίου δεν θα είναι υπάλληλοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας) και θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ενώ οι αμοιβές των στελεχών θα κοστίζουν στον ελληνικό λαό 500.000 ευρώ ετησίως!”
Το νομοσχέδιο, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, επιφέρει την αποκοπή των Μουσείων από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και προχωρά στην ανάθεση κρίσιμων τομέων λειτουργίας, που σήμερα εκτελούνται από το προσωπικό των Μουσείων, σε ιδιωτικές εταιρείες, με άμεσα αποτελέσματα τόσο στην ασφάλεια των αρχαιοτήτων όσο και στους εργαζόμενους (πχ φύλαξη, καθαριότητα, οργάνωση εκθέσεων, επικοινωνία). Ο/Η Υπουργός θα μπορεί να επιλέξει και να διορίσει τα Διοικητικά Συμβούλια και τους Γενικούς Διευθυντές: Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν τίθενται ούτε οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να διοριστεί κάποιος μέλος στο ΔΣ μεγάλου αρχαιολογικού Μουσείου της χώρας. Τα διορισμένα μέλη του ΔΣ θα διαχειρίζονται το μουσειακό απόθεμα της χώρας, πρακτικά ανέλεγκτοι, και ακολουθώντας τις «οδηγίες» της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, όπως τονίζεται στην αναφορά στην Υπουργό Πολιτισμού που συνυπέγραψαν 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.
Το νομοσχέδιο οδηγεί τα μουσεία σε ιδιωτικοποίηση, καταργεί τις υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις, βάζει σε κίνδυνο και εμπορευματοποιεί τις αρχαιότητες ενώ περικόπτει τις δωρεάν προσφερόμενες έως τώρα δραστηριότητες.
Στο αφήγημα της ΝΔ, ότι δεν πρόκειται περί ιδιωτικοποίησης αλλά μετατροπής σε ΝΠΔΔ, οι εργαζόμενοι έχουν συνειδητοποιήσει, ότι πολύ εύκολα και ευέλικτα μπορούν να δοθούν σε ιδιώτες οι αρμοδιότητές τους: η φύλαξη, η καθαριότητα, η συντήρηση, η διοργάνωση εκθέσεων, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι δράσεις, η επιστημονική έρευνα και μελέτη. Όλα τούτα κινδυνεύουν με το γνωστό επιχείρημα περί εκλογίκευσης δαπανών. Η αποκοπή των μεγάλων δημόσιων μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία συνιστά μια βαθύτατα πολιτική πράξη που στηρίζεται στο νεοφιλελεύθερο αφήγημα και στην πολιτική στόχευση αυτής της κυβέρνησης για την εφαρμογή συντηρητικών αντιμεταρρυθμίσεων σε όλο το φάσμα της οργάνωσης και διαχείρισης των δημόσιων αγαθών.
Το ΚΚΕ
«Τα μουσεία μας και η πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι εμπόρευμα»
Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τα μέλη της ΚΟ Μαγνησίας του ΚΚΕ, Στεργίου Κώστα, Μαριεττάκη Δημήτρη και Γιάννα Παπαδημητρίου, συμμετείχε στη σημερινή συγκέντρωση εργαζομένων του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που είχαν προκηρύξει οι εργαζόμενοι ενάντια στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή. Αυτό προβλέπει τη μετατροπή των πέντε μεγάλων δημόσιων μουσείων της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Στην πραγματικότητα αποκόπτονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και ανοίγει ο δρόμος στην επιχειρηματική τους δράση με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια.
Τα μέλη της αντιπροσωπείας εκφράζοντας την πλήρη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων έκαναν ξεκάθαρη την αντίθεσή τους στο σχέδιο νόμου του υπ. Πολιτισμού. Υπογράμμισαν ότι οι έννοιες «αυτοτέλεια, αυτονομία και αυτοχρηματοδότηση» που αναφέρει η κυβέρνηση, σημαίνει πως μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση. Τα Μουσεία ωθούνται στο να βρίσκουν πόρους, σε ένα διαρκές κυνήγι χορηγιών, από διάφορα ιδρύματα, ΜΚΟ, επιχειρηματικούς ομίλους, επιφέροντας με αυτό τον τρόπο την εμπλοκή των ιδιωτών στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας με το αζημίωτο, με κριτήριο το κέρδος. Η λειτουργία τους με τα κριτήρια της αγοράς, θα επιφέρει αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, θα δημιουργήσει Μουσεία πολλών ταχυτήτων, με τα Περιφερειακά Μουσεία να υποβαθμίζονται περαιτέρω και να φυτοζωούν. Αρνητικές θα είναι οι επιπτώσεις και στους εργαζόμενους, που έτσι κι αλλιώς είναι θύματα της πολιτικής υποστελέχωσης, ενώ βρίσκονται αντιμέτωποι με την ευελιξία των εργασιακών σχέσεων, την απληρωσιά, τις ελλείψεις μέσων και υποδομών, με προβλήματα ακόμη και στις μετακινήσεις.
Σημείωσαν πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι συνέχεια προηγούμενων νόμων της κυβέρνησης ΝΔ, αλλά και νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως η απόφαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό, η μετάβαση των αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο, η αύξηση των εισιτηρίων κ.α. Εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ μελετούσε ανάλογη νομοθετική πρωτοβουλία, με βάση δηλώσεις του πρώτου υπουργού της κυβέρνησής του, του Ν. Ξυδάκη.
Τέλος τόνισαν ότι όλες οι κυβερνήσεις, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, έχουν κοινό χαρακτηριστικό ότι αντιμετωπίζουν την πολιτιστική κληρονομιά με όρους αγοράς, ως βιτρίνα που προσδίδει ισχυρή προστιθέμενη αξία και όχι ως μέσο για την πνευματική ανάπτυξη του λαού συνολικά.