Συγκεκριμένα στοιχεία για την οφειλή της ΔΕΥΑΜΒ προς τη ΔΕΗ, ύψους 20 εκ. Ευρώ, υπέβαλε σήμερα στην Εισαγγελία ο Ν. Παπαπέτρος, επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμαχία για τον Βόλο» και υποψήφιος δήμαρχος για να συσχετιστούν με την υπόθεση που ήδη διερευνά η Εισαγγελία στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας με αφορμή την εξώδικη δήλωση που κοινοποίησε τον Αύγουστο η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, για μια απαίτησή της 20 εκ. € από τη ΔΕΥΑΜΒ.
Όπως δήλωσε ο κ. Παπαπέτρος, «τα ερευνώμενα αδικήματα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας είναι το αδίκημα της απιστίας, εννοείται κακουργηματικής λόγω του ύψους του ποσού, της πιθανής παράβασης καθήκοντος των πιθανών εικονικών ισολογισμών, διότι τα χρέη αυτά, ουδέποτε έχουν αποτυπωθεί σε οικονομικές καταστάσεις και ισολογισμούς της ΔΕΥΑΜΒ.
Ο κ. Παπαπέτρος, εξήγησε ότι «η ανακοίνωση από τον Δήμο Βόλου ότι κακώς διέρρευσε η προκαταρκτική δεν είναι σωστή, καθώς δεν διέρρευσαν στοιχεία της προδικασίας, που είναι, ούτως ή άλλως μυστική, διέρρευσε μόνο το γεγονός ότι διατάχτηκε προκαταρκτική, όπως γίνεται πάντα». Όπως είπε η Εισαγγελία δεν έδωσε κανένα στοιχείο, ούτε σε ποιους αναφέρεται, ούτε τι στοιχεία έχει, ούτε ποιες πράξεις έχουν γίνει. Το μόνο που γνωστοποιήθηκε είναι ότι είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία και αφετηρία είναι η γνώση της Εισαγγελίας από τις αναφορές του Τύπου.
Ο υποψήφιος δήμαρχος τόνισε σύμφωνα με την ert.gr ότι «η διαχείριση της ΔΕΥΑΜΒ είναι προερχόντως πολιτικό ζήτημα που αφορά όλους τους πολίτες που θα κληθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να το πληρώσουν, ακόμη και αν το καλύψει, που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα το καλύψει το Ελληνικό Δημόσιο. Φανταστείτε μια πόλη να λειτουργεί χωρίς νερό, γιατί εάν κόψει την παροχή ρεύματος στις εγκαταστάσεις η ΔΕΗ, δεν θα λειτουργούν οι εγκαταστάσεις και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μιλάμε για βιομηχανίες, μιλάμε για βιοτεχνίες, μιλάμε για αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες. Τεράστιο ζήτημα.
Όλη αυτή η διαχείριση, με την ευκολία και τη δημαγωγία του “δεν πληρώνουμε”, τελικά έχει συνέπειες. Γιατί στο τέλος πληρώνουμε, όπως έγινε και με την ΕΡΓΗΛ που πληρώνουμε με τόκους και πληρώνουμε με ζημιά τελικά των πολιτών του Βόλου».
Σημείωσε πάντως ότι μία από τις αιτίες διόγκωσης του χρέους είναι και η ρήτρα αναπροσαρμογής. «Η ρήτρα αναπροσαρμογής όμως αφορά μια πολύ συγκεκριμένη περίοδο, την περίοδο 2021-2023. Με βάση τα στοιχεία που δώσαμε στην Εισαγγελία, το χρέος των 20 εκ. ευρώ και κάτι περιλαμβάνει και ποσό 8 εκ. που αφορά προγενέστερη περίοδο. Για να δούμε τελικά ποια είναι η επιβάρυνση από την ρήτρα αναπροσαρμογής, θα πρέπει κάποια στιγμή να μας πει η ΔΕΥΑΜΒ τι πλήρωσε κανονικά για το ρεύμα και ποια είναι η διαφορά με την αναπροσαρμογή. Δεν είναι όλο από αυτή την αιτία. Βέβαια η ΔΕΥΑΜΒ ισχυρίζεται ότι υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Ότι μας τιμολογεί η ΔΕΗ με διαφορετικό τιμολόγιο, ως δηλαδή οικιακό καταναλωτή, κάτι που δεν είναι ακριβές, γιατί κάθε παροχή είναι ξεχωριστή, δεν είναι όλες ίδιες και αυτό θα μπορούσε να είναι μέρος της διαπραγμάτευσης, όπως έκαναν άλλες ΔΕΥΑ της Ελλάδας», τόνισε.