Σε διευρυμένη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σκιάθο, για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (Τ.Π.Σ.) των νησιών των Β. Σποράδων συμμετείχε ο βουλευτής Μαγνησίας και πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Χρήστος Μπουκώρος.
Με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Αλόννησος, αποκτούν ένα δυναμικό γεωχωρικό και αναπτυξιακό εργαλείο, στη διαμόρφωση του οποίου θα συμμετέχουν οι τοπικές κοινωνίες.
Ετσι, στο πλαίσιο του μεγάλου προγράμματος πολεοδομικής μεταρρύθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη για το σύνολο των δήμων της Μαγνησίας –όπως άλλωστε και όλης της επικράτειας– πραγματοποιήθηκε στη Σκιάθο η πρώτη ευρεία σύσκεψη διαβούλευσης. Στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκαν τυχόν προβλήματα και τρόποι αντιμετώπισής τους, ενώ έγινε εκτενής ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με ιδιαιτερότητες, περιορισμούς, δεσμεύσεις, ειδικές συνθήκες και προϋποθέσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη, να διερευνηθούν και να αξιολογηθούν από την ομάδα μελέτης.
«Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια έρχονται να θεραπεύσουν τις πληγές του παρελθόντος. Έχουν ως απώτερο στόχο τη διαμόρφωση της πλέον αποδεκτής και βιώσιμης πρότασης χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης των τριών νησιών των Β. Σποράδων. Σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, προχωρούμε αξιοποιώντας τη γνώση των επιστημόνων, στηριζόμενοι σε τρεις βασικές αρχές: την προστασία του περιβάλλοντος, τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών, τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας», δήλωσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος.
«Είμαστε μια χώρα που δεν έχουμε γεωχωρικά εργαλεία και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε με αειφορία και βιωσιμότητα», είπε.
«Ολα αυτά που δεν έγιναν τα τελευταία 200 χρόνια, έρχεται η σημερινή κυβέρνηση να τα προωθήσει την τελευταία 5ετία. Γι’ αυτό και καλούμαστε όλοι μαζί ως κοινωνία να τα διαμορφώσουμε, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον, το κοινό όφελος, αλλά και διαφυλάσσοντας την αξία της περιουσίας των πολιτών», δήλωσε ο βουλευτής Μαγνησίας.
Πρόσθεσε ότι με τα Τ.Π.Σ., την εκπόνηση των οποίων σε όλη τη χώρα η κυβέρνηση χρηματοδότησε με 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», έρχεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για χιλιάδες πολίτες της Μαγνησίας, όπως έγινε με τους δασικούς χάρτες, όπως γίνεται με το κτηματολόγιο και την εκτός σχεδίου δόμηση.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα, ο πρόεδρος της αναδόχου εταιρείας «Σαμαράς & Συνεργάτες» Δημήτρης Σαμαράς με ομάδα μηχανικών – μελετητών, οι δήμαρχοι Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας, Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης, Αλοννήσου Παναγιώτης Αναγνώστου, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Βορείων Σποράδων Αμαλία Γραβάνη, υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι φορέων των τριών νησιών και πλήθος ενδιαφερομένων.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα πανελλαδικά περιλαμβάνει την εκπόνηση περίπου 230 Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ και ΕΠΣ), η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 1η Ιουνίου 2026, ώστε να αποκτήσει πολεοδομικό σχέδιο όλη η χώρα, δηλαδή το 70% της ελληνικής επικράτειας που σήμερα δεν έχει.