• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Σώματα καπνισμένα με ξήρανση ίσως είναι οι «παλαιότερες μούμιες» του κόσμου σύμφωνα με μελέτη
Share

17/09/2025 01:54

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σώματα καπνισμένα με ξήρανση ίσως είναι οι «παλαιότερες μούμιες» του κόσμου σύμφωνα με μελέτη

Last updated: 2025/09/16 at 11:54 ΜΜ
Newsroom Published 16/09/2025
Share
4 Min Read
SHARE

Mideast Egypt King Tut

Contents
Σημάδια καψίματος αλλά όχι για αποτέφρωσηΗ πιο αποτελεσματική μέθοδος Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Ορισμένες αρχαίες κοινωνίες στην Κίνα και τη νοτιοανατολική Ασία φαίνεται να ξήραναν τα πτώματα των νεκρών τους με καπνό, ουσιαστικά μουμιοποιώντας τα χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από τους Αιγύπτιους, όπως έδειξε νέα έρευνα.

Ενώ τα σώματα της αρχαίας Αιγύπτου, τυλιγμένα με επίδεσμους, χρονολογούνται ίσως μέχρι και πριν από 4.500 χρόνια, τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα μουμιοποίησης προέρχονται από αρχαίες κοινωνίες της Χιλής.

Εκεί, η ξηρή ατμόσφαιρα της ακτογραμμής της Ατακάμα (Atacama) επέτρεπε τη φυσική μουμιοποίηση μέσω ξήρανσης.

Αντίθετα, τα σώματα που ανέσυραν οι ερευνητές από την Κίνα και τη νοτιοανατολική Ασία προέρχονταν κυρίως από υγρές περιοχές.

Οι επιστήμονες αρχικά εντυπωσιάστηκαν από τις παραμορφωμένες θέσεις των σκελετών που βρέθηκαν σε ταφικούς χώρους στην Κίνα, το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες, το Λάος, την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και την Ινδονησία.

Σημάδια καψίματος αλλά όχι για αποτέφρωση

Τα λείψανα έδειχναν σημάδια καψίματος σε ορισμένα σημεία, αλλά σε μοτίβα που δεν συνδέονταν με προσπάθειες αποτέφρωσης.

Θεώρησαν ότι οι παραμορφωμένοι τάφοι μπορεί να ήταν πιθανοί επειδή δεν υπήρχαν μαλακοί ιστοί στα σώματα, αποτέλεσμα της μουμιοποίησης μέσω ξήρανσης, μιας πρακτικής γνωστής σε μέρη της Παπούα της Ινδονησίας.

Το εξέτασαν αναλύοντας τη σύνθεση δειγμάτων οστών από τους χώρους αυτούς σε σύγκριση με δείγματα ελέγχου από αρχαίους ταφικούς χώρους στην Ιαπωνία και βρήκαν στοιχεία έκθεσης κυρίως σε χαμηλής θερμοκρασίας θερμότητα.

Η άθικτη κατάσταση των σκελετών υποδήλωνε ότι δεν υπήρξε προσπάθεια αποτέφρωσης και ότι ο στόχος ήταν η διατήρηση.

Τα δείγματα περιλαμβάνουν ορισμένα που χρονολογούνται πριν από περισσότερα από 10.000 χρόνια, υποδηλώνοντας ότι οι κοινωνίες εφάρμοζαν μορφές μουμιοποίησης χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ό,τι ήταν γνωστό μέχρι σήμερα.

«Τα αποτελέσματα ήταν μια μεγάλη έκπληξη», δήλωσε η Χσιάο-τσουν Χανγκ (Hsiao-chun Hung), ανώτερη ερευνήτρια στο Australian National University.

«Τα οστά είναι τόσο αρχαία και είναι αξιοσημείωτο να ανακαλύπτουμε ότι αυτή η παράδοση είναι τόσο παλιά, συνδέοντας τις πρακτικές των αρχαίων ανθρώπων με εκείνες που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ορισμένες κοινότητες σήμερα».

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι το κάπνισμα ήταν πιθανότατα η «πιο αποτελεσματική μέθοδος διατήρησης πτωμάτων σε τροπικά κλίματα», ενώ η διαδικασία πιθανότατα είχε και πολιτιστική σημασία.

Ορισμένες κοινωνίες στην Ινδονησία και την Αυστραλία είναι γνωστό ότι ξήραναν τα σώματα με καπνό, δεμένα σφιχτά και τοποθετημένα πάνω από φωτιά που έκαιγε συνεχώς, συχνά για αρκετούς μήνες.

Η διαδικασία επέτρεπε στους συγγενείς να διατηρούν επαφή με τους νεκρούς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πίστευαν ότι επέτρεπε στο πνεύμα να περιπλανιέται ελεύθερα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να επιστρέφει στο σώμα τη νύχτα.

«Πιστεύω ότι αυτό αντικατοπτρίζει κάτι βαθιά ανθρώπινο, την αιώνια επιθυμία να μην μας εγκαταλείψουν οι αγαπημένοι μας, αλλά να παραμείνουν στο πλευρό μας για πάντα», είπε η Χανγκ στο AFP.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η πρακτική μπορεί να ήταν κοινή στις αρχαίες ασιατικές πολιτείες.

«Αυτή η παράδοση μπορεί να ήταν γνωστή σε κοινωνίες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών σε μια τεράστια περιοχή, για πολλές χιλιετίες», έγραψαν στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (15/9) στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Πηγή: AFP | Μετάφραση – Επιμέλεια: Γεωργία Κανταρτζή

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Τηλεφωνική επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν – Ντοναλντ Τραμπ για την ενίσχυση της οικονομικής πίεσης στη Ρωσία
Επόμενο Σωκράτης Φάμελλος: Δεν μπορεί να αρνείται η Πολιτεία και η Κυβέρνηση σε έναν γονιό να μάθει την αλήθεια για τον θάνατο του παιδιού του

Δημοφιλέστερα

ΗΠΑ – Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με πτώση
17/09/2025
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
Εορτολόγιο  

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?