Μετά από ένα χρόνο αδιακοπου διαβάσματος, ή και όχι, ήρθε η ώρα να απολαύσεις την περιβόητη φοιτητική ζωή, που παρά τα όποια σκαμπανεβάσματά της, είναι ένα ανεπανάληπτο ταξίδι διεύρυνσης οριζόντων. Σίγουρα θα βρεις στο διαδίκτυο πλήθος “Οδηγών προς Νέους Φοιτητές” κι έτσι θα χρειαστεί να ενεργοποιήσεις την κριτική σου σκέψη, ενώ αν είσαι τυχερός ώστε να έχεις κάποιον από τον ευρύτερο κύκλο σου που να είναι ήδη φοιτητής, και ακόμη καλύτερα στο ίδιο τμήμα με σένα, θα έχεις σίγουρα ακούσει πολλές προτροπές και συμβουλές. Κι άρα τι να μας κάνεις εμάς, μπορεί να αναρωτιέσαι, και πού ξέρεις; – ίσως να έχεις και δίκιο. Όμως όσα θα διαβάσεις παρακάτω είναι ο πιο συμπυκνωμένος και πολύτιμος οδηγός που μπορείς να βρεις, ανεξάρτητα από την προσωπικότητα και τις προτιμήσεις σου. Το “ζουμί” του φοιτητικού χάρτη, σε μόλις τρία βήματα!
Πριν αναφερθούμε σε αυτά, θέλουμε να προσθέσουμε ακόμη ένα πράγμα. Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που είναι υποχρεωτικό και απολύτως απαραίτητο για κάθε φοιτητή κι αυτό είναι ο πειραματισμός! Καινούρια χόμπι, εθελοντισμός, γνωριμίες, διάβασμα εκτός ύλης, και γενικότερα κάθε τι θα ανοίξει τους ορίζοντες σου και θα σε βοηθήσει να βρεις τον εαυτό σου και τα ταλέντα σου! Πάντα όμως χωρίς να παραμελείς τις υποχρεώσεις της σχολής σου.
- Στα αμφιθέατρα δε μετράνε παρουσίες
Πιθανότατα ξέρεις ήδη ότι η παρουσία σου στις διαλέξεις είναι προαιρετική, και αν μια μέρα θέλεις να κοιμηθείς λιγάκι παραπάνω ή να κάνεις κοπάνα για καφέ, δε θα βρεθείς με την πλάτη στον τοίχο. Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά; Σημαίνει ότι πρέπει μόνος σου να θέσεις τις προτεραιότητές σου, με βάση την αντίληψή σου στο κάθε μάθημα, το μπόνους που ενδεχομένως σου δώσει η φυσική παρουσία, αλλά και την δυνατότητα προμήθειας σημειώσεων από εναλλακτικές πηγές, για να καταλήξεις στο ποια μαθήματα θα παρακολουθήσεις εν τέλει.
- Οι εργασίες και τα εργαστήρια είναι must
Σε αντίθεση λοιπόν με τις διαλέξεις και τα μαθήματα της εξεταστικής, που δε χάθηκε και ο κόσμος αν τα αφήσεις για το επόμενο εξάμηνο (εκτός και αν πρόκειται για μάθημα-αλυσίδα, που βασικά ελπίζουμε ο όρος να συνεχίσει να σου είναι άγνωστος), οι εργασίες του εξαμήνου και τα συνοδευτικά εργαστήρια -ακόμη και τα μη υποχρεωτικά- βρίσκονται στην κορυφή της λίστα των υποχρεώσεών σου.
Γιατί; Γιατί η ολοκλήρωσή τους, και ο βαθμός τους, επηρεάζει άμεσα τη συμμετοχή σου στην τελική εξέταση, αλλά και τον τελικό σου βαθμό. Αν δημιουργηθεί εκκρεμότητα και χρειαστεί να ξαναπαρακολουθήσεις το εργαστήριο ή να κάνεις εκ νέου την εργασία, αυτό θα σου κλέψει χρόνο από τις υποχρεώσεις του τρέχοντος εξαμήνου.
Για τις εργασίες που σε ζορίζουν ή ο χρόνος δε σου φτάνει υπάρχουν λύσεις: η έσχατη λύση είναι φυσικά η ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη για την εκπόνηση φοιτητικών εργασιών από την InstaPen ή σε παλαιότερο φοιτητή, ή απλώς η αναζήτηση συμβουλών από μέρους τους. Ωστόσο η επίλυση αποριών από το διδάσκοντα καθηγητή και το υλικό αλλά και οι παλιές εργασίες φοιτητών μεγαλύτερων ετών, είναι ισχυρά όπλα βοηθείας.
- Αν δεν πας, έχεις σίγουρα κοπεί
Το διάβασμα που απαιτούνταν ή που ο ίδιος απαιτούσες από τον εαυτό σου, ίσως να μην ήταν το αναμενόμενο. Κι έτσι βρίσκεσαι να αμφιβάλεις αν αξίζει να συμμετέχεις στην εξέταση. Η λύση βρίσκεται με απλά μαθηματικά: δεν μπορείς να ξέρεις αν θα περάσεις, παρά μόνο αν πας. Μην ξεχνάς ότι πολλές φορές το άγχος μπορεί να σε κάνει να υποτιμήσεις το εαυτό σου, ενώ πάντα υπάρχει και ο παράγοντας της τύχης. Στην τελική, μπορείς να βάλεις ρήτρα!