Απαντήσεις σε ερωτήσεις για την σχεδιαζόμενη επένδυση με σταθμό υγροποιημένου αερίου LNG στον Σωρό, θα δώσει την Δευέρα στη Βουλή ο αρμόδιος Υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών.
Αναφέρεται σχετικά από τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Μεϊκόπουλο:
Στις 13.11.2023 προχώρησα σε Επίκαιρη Ερώτηση καλώντας τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας να απαντήσει από το βήμα της Βουλής για την αδειοδότηση εκ μέρους της ΡΑΕ της χωροθέτησης για την εγκατάσταση υγροποιημένου σταθμού φυσικού αερίου LNG στην Κριθαριά Μαγνησίας εντός του Παγασητικού κόλπου.
Στις 24.06.2024 το φως της δημοσιότητας είδε το αιτιολογικό της ως άνω απόφασης για τη χωροθέτηση στην Κριθαριά, αποκαλύπτοντας και τη θετική για την επένδυση γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Στις 25.06.2024 προχώρησα στην εκ νέου κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης καλώντας τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει στη Βουλή αν η σχετική θετική γνωμοδότηση της αρμόδιας Υπηρεσίας προοιωνίζει και την εν γένει θετική γνωμοδότηση του Υπουργείου για τη δρομολόγηση του έργου.
Τις επόμενες ημέρες Επίκαιρη Ερώτηση για το ίδιο ζήτημα κατέθεσε και τοπικός Βουλευτής της συμπολίτευσης. Κίνηση αναμφισβήτητα θετική, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τη διαχρονική «εκκωφαντική» αφωνία των κυβερνητικών τοπικών βουλευτών για το ζήτημα.
Στις 02.07.2024 ρεπορτάζ της τοπικής ειδησεογραφίας κατέγραψε ότι ο Δήμαρχος Βόλου είχε επικοινωνία με τον Υπουργό Περιβάλλοντος όπου του μετέφερε τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη δρομολόγηση του έργου, ζητώντας διαβεβαιώσεις ότι το έργο δεν θα προχωρήσει.
Έντονη εντύπωση προκαλεί βέβαια το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Βόλου ήταν ο πρώτος που «καλωσόρισε» την επένδυση στη Μαγνησία, οργανώνοντας μάλιστα σχετική εκδήλωση το 2020 για την παρουσίαση του σχεδιαζόμενου έργου. Ήταν επίσης η παράταξη του που αποχώρησε από τη σχετική συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου με θέμα την κατασκευή μονάδας LNG στον Παγασητικό, το οποίο και τελικά γνωμοδότησε αρνητικά στην επένδυση με τις ψήφους της μειοψηφίας.
Αναμένοντας τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης μου στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα, διαπίστωσα ότι την ίδια ημέρα και μάλιστα νωρίτερα από την προγραμματισμένη δική μου συζήτηση, αναμένεται να συζητηθεί η Επίκαιρη Ερώτηση του τοπικού Βουλευτή της συμπολίτευσης με ακριβώς το ίδιο θέμα. Αυτό, παρά το γεγονός ότι η δική μου παρέμβαση είχε κατατεθεί ημέρες νωρίτερα.
Ελπίζουμε η συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα να μην μετατραπεί σε επικοινωνιακή φιέστα με τυμπανοκρουσίες για δήθεν σταμάτημα της επένδυσης μετά τις πρωτοβουλίες βουλευτών και «φίλων» της ΝΔ και ότι θα δοθούν σαφείς και οριστικές απαντήσεις.
Ο αγώνας προκειμένου να μην εγκατασταθεί σταθμός LNG εντός του Παγασητικού δόθηκε πρωτίστως από τους πολίτες, από περιβαλλοντικές συλλογικότητες, από το σύνολο των επιστημονικών φορέων της Μαγνησίας που εναντιώθηκαν με τρόπο επιστημονικό, τεκμηριωμένο και συντονισμένο στην επένδυση, αλλά και από τους εκπροσώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοπικά που παρακολούθησαν στενά, βήμα-βήμα την κάθε εξέλιξη και παρενέβαιναν σε κάθε στάδιο και με όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα ζητώντας εξηγήσεις σε μία επένδυση πλήρως ασύμβατη με το περιβάλλον και την ασφαλή διαβίωση των πολιτών της Μαγνησίας.