Η ακραία πολιτική σύγκρουση μεταξύ υπουργών, πολιτικών αρχηγών και βουλευτών ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αλλά και οι προσωπικές επιθέσεις που ξεπέρασαν τα όρια, συνέθεσαν το «παζλ» κατά τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ.
Και φυσικά, η πολυαναμενόμενη τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή που το διάστημα του δυστυχήματος στα Τέμπη ήταν υπουργός Μεταφορών, όχι μόνο ξεσήκωσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά προκάλεσε και σφοδρές συγκρούσεις στη Βουλή.
Η κυβέρνηση επιχείρησε να απαντήσει στα πυρά της αντιπολίτευσης που κατηγορεί προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για «συγκάλυψη», ενώ από το γαλάζιο στρατόπεδο κατηγορούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως «μπροστινό συμφερόντων» και ζητούν «να μπει ένα τέλος στην τυμβωρυχία».
Όμως, στο επίκεντρο ήταν η ομιλία του πρώην υπουργού Μεταφορών, καθώς ήταν και αυτή που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις με την πρόεδρο της «Πλεύσης», Ζωή Κωνσταντοπούλου να επιδίδεται σε μια μάχη «μόνη μου και όλοι σας».
«Δεν θα κρυφτώ από καμία βουλευτική ασυλία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμανλής και επικεντρώθηκε στη σύμβαση 717, λέγοντας πως: «Η Αντιπολίτευση με κατηγορεί γιατί η σύμβαση ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2023 και όχι νωρίτερα. Αλλά αν είχα ακολουθήσει το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η σύμβαση θα έπρεπε να είχε ακυρωθεί και να ξαναγίνει από την αρχή».
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση: «Με κατηγορείτε για συγκάλυψη, ενώ παραιτήθηκα αμέσως. Συγκάλυψη είναι να διασπείρεις ψευδείς ειδήσεις, να πατάς στον ανθρώπινο πόνο και να ευτελίζεις διαδικασίες με λαϊκίστικες κορώνες. Να διαχέεις το μίσος, να υποσκάπτεις θεσμούς, όπως είναι η Δικαιοσύνη. Νομίζετε δεν πονάω κι εγώ όπως κάθε Έλληνας; Φαντάζεστε ότι δεν ανατριχιάζω όταν αναλογίζομαι το δράμα που περνούν τόσες οικογένειες; Θα έδινα τα πάντα, για να ζουν ακόμα αυτοί οι 57 άνθρωποι, ως άνθρωπος και ως πατέρας».
Μάχες Κωνσταντοπούλου με Αδωνι – Βορίδη
Οι τόνοι εκτοξεύθηκαν και το θερμόμετρο χτύπησε… κόκκινο κατά την ομιλία του Μάκη Βορίδη που ήρθε επίσης σε ευθεία σύγκρουση με την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ακολούθησε η νέα επίθεση του υπουργού Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη κατά της προέδρου της Πλεύσης, με τον υπουργό Υγείας να τονίζει πως στα Τέμπη δεν υπήρξε έγκλημα, αλλά δυστύχημα.
Νωρίτερα, η πρώτη ένταση ξέσπασε από την ομιλία Φλωρίδη με τον υπουργό Δικαιοσύνης μεταξύ άλλων να λέει ότι «όσοι μιλάνε για μπάζωμα είναι για τα μπάζα».
Αυτή ήταν και η «σπίθα» για τη φωτιά που ακολούθησε. Μάλιστα προκάλεσε άμεσα την απάντηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλουπου κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης: «Αυτά να πάτε να τα πείτε στις οικογένειες των θυμάτων που έψαχναν αντικείμενα των παιδιών τους ανάμεσα στα μπάζα».
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε σε ένα σύνολο ανθρωπίνων λαθών που απέφερε το μοιραίο στα Τέμπη, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μεταξύ άλλων ανέφερε πως «η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ δεν προσφέρει τίποτα απολύτως στην υπόθεση». Περισσότερο λάδι στη φωτιά όμως, έριξε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης που σημείωσε ότι «η αντιπολίτευση τα κάνει όλα αυτά για τις ψήφους και μόνο».
Στην αντεπίθεση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, έκανε λόγο για «ψεκασμένες θεωρίες ότι εξυπηρετούμε συμφέροντα με την πρόταση δυσπιστίας»και αργά το βράδυ ο Στέφανος Κασσελάκης καυτηρίασε το χειροκρότημα βουλευτών της ΝΔ και υπουργών προς τον Κώστα Καραμανλή, λέγοντας πως «είναι όλοι συνυπεύθυνοι για τη συγκάλυψη».
Αργότερα ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για… Δεξιά τζάκια που θέλουν να κάψουν τις ευθύνες για τα Τέμπη.
Πού θα στοχεύσει η ομιλία Μητσοτάκη
Από εκεί και πέρα, η συνεδρίαση αναμένεται να κορυφωθεί την Πέμπτη το βράδυ με την ομιλία του πρωθυπουργού, πριν από την ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προβεί σε μια ψύχραιμη αποτίμηση του τι ακριβώς έχει συμβεί στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών. Θα τονίσει ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση έχουν πίστη στη Δικαιοσύνη ότι θα κάνει τη δουλειά της. «Όλοι κρινόμαστε από αυτήν, κανένας δεν είναι εκ των προτέρων αθώος ή ένοχος», αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στη Βουλή.
Ταυτόχρονα, θα βάλει μια «κόκκινη γραμμή» στην εργαλειοποίηση των θυμάτων της τραγωδίας από την αντιπολίτευση, ενώ θα περιγράψει και το πώς φτάσαμε σε αυτή την πρόταση δυσπιστίας από τον κ. Ανδρουλάκη, αλλά και τι ακριβώς διακυβεύεται με αυτήν. Σημειώνεται ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού προϊδεάζουν ότι η ομιλία του «ίσως και να έχει εκπλήξεις».
«Πρόθυμος ο Ανδρουλάκης, καμία απάντηση από Κασσελάκη»
Μάλιστα, αργά το βράδυ της Τετάρτης, από το Μέγαρο Μαξίμου προχώρησαν σε μια πρώτη εκτίμηση για τη συζήτηση στη Βουλή και σημείωναν πως η αντιπολίτευση δεν έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών, κάτι που ήταν ο στόχος της. «Ο κ. Ανδρουλάκης από τη μια είναι στριμωγμένος, γιατί ταυτίζεται με συγκεκριμένα συμφέροντα σε αυτή την υπόθεση, αλλά και για τον τρόπο που χειρίστηκε αυτή την υπόθεση ως πρόθυμος και μπροστινός» δηλώνουν, ενώ για τον κ. Κασσελάκη λένε πως δεν δίνει καμιά απάντηση για τα θέματα και τα ερωτήματα που του έχει θέσει η κυβέρνηση.