Με βίντεο και φωτογραφίες από χιλιάδες νεκρά ψάρια πολλά από τα οποία σε αποσύνθεση στην ακτογραμμή του Δήμου Βόλου από Αγριά μέχρι και Σωρό, κατακλύζονται το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αμέτρητα άτομα να επισημαίνουν τις περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις από την συνεχιζόμενη απορροή νερών από τις πλημμυρισμένες παρακάρλιες περιοχές στον Παγασητικό.
Από τις 15 Ιουλίου 2024 με φωτορεπορτάζ στον Ξηριά όπου καταλήγουν τα νερά από την Κάρλα και τα λύματα του βιολογικού (σε περίπτωση βλάβης) και τον εντοπισμό νεκρών ψαριών μέσα στα νερά του χειμάρρου, πριν αυτά συναντήσουν στην εκβολή της Μπουρμπουλήθρας τα θαλασσινά νερά, το MYVOLOS.NET είχε αναδείξει τις διαστάσεις του προβλήματος με τις πιθανές συνέπειες στο περιβάλλον και στον οικονομία (τουρισμός, αλιεία κ.α.).
Μετά από ένα μήνα και πλέον, με τις ροές να συνεχίζονται από το θυρόφραγμα της Κάρλας προς τον Παγασητικό μέσω Ξηριά, η κατάσταση φαίνεται να απειλεί τις ισορροπίες στον κόλπο και να προκαλεί μεγάλη οικονομική καταστροφή σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο θαλάσσιο μέτωπο.
“Θα ζητήσω από τους πολίτες και θα αναλάβω εγώ τα έξοδα και θα βρω νομικό γραφείο, να προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη να ζητήσουν εκατομμύρια αποζημιώσεις. Όσοι έχουν θιχτεί, τουριστικές μονάδες, αλιείς να είναι μαζική αγωγή. Δουλειά μας είναι να προστατεύουμε τον κόσμο. Οφείλουν άμεσα να κλείσουν το θυρόφραγμα στη λίμνη Κάρλα, να σταματήσει η μόλυνση του Παγασητικού. Εάν δεν κλείσει το θυρόφραγμα, έλεγε σε συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αχ. Μπέος στις 22 Σεπτεμβρίου 2023, τότε κάνουν περιβαλλοντικό έγκλημα.
Σήμερα με στοιχεία κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου. Ζητώ να σταματήσει αυτό το έγκλημα….”
Τελικά, το “έγκλημα” συνεχίστηκε 11 μήνες. Το δικηγορικό γραφείο που εγγυόταν ο Αχ. Μπέος ότι θα βρεί σε 10 ημέρες για τις αγωγές, ουδέποτε ανακοινώθηκε όπως και η διαδικασία των μαζικών αγωγών στην ΕΕ.
Σήμερα, η ακτογραμμή στον μυχό του Παγασητικού, μοιάζει με νεκρή ζώνη.
Αμέτρητες ποσότητες νεκρών ψαριών διαφόρων μεγεθών σε αποσύνθεση, βρίσκονται παντού με την δυσοσμία να γίνεται εντονότερη καθώς περισσότερα νεκρά ψάρια προστίθενται σε όσα έχει ξεβράσει ήδη στις ακτές η θάλασσα.
Οι ελπίδες επιχειρήσεων της περιοχής, όπως στις Αλυκές, για κορύφωση της τουριστικής κίνησης τον Αύγουστο και επιμήκυνση και στον Σεπτέμβριο, καταρρέουν καθημερινά και καμιά αρμόδια Αρχή, από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Κρίσης μέχρι την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Βόλου κ.α., δεν αγγίζουν το πρόβλημα.