Μία ενιαία στρατηγική για την άμυνα αναζητούν 27 ηγέτες της ΕΕ στη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, στην οποία έχουν προσκληθεί να λάβουν μέρος επίσης ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει εκ νέου την ανάγκη ευελιξίας στους δημοσιονομικούς κανόνες, και θα διατυπώσει την πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού, που θα χρηματοδοτεί την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.
Ως κράτος μέλος της πρώτης γραμμής τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ και ως χώρα που αντιμετωπίζει άμεσες προκλήσεις ασφαλείας, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα έχει προ πολλού κατανοήσει την κρίσιμη σημασία των επενδύσεων στην Άμυνα.
«Το πολιτικό διακύβευμα για την Ευρώπη δεν ήταν ποτέ υψηλότερο«, σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του στους Financial Times.
Ο Πρωθυπουργός προσέρχεται στη Σύνοδο με πρόταση δύο σημείων. Συγκεκριμένα, θα εισηγηθεί τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού εργαλείου ύψους 100 δισ ευρώ, το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τις απαιτήσεις της συλλογικής ευρωπαϊκής άμυνας και θα λειτουργήσει στο πρότυπο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Θα προτείνει επίσης αυξημένη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες προκειμένου να δοθεί χώρος στα κράτη μέλη για τις επενδύσεις στην Άμυνα και είναι κάτι στο οποίο αναφέρεται ο πρωθυπουργός στο άρθρο του στους Financial Times.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «δίνοντας στα κράτη μέλη αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο, θα αυξήσουμε τις δυνατότητές μας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό, διότι από ένα σημείο και έπειτα οι αγορές μπορεί να προσθέσουν ένα επιπλέον κόστος στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μας», ανέφερε.
«Εκτός από το αυξημένο δημοσιονομικό κόστος, αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αποθαρρυντικό παράγοντας για αμυντικές δαπάνες και να οδηγήσει σε δυσανάλογο καταμερισμό των βαρών μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα μία σειρά από πρωτοβουλίες, όπως η κοινή πρόταση των κυρίων Μητσοτάκη και Τουσκ για τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας, ενώ το παρών στις διευρυμένες συνομιλίες θα δώσει ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ, αλλά και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, καθώς επί τάπητος θα τεθούν η συνεργασία της Ένωσης με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, καθώς και οι σχέσεις των Βρυξελλών και του Λονδίνου για την ασφάλεια και την άμυνα.
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος
www.ertnews.gr