Σε ήρεμους τόνους, παρά την κρισιμότητα του θέματος με τις πυρκαγιές στη Μαγνησία, κινήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Κώστας Αγοραστός παρουσίασε αναλυτικά τόσο τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο πεδίο της μάχης, συνδράμοντας στο έργο της πυροσβεστικής, όσο και όλα όσα έγιναν στον τομέα της πρόληψης και ενημέρωσης του πληθυσμού.
Ο Περιφερειάρχης συνέστησε υπομονή στο αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να αποδοθούν ευθύνες σε πυροσβεστική ή στρατό για την έκρηξη της αποθήκης πυρομαχικών της 111 Π.Μ., ενόψει της ΕΔΕ που διατάχθηκε. Υποστήριξε δε ότι «το θέμα δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση». Άποψη με την οποία συμφώνησαν και αρκετοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και το απέδειξαν με τις ψύχραιμες τοποθετήσεις τους.
Στο πλαίσιο αυτό και η δήλωση του Κ. Αγοραστού ότι «ακούει με προσοχή όλες τις προτάσεις που ακούγονται στην αίθουσα, ώστε να υπάρξει καλύτερη αντιμετώπιση μελλοντικών εκτάκτων καταστάσεων, οι οποίες λόγω και της κλιματικής κρίσης, μάλλον θα επαναληφθούν. Αρκεί αυτές οι προτάσεις να συνοδεύονται και από συγκεκριμένο πρωτόκολλο ενεργειών και να μην μένουν σε θεωρητικό επίπεδο»!
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Σέσκλου Βασίλη Τσιαμήτα ότι «τα άτομα που επιτέθηκαν φραστικά στον Κώστα Αγοραστό ήταν παντελώς άγνωστα στο χωριό». Η δικαιολογία μάλιστα των άγνωστων τραμπούκων ότι «δεν επιθυμούν αυτοδιοικητικούς που επισκέπτονται τις πυρόπληκτες περιοχές για προβολή» δεν ευσταθεί, καθώς όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης «προσωπικά δεν ανήρτησα καμία φωτογραφία, ούτε εκδώσαμε κάποιο δελτίο τύπου από τη συνεχή παρουσία μας στο πεδίο της μάχης».
Όσον αφορά στην είδηση που έπαιξε, σε υπερβολικό βαθμό από ορισμένα ΜΜΕ, ο Κώστας Αγοραστός την απέδωσε σε προεκλογικές σκοπιμότητες.
Να σημειωθεί ότι αν και ζητήθηκε από τον Περιφερειάρχη η καταδίκη της φραστικής επίθεσης που δέχτηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, μόνο η Μαρία Μπίλλη το έπραξε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη (η οποία και έχει την αρμοδιότητα) θα ερευνήσει πιθανή ρύπανση αέρος και εδάφους, λόγω της επιβαρυμένης ατμόσφαιρας από την φωτιά.
Τέλος στη φημολογία ότι στα καμένα της Μαγνησίας θα εγκατασταθούν αιολικά πάρκα, έβαλε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψει μία τέτοια εξέλιξη». Αίσθηση προκάλεσε πάντως η αναφορά του ότι «σε παλαιότερη ψηφοφορία του Περιφερειακού Συμβουλίου 41 μέλη καταψήφισαν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο δήμο Ρήγα Φεραίου στην περιοχή Κάρλα κι αυτοί που την υπερψήφισαν ήταν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Δημ. Κουρέτας, Ι. Ψαχούλας και Χρ. Τσαγανού.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας Αποστόλης Νάνος ζήτησε να υπάρξει μέτωπο κατά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, εγκρίνει Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έργων στη Θεσσαλία.
Στοιχεία για την πρόληψη και την πυρόσβεση
Σε επίπεδο πρόληψης:
-Εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας όλα όσα προβλέπονται στο σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών Ιόλαος
-Συγκλήθηκε εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) και ενημερώθηκαν οι πολίτες για τον ακραίο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.
-Ενημερώθηκαν οι Δήμοι και συγκροτήθηκαν περίπολα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς Στρατό, Αστυνομία, Δασαρχείο, Δήμους και εθελοντές
-Στον Χάρτη Ανάπτυξης- Ετοιμότητας αποτυπωνόταν οι θέσεις των μηχανημάτων έργου και οι θέσεις περιπολιών
-Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με χρηματοδότηση συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 έχει ενισχύσει την επιχειρησιακή ικανότητα φορέων Πολιτικής Προστασίας. Έχει εξοπλίσει την Πυροσβεστική με 22 νέα οχήματα, τις Ένοπλες Δυνάμεις με 14 μηχανήματα έργου, την Αστυνομία με 48 αστυνομικά οχήματα και το ΕΚΑΒ με 10 νέα Ασθενοφόρα και 2 Κινητές Ιατρικές Μονάδες.
-Φέτος έγιναν καθαρισμοί σε περισσότερα από 60 χλμ ρεμάτων στη Μαγνησία, διευθετήσεις – οριοθετήσεις ρεμάτων, καθαρισμοί ερεισμάτων και διάνοιξη δρόμων για εύκολη προσβασιμότητα. Από το μεγάλο έργο της ανασύστασης της Κάρλας, αντλήθηκε νερό για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης
Στην εκδήλωση της πυρκαγιάς:
-Ήμασταν από την πρώτη στιγμή στο πεδίο της μάχης σε Βελεστίνο, Άγιο Γεώργιο, Σέσκλο, ΒΙΠΕ, Μελισσάτικα, Γλαφυρές, Αερινό, Νέα Αγχίαλο και στο Κινητό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Κέντρο «Όλυμπος», σε συνεχή επικοινωνία με την Πυροσβεστική που επιχείρησε για την κατάσβεση με συνολικά 87 οχήματα, 56 υδροφόρες και 7 εναέρια μέσα.
-Τα μηχανήματα έργου της Περιφέρειας βρίσκονταν σε πλήρη ετοιμότητα και επιχείρησαν όπου χρειάστηκε και ζητήθηκε από την Πυροσβεστική. Χαρακτηριστικά, στην φωτιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης, τα μηχανήματα της Περιφέρειας έκαναν 500 δρομολόγια προς επίχωση επικίνδυνων σημείων για ανάφλεξη, μεταφέροντας 30.000 τόνους χώματος. Υδροφόρες της Περιφέρειας χρησιμοποιήθηκαν για πότισμα ζώων. Λεωφορεία της Π.Ε. Μαγνησίας χρησιμοποιήθηκαν για την μεταφορά πολιτών.
-Σύμφωνα με τις μετρήσεις που δημοσιοποίησε το Τμήμα Περιβάλλοντος Π.Ε. Μαγνησίας, στο Βόλο δεν σημειώθηκαν υπερβάσεις ορίων στα αιωρούμενα σωματίδια pm 10 και pm 2,5
Την επόμενη ημέρα:
– Σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο ανακοινώθηκε το πλαίσιο κρατικής αρωγής με 13 μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους
-Οι Υπηρεσίες Κτηνιατρικής και Ανάπτυξης της Περιφέρειας πραγματοποιούν αυτοψίες, καταγράφουν τις ζημιές και επιχειρείται περισυλλογή νεκρών ζωών από την εταιρία Καύσις ή η ταφή αυτών, σε συνεργασία με Δήμους, Τοπικές Κοινότητες και κτηνοτρόφους.
-Μετά από την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΕΠΠΕ (Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος) και σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση δρομολογήθηκε η διαδικασία δειγματοληψιών πεδίου.
Ο καθένας ενεργεί στον τομέα ευθύνης του. Χρειάζεται να αξιολογήσουμε τι λειτούργησε, τί θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα και τί πρέπει να γίνει παραπάνω. Η ένταση των φυσικών καταστροφών που έπληξαν τη Θεσσαλίας μας οδηγεί να γίνουμε ακόμα πιο αποφασιστικοί. Είναι μια κλιματική επίθεση που μας αφορά όλους και μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τη διαχειριστούμε και να την αντιμετωπίσουμε. Από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου στη Θεσσαλία ξέσπασαν 303 πυρκαγιές, για πολλές από τις οποίες η αιτία είναι ανθρωπογενής.
Είμαστε εδώ ως Περιφέρεια για να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο κάνοντας ό,τι μας αναλογεί και υπερβαίνοντας τα όρια της ευθύνης. Δεν κρυφτήκαμε. Υποστηρίξαμε αυτούς που έχουν την ευθύνη, ώστε να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των ανθρώπινων αγαθών και του περιβάλλοντος. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της πυρκαγιάς. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι έδωσαν με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα καθήκοντος τη μεγάλη μάχη: Πυροσβεστική, Στρατό, τους πιλότους των εναέριων πυροσβεστικών μέσων, Αστυνομία, Δήμους, Τοπικές Κοινότητες, τους ιδιώτες χειριστές μηχανημάτων, τα εργοστάσια που συνέδραμαν στην κατάσβεση με μηχανήματα και υλικά, τους εθελοντές, στην πλειοψηφία τους νεαρά παιδιά και τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών για την ψυχραιμία που επέδειξαν στη σκληρή δοκιμασία.