Εν μέσω αυξανόμενων απειλών για το θαλάσσιο περιβάλλον και την ελεύθερη ναυσιπλοΐα ο Έλληνας πρωθυπουργός προεδρεύει το απόγευμα στη Συνεδρίαση Υψηλού Επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, με θέμα τη θαλάσσια ασφάλεια. Η συνεδρίαση αποσκοπεί στην ανταλλαγή απόψεων για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων, με την Ελλάδα -ως προεδρεύουσα χώρα- να επιδιώκει να αναδείξει τη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας ως πυλώνα για την παγκόσμια ειρήνη και την ανάπτυξη.
Αυτή η θεματική συνεδρίαση είναι στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον μήνα Μάιο. Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews, Νίκος Μελέτης, στη Νέα Υόρκη, η Ελλάδα δεν επέλεξε τυχαία το θέμα για την ενδυνάμωση της θαλάσσιας ασφάλειας μέσω της διεθνούς συνεργασίας για την παγκόσμια σταθερότητα, καθώς και μεγάλη ναυτική δύναμη στην εμπορική ναυτιλία είναι η χώρα μας, αλλά και η θαλάσσια ασφάλεια έχει αποκτήσει μια μεγάλη γεωπολιτική και γεωστρατηγική διάσταση τα τελευταία χρόνια.
Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και την παρουσίαση του θέματος από τους δύο εισηγητές, με την πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κα Μελίνα Τραυλού να είναι μία εξ αυτών.
Ο πρωθυπουργός κατόπιν θα προεδρεύσει της συνεδρίασης και θα πάρει το λόγο με την τοποθέτησή του, στην οποία αναμένεται να επισημάνει και να αναλύσει τις απειλές που υπάρχουν για την θαλάσσια ασφάλεια και τη διεθνή ναυσιπλοΐα, όπως είναι η τρομοκρατία, το λαθρεμπόριο, η κλιματική αλλαγή, αλλά και οι υβριδικές απειλές που υπάρχουν, οι οποίες επηρεάζουν τη θαλάσσια ασφάλεια και έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα όπως είδαμε προσφάτως και με την Ερυθρά Θάλασσα και τις επιθέσεις που κάνουν οι Χούθι.
Θα επισημανθεί η ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για μια συνολική και σφαιρική αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, οι οποίες δημιουργούν εντάσεις και επηρεάζουν και την παγκόσμια οικονομία.
Ο πρωθυπουργός πιθανότατα να αναφερθεί και στο περιστατικό που υπήρξε με το ελληνικό πλοίο «Σούνιο» που είχε δεχτεί πλήγμα και απειλούσε με περιβαλλοντική καταστροφή την Ερυθρά Θάλασσα και αντιμετωπίστηκε με μια διεθνή συνεργασία.
Επίσης, στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στην ανάγκη της εξασφάλισης της θαλάσσιας ασφάλειας και της ελευθερίας δραστηριοτήτων, όπως είναι η διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων και αυτό έχει σαφή αναφορά και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Βασικός άξονας της αντιμετώπισης των προβλημάτων για τη θαλάσσια ασφάλεια είναι και ο σεβασμός του Δικαίου της Θάλασσας, όπως θα επισημάνει ο πρωθυπουργός. Η Ελλάδα έχει πρωτοστατήσει τα τελευταία χρόνια στις προσπάθειες για αντιμετώπιση απειλών στην θαλάσσια ασφάλεια, συμμετέχοντας σε τρεις μεγάλες αποστολές η μία στη Σομαλία, η άλλη στη Λιβύη και η άλλη στην Ερυθρά Θάλασσα.
Μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού θα τοποθετηθούν και οι εκπρόσωποι των άλλων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Στη συνέχει ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίον θα συζητήσουν βεβαίως τα περιφερειακά θέματα, το Κυπριακό πρωτίστως, καθώς είναι σε εξέλιξη οι προσπάθειες για επανάληψη των διαπραγματεύσεων και κατόπιν θα εγκαινιάσει μια έκθεση η οποία θα γίνει στον εκθεσιακό χώρο των Ηνωμένων Εθνών στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας με τον τίτλο «Θάλαττα» και έντεκα έργα τα οποία έχουν προσφερθεί από την Εθνική Πινακοθήκη.
Γ. Γεραπετρίτης στο CNN: Άκρως απαραίτητη η προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας – Πολλαπλάσιες οι απειλές
Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος σε συνέντευξη του στο CNN, μίλησε και για την καταπολέμηση των θαλάσσιων απειλών, ενώ ρωτήθηκε και για το ουκρανικό και την κατάσταση στη Γάζα.
Ο κύριος Γεραπετρίτης έδωσε συνέντευξη στο CNN στον γνωστό δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Κουέστ και εξήγησε για ποιους λόγους η Ελλάδα επέλεξε το θέμα για τη θαλάσσια ασφάλεια. Όπως ανέφερε «το 80% του παγκόσμιου εμπορίου διακινείται μέσω θαλάσσης. Γι’ αυτό είναι απολύτως απαραίτητο να αναβαθμίσουμε τη θαλάσσια ασφάλεια. Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι η ελευθερία της ναυσιπλοΐας γίνεται απόλυτα σεβαστή. Παράλληλα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε σύγχρονες προκλήσεις. Αντιμετωπίζουμε την κλιματική κρίση, τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή. Πρέπει, λοιπόν, να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την ελευθερία στη ναυτιλία.
Πρώτα απ’ όλα, πρόθεσή μας είναι να προτείνουμε ένα νέο πλαίσιο προκειμένου να ενισχυθεί η ελευθερία και να προληφθούν όλα τα είδη υβριδικών απειλών, συμπεριλαμβανομένων της τρομοκρατίας, της πειρατείας, καθώς και της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, που αποτελεί σύγχρονη απειλή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Όλες αυτές οι προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν. Και το γεγονός ότι πρόκειται για μια παγκόσμια πρόκληση, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι απαιτείται και παγκόσμια απάντηση».
Και βεβαίως ρωτήθηκε και όπως ήταν φυσικό και για την οικονομία. Εκεί παρουσίασε τις προόδους που έχει κάνει η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια και το πόσο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός είναι πλέον και για μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις.
Ο κύριος Γεραπετρίτης θα έχει την ευκαιρία αύριο και μεθαύριο να προεδρεύσει σε δύο ακόμα συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξίσου σημαντικές. Η μία είναι για την προστασία των αμάχων στις εμπόλεμες περιοχές και η άλλη για τη Συρία, όπου οι εξελίξεις βεβαίως είναι πολύ σημαντικές τις τελευταίες ημέρες, μετά και τη συνάντηση του Αλ Σάρα με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Αποστολή στη Νέα Υόρκη: Νίκος Μελέτης
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
