Οι κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις, το μεταναστευτικό, η αμυντική θωράκιση της Ευρώπης, αλλά και η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας μέσω της δημοσιονομικής σταθερότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του καγκελάριου της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αποτέλεσε τον πρώτο ευρωπαίο ηγέτη που έκανε «ποδαρικό» στη γερμανική καγκελαρία, μετά τη σύνθεση νέας κυβέρνησης στη χώρα.
Πιο αναλυτικά, αφού ολοκληρώθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση και το γεύμα εργασίας των δύο ηγετών, ακολούθησαν κοινές δηλώσεις στον Τύπο, σε θερμό κλίμα και με μηνύματα για την οικονομία, την Oυκρανία, τη μετανάστευση και την ευρωπαϊκή άμυνα, όπου τονίστηκε η νέα δυναμική των ελληνογερμανικών σχέσεων.

«Ο Καγκελάριος γνωρίζει καλά ότι τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα γράφει ένα νέο κεφάλαιο. Ύστερα από μια σκληρή δεκαετή κρίση, η οικονομία μας σήμερα είναι μια από τις πιο σταθερές της ευρωζώνης, με δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με διαρκή υποχώρηση της ανεργίας, με αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών. Στον τουρισμό καταρρίπτουμε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με τους Γερμανούς επισκέπτες να προτιμούν μαζικά τη χώρα μας, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί και φέτος», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Τον «τεράστιο σεβασμό» του για τα επιτεύγματα της Ελλάδας «μετά την κρίση και κυρίως από το 2019 και έπειτα εξέφρασε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και έκανε λόγο για «εντυπωσιακά» επιτεύγματα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αμυντικές δαπάνες και προκλήσεις
Απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΕΡΤΝews Γιώργου Παππά σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις.
«Θεωρώ πως έχουμε ήδη κάνει μία πολύ σημαντική πρόοδο κ. Παππά ως προς την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής, θέλω αν ευχαριστήσω την γερμανία που στήριξε στην πάγια ελληνική θέση. Δεν έχουμε συμφωνήσει σε κάποιο νέο εργαλείο, όμως είναι συζήτηση που πρέπει να γίνει με ειλικρίνεια, καθώς αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με κοινά ευρωπαϊκά εργαλεία», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Ο Γερμανός καγκελάριος, υπενθύμισε ότι, «ανέκαθεν στην Γερμανία ήμασταν πολύ προσεκτικοί όσον αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω δανεισμού. Οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπουν κάτι τέτοιο μόνο σε περιπτώσεις εξαίρεσης και τέτοια εξαίρεση ήταν, για παράδειγμα, η πανδημία. Προκλήσεις, όπως αυτές τις οποίες έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε επίπεδο αμυντικό, πρέπει να τις δεχτούμε ως τη νέα κανονικότητα που θα μας συνοδεύσει τα επόμενα χρόνια. Και για το λόγο αυτό είμαι πολύ προσεκτικός όταν κάνουμε λόγο για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία».
Τι απάντησε το ενδεχόμενο πώλησης Eurofighter στην Τουρκία και την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα
Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πώλησης Eurofighter στην Τουρκία και την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός τόνισε:
«Για τα ζητήματα της μετανάστευσης είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ και στην εισαγωγική μου παρέμβαση. Θέλω να τονίσω ότι αυτή τη στιγμή έχει γίνει μια σημαντική μετατόπιση στην ευρωπαϊκή συζήτηση για τη μετανάστευση, από την εσωτερική της διάσταση στην εξωτερική της διάσταση.
Η μεγάλη έμφαση αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, και χαίρομαι που ο κ. Καγκελάριος αναγνωρίζει την πολύ μεγάλη δυσκολία και την πολύ μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μου να φυλάξει τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδος, που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης -έχουμε και χερσαία και θαλάσσια σύνορα-, καθώς και στην υλοποίηση των επιστροφών όσων έχουν εισέλθει στην ευρωπαϊκή ήπειρο χωρίς να δικαιούνται άσυλο. Η προτεραιότητά μας, λοιπόν, πρέπει να είναι αυτή.
Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν ζητήματα δευτερογενών ροών. Είμαστε σε ανοιχτή συζήτηση με τη γερμανική κυβέρνηση. Δεν έχουμε συμφωνήσει σε όλα ως προς το πλαίσιο κατανόησης αυτού του προβλήματος, όμως αντιμετωπίζω το ζήτημα αυτό με κατανόηση της γερμανικής πλευράς, όπως ζητώ και την αντίστοιχη κατανόηση από πλευράς Γερμανίας για το τι σημαίνει να βρίσκεσαι στη δύσκολη θέση να φυλάς τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Με καλή διάθεση, όμως, και μέσα από ένα πλαίσιο συνεργασίας των αρμόδιων Υπουργείων μας, πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε λύσεις οι οποίες θα είναι αμοιβαία ωφέλιμες.
Με ρωτήσατε για το ζήτημα των Eurofighter. Θα σας πω ευθέως ότι δεν είναι η δουλειά ενός Πρωθυπουργού, φιλοξενούμενου σε μία μεγάλη χώρα όπως η Γερμανία, να υποδείξει τον τρόπο με τον οποίον η Γερμανία θα κάνει πωλήσεις οπλικών συστημάτων.
Πιστεύω όμως ότι υπάρχει μια, θα σας έλεγα, κατανόηση ως προς την ανάγκη τέτοιου είδους πωλήσεις, αλλά και ενδεχόμενες μελλοντικές αμυντικές συνεργασίες να πληρούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. Και οι προϋποθέσεις αυτές έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι τρίτες χώρες οι οποίες θέλουν με κάποιον τρόπο να συνδεθούν αμυντικά με την Ευρώπη, θα πρέπει να δείχνουν, αν μη τι άλλο, μια υψηλή συμμόρφωση ως προς την κοινή πολιτική εξωτερικών και ασφάλειας ή -γιατί όχι;- να υπογράψουν και μία συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Να υπάρχει δηλαδή ένα πλαίσιο στο οποίο θα λαμβάνονται υπόψη και οι ιδιαιτερότητες όλων των κρατών μελών. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι λογικό, το οποίο κατανοεί και ο Καγκελάριος, και πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε σε αυτή τη συζήτηση και στην εξειδίκευση του σχετικού Κανονισμού SAFE, όταν αυτό συζητηθεί σε επίπεδο των αρμοδίων Υπουργών.
Τέλος, βρήκα ενδιαφέρουσα την ερώτησή σας για την ελευθερία του Τύπου στην πατρίδα μου. Ξέρετε, η Ελλάδα είναι μία δημοκρατία η οποία λειτουργεί πολύ καλά και ο τελικός κριτής του κράτους δικαίου στην πατρίδα μας δεν μπορεί να είναι άλλος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία κάθε χρόνο καταθέτει μία ετήσια έκθεση στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα ζητήματα τα οποία θέσατε.
Και μου φαίνεται, ξέρετε, πολύ παράξενο όταν σε κάποιες τέτοιες κατατάξεις οι οποίες βγαίνουν από διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις, η χώρα μου, που είναι μία δημοκρατία η οποία, όπως σας είπα, λειτουργεί πολύ καλά, μία ευρωπαϊκή δημοκρατία, να βρίσκεται κάτω από αφρικανικές χώρες οι οποίες, πάντως, δεν διακρίνονται ιδιαίτερα για τα δημοκρατικά τους αντανακλαστικά.
Σας διαβεβαιώνω, λοιπόν, ότι στην Ελλάδα ο καθένας μπορεί να πει και να γράψει ό,τι θέλει. Υπάρχει απόλυτη ελευθερία έκφρασης και σας διαβεβαιώνω επίσης ότι η κριτική οποία ασκείται προς την κυβέρνησή μου, όπως αρμόζει σε κάθε δημοκρατία, είναι πολύ έντονη και αποδεχόμαστε ότι αυτό είναι μέρος του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι ευνομούμενες δημοκρατίες, όπως είναι και η δική μας».
Σύμπραξη για το μεταναστευτικό
Ο Πρωθυπουργός αφού υπογράμμισε την στρατηγική εταιρική σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας, αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, τονίζοντας πως είναι απαραίτητη η σύμπραξη Αθήνας – Βερολίνου.
«Το μεταναστευτικό ζήτημα είναι μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας και είναι απαραίτητη η πιο στενή σύμπραξη Αθήνας – Βερολίνου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η ΕΕ πρέπει να βρεθεί στο κέντρο κάθε ειρηνευτικής διευθέτησης. Σε αυτήν την νέα γεωπολιτική πραγματικότητα η Ευρώπη οφείλει να είναι ενωμένη», τόνισε ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι Γερμανία και Ελλάδα συμφωνούν στην εκεχειρία 30 ημερών για την Ουκρανία.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας στην οικονομία και στην ενέργεια.
Στο Οικονομικό Συμβούλιο της Γερμανίας ο Κυρ. Μητσοτάκης
Η Αθήνα στοχεύει στο άνοιγμα της επόμενης σελίδας στις σχέσεις της με το Βερολίνο και στο πλαίσιο αυτό κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία για το επίπεδο της ελληνογερμανικής συνεργασίας στο γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που έγινε δεκτός στην καγκελαρία.
Στο μέτωπο της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης αναδεικνύει τα βήματα της χώρας προς τη διατηρήσιμη ανάπτυξη. Κρατάει στην πρώτη γραμμή την πολιτική και οικονομική σταθερότητα, αλλά και τη δημοσιονομική ισορροπία και απευθύνει μήνυμα στους Γερμανούς επενδυτές να στρέψουν το βλέμμα τους στις ευκαιρίες που ανοίγονται στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστική η δέσμευσή του, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να βιώσει ποτέ ξανά συνθήκες ασφυξίας, ανάλογες με αυτές της πολυετούς κρίσης.
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
