Μετά τη χθεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και σε συνέχεια όσων ανέφερε σχετικά με τις κυρώσεις στους φοιτητές που μπλέκουν την ελευθερία της έκφρασης με την οργανωμένη βία, καλεσμένη σήμερα στην ίδια εκπομπή, «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου, η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη επισήμανε ότι με οποιονδήποτε τρόπο αυτή τη στιγμή πρέπει να επισπευσθεί το κομμάτι των ποινών, κυρίως η αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας.
Ερωτηθείσα, δεδομένου ότι αυτή τη δυνατότητα τη δίνει ο νόμος που πέρασε το 2021, εάν έχει απολέσει ως σήμερα κανείς τη φοιτητική ιδιότητα ή αν έχει ανασταλεί, η κ. Ζαχαράκη σημείωσε ότι δεν έχει υπάρξει τέτοια περίπτωση.
Επιπλέον, επισήμανε ότι οι παραβατικές ομάδες δεν είναι όλοι φοιτητές και ότι υπάρχει το θέμα της εισόδου κουκουλοφόρων στα πανεπιστήμια «που είναι ούτως ή άλλως ένα θέαμα το οποίο δεν συνάδει καθόλου με οτιδήποτε συζητάμε ότι θα έπρεπε να γίνει μέσα στο πανεπιστήμιο».
«Για μένα είναι καίριο το να εξαντλήσουμε τα περιθώρια του νόμου και να τον βελτιώσουμε όσο γίνεται ως προς τα πειθαρχικά μέτρα τα οποία μπορεί να ληφθούν γι’ αυτόν που έχει την ιδιότητα του φοιτητή, ο οποίος με διαβάθμιση θα μπορεί να φτάνει και στην απώλεια με πολύ πιο γρήγορο τρόπο. Γιατί τώρα υπάρχει η δυνατότητα να υπάρχει ένα πειθαρχικό σώμα το οποίο μέχρι να σχηματιστεί αυτό το πειθαρχικό σώμα είναι αρκετά γραφειοκρατική διαδικασία» ανέφερε η κ. Ζαχαράκη.
Ως προς το ζήτημα της συνεργασίας με τους Πρυτάνεις για την επίλυση του θέματος, η υπουργός τόνισε «η αλήθεια είναι ότι όλοι θα πρέπει να είμαστε στην ίδια πλευρά. Κάποιοι πρυτάνεις είναι λίγο πιο γρήγοροι στο να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε μέτρα τα οποία έχουν να κάνουν με την πρόληψη και την αποτροπή και με τους άλλους θα συζητήσουμε ακόμη περισσότερο τι χρειάζεται έτσι ώστε να ενισχυθεί αυτό το κομμάτι».
Το Υπουργείο, προσέθεσε θα ζητήσει από τη Σύνοδο να αποσταλούν τα σχέδια ασφαλείας για κάθε πανεπιστήμιο, που κάποια έχουν ήδη κάνει, ώστε να συμπληρωθεί αυτή η πολύ σημαντική υποχρέωση.
Τα σχέδια, εξήγησε, περιλαμβάνουν μια πλήρη αποτύπωση του χώρου, σχέδια που έχουν να κάνουν με την εκκένωση χώρου, σχέδια τα οποία έχουν να κάνουν με την πλήρη ασφάλεια, χαρτογράφηση των περιοχών που μπορεί να είναι ακάλυπτοι και θα πρέπει να κλείσουν ως είσοδοι, ένα δηλαδή πολύ δομημένο και συστηματικό σχέδιο έτσι ώστε να μπορεί να αποτραπεί μια λογική εισβολής και με τη συνεργασία της αστυνομίας να δομηθεί όλη αυτή η εργασία.
Η υπουργός, επισήμανε ότι τάσσεται υπέρ της ελεγχόμενης εισόδου με ψηφιακή κάρτα δηλαδή, ενώ μεταξύ άλλων ενδεχόμενων μέτρων, αναφέρθηκε και στη λειτουργίας των καμερών εκεί όπου επιτρέπεται.
«Η αλήθεια είναι, για να μην κινδυνολογούμε, ότι είδαμε τα τελευταία χρόνια πολύ λιγότερα συμβάντα και επίσης είδαμε και καταλήψεις οι οποίες έχουν εκκενωθεί, δεν υπάρχει δηλαδή πανεπιστημιακός χώρος εντός campus, σε σχολή να είναι κατειλημμένος από άποψη της ακαδημαϊκής λειτουργίας. Έχουν γίνει σίγουρα πολλά βήματα και έχουν γίνει πολλά βήματα, τα οποία ξεκίνησαν το 2019 με τον πρώτο νόμο που πέρασε το Υπουργείο Παιδείας τότε για την πραγματική αποκατάσταση της έννοιας του ασύλου. Εγώ νομίζω ότι έξι χρόνια μετά είναι μια πολύ καλή ευκαιρία και πάντα και σε συνεργασία με τους πρυτάνεις, δεν μπορεί να γίνει και αλλιώς, έτσι ώστε να πούμε όλοι ότι εδώ τραβάμε μια γραμμή και δεν μπορεί πλέον ένας χώρος ο οποίος είναι ένας ιερός χώρος μάθησης, εκπαίδευσης, έρευνας και σεβασμού προς τα παιδιά, τα οποία έρχονται να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο των εκπαιδευτικών οι οποίοι διδάσκουν, αλλά και των γονέων, οι οποίοι έχουν κάνει πάρα πολλές θυσίες για να είναι και τα παιδιά στο Πανεπιστήμιο, είναι αυτονόητο ο σεβασμός ο οποίος θα αποδειχθεί με το να έχουμε ένα σχέδιο το οποίο θα το εφαρμόσουμε όλοι και ιδίως στις σχολές που βλέπουμε μεγαλύτερη ένταση.
Απαντώντας στο αν εξετάζεται η σύνδεση της κρατικής χρηματοδότησης με την εφαρμογή του νόμου-πλαισίου του 2021, η κ. Ζαχαράκη δήλωσε: «Όχι. Αυτό δεν εξαρτάται από το κομμάτι της βίας, γιατί συζητήθηκε. Και νομίζω ότι τα πανεπιστήμια ως προς το κομμάτι της τακτικής χρηματοδότησης, η οποία πρέπει να σας πω ότι έχει αυξηθεί πάρα πολύ από το ‘19 και μετά, πρέπει ουσιαστικά να συνεχίσουν να λειτουργούν, είναι λειτουργικά έξοδα και σίγουρα δεν χρειάζεται να υφίστανται τα παιδιά και οι φοιτητές οι οποίοι παρακολουθούν, αλλά και τα μέλη ΔΕΠ και όλοι όσοι υπηρετούν στο ελληνικό Πανεπιστήμιο τις συνέπειες από το να μην εφαρμοστεί κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί. Άρα το κομμάτι της χρηματοδότησης δεν συνδέεται».
Σχετικά με τις χθεσινές εξαγγελίες για το σχέδιο δράσης αντιμετώπισης της των ανηλίκων, η υπουργός επισήμανε αυτό που αναφέρθηκε και χθες στην παρουσίαση της επιτροπής, ότι η Ελλάδα είναι στον μέσο όρο στο κομμάτι της βίας και παραβατικότητας.
«Η αλήθεια είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις και λόγω της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του ψηφιακού κόσμου που πολλές φορές τα παιδιά βλέπετε ότι περνούν αρκετές ώρες, πολλές φορές κανονικοποιείται η βία ως θέαμα. Άρα βλέπουμε αντανακλάσεις συμπεριφορών και στην καθημερινότητα. (…) Θα έλεγε κάποιος ότι το φαινόμενο ακολουθεί τις τάσεις τις οποίες ευρωπαϊκά και διεθνώς βλέπουμε. Εδώ έχουμε κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά στο γεγονός ότι βλέπουμε μεγαλύτερη εμπλοκή σε μικρότερη ηλικία και βλέπουμε και τα κορίτσια που συνήθως μπορεί να ήταν παρατηρήτριες να γίνονται μερικές φορές πρωταγωνίστριες».
«Υπάρχουν προφανώς βάσεις στο να αισθανόμαστε πιο σίγουροι ότι αν όλοι είμαστε στην ίδια πλευρά και ίδια πλευρά είναι δίπλα στο παιδί και κυρίως και οι γονείς, γιατί πρέπει να πάρουμε πολλές πρωτοβουλίες να εμπλακούν στη διαδικασία διαλόγου με το παιδί. Επεξήγηση πολλών πραγμάτων που συμβαίνουν, ακόμα και του καινούργιου, του kids wallet, γιατί αυτό θα γίνει μόδα, όταν όλοι το εγκαταστήσουμε και όταν όλοι επισημάνουμε ότι είναι καλό να μπει, θα έλεγα ότι θα έχουμε περισσότερους λόγους να είμαστε πιο αισιόδοξοι. Εμείς από την πλευρά του σχολείου αυτό το οποίο έχουμε να κάνουμε είναι συνεχώς να ενδυναμώνουμε αυτή την σχέση παιδιού, εκπαιδευτικού και γονέα, αυτή η σχέση που είναι τόσο σημαντική. Δεν μπορούμε να κλεινόμαστε μόνο στις αίθουσες του σχολείου. Συνομιλούμε με την κοινότητα και τον Δήμο γιατί όλα έχουν αυτά μία άμεση αλληλεπίδραση. Χρησιμοποιούμε όμως και ένα πλαίσιο το οποίο εντός της σχολικής πραγματικότητας φαίνεται αυτή τη στιγμή να έχει κάνει πιο ορατά τα περιστατικά, άμεσα αντιμετωπίσιμα και νομίζω ότι χωρίς να πεις ποτέ ότι μπορεί να εξαλειφθεί, γιατί πάντα είχαμε φαινόμενα βίας και πιθανότατα να συνεχίσουν, να ξέρει ο οποιοσδήποτε μπορεί να διαπράξει κάτι, ότι θα υπάρχει και πλαίσιο ποινών, συγχρόνως όμως ότι θα υπάρχει και ένα πλαίσιο έτσι ώστε να ασχολούμαστε και με το παιδί το οποίο υφίσταται εκείνη τη στιγμή την βία. Να νιώθει ότι μπορεί σε κάποιον να μιλήσει, να νιώσει ότι θα αποδοθεί η δικαιοσύνη. Να ξέρει ότι θα αποτραπεί να βιώσει ξανά το βίωμα και το παιδί, το οποίο ούτως ή άλλως μπορεί να ασκεί εκείνη την στιγμή εκφοβισμό, να υπάρχει κάποιος έτσι ώστε πέραν του κομματιού του πειθαρχικού να ξέρει ότι θα υπάρχει κάποιος που θα ασχοληθεί και με αυτό. Γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό πριν φτάσουν τα παιδιά σε κομμάτια εγκληματικότητας, γιατί πολλές φορές έχει διαβαθμίσεις η βία. Πηγαίνεις από το προπαραβατικό στο παραβατικό και δυστυχώς πολλές φορές φτάνεις και στο πολύ πιο βαρύ. Να ξέρουμε έτσι ώστε να υπάρχει το κομμάτι της πρόληψης. Για εμάς στο σχολείο, δεν μπορούμε να πούμε κάτι πιο δυνατό από το κομμάτι της πρόληψης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ως προς το μέτρο της κοινωνικής εργασίας αντί των αποβολών και το πώς θα εφαρμοστεί, η υπουργός σημείωσε καταρχήν πως είναι μελλοντική η εφαρμογή του, γιατί το πλαίσιο των ποινών θα συνεχιστεί.
«Τα παιδιά ασφαλή νιώθουν μέσα σε πλαίσιο, να ξέρουν ότι υπάρχουν προφανώς δικαιώματα αλλά και σίγουρα και συνέπειες μιας συμπεριφοράς. Αλλά το να μπορέσουμε πέραν της λογικής της αποβολής, να δώσουμε στα παιδιά αυτά τα οποία υποκύπτουν σε αυτού του είδους τη συμπεριφορά και μια παράλληλη δραστηριότητα, το να δουν μία κοινωνική δραστηριότητα, το να μπορέσουν ακόμα και την ευκαιρία του να μετατραπεί αυτό το κομμάτι της τιμωρίας το οποίο θα υπάρχει, υφίσταται, δεν λέει κανείς ότι αυτή τη στιγμή καταλύεται όλο το σύστημα το οποίο έχει στηθεί γιατί έχει ενδυναμωθεί και έχει ισχυροποιηθεί και με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να μπορεί να λειτουργεί και το σχολείο, γιατί πρέπει να είναι και ένα σχολείο που λειτουργεί, αλλά το να έχεις όμως μία δυνατότητα στο παιδί να μπορέσει να κάνει ακόμα και μια εθελοντική εργασία στο πλαίσιο της κοινωνικής ζωής του σχολείου, το να μπορέσει να βρεθεί με μικρότερα παιδιά ή με μεγαλύτερους ανθρώπους να βοηθήσει ακόμα και εθελοντικά, μπορεί να αναπτύξει και με ένα θετικό τρόπο, θετικά πρότυπα συμπεριφοράς, έτσι ώστε ένα βίαιο και αρνητικό γεγονός να γίνει μια ευκαιρία, πολύ ουσιαστική και σε κρίσιμα χρόνια, έτσι ώστε να δει τι σημαίνει και η προσφορά. Άρα δεν εγκαταλείπουμε ένα παιδί το οποίο μπορεί εκείνη τη στιγμή να έχει υποκύψει στο κομμάτι του εκφοβισμού. Το πιάνουμε μάλιστα και σε μια ευαίσθητη ηλικία και μέσα από τις διεπιστημονικές επιτροπές, εννοώ εντός του σχολείου, μέσα από τους ψυχολόγους, μέσα από τους συμβούλους οι οποίοι υπάρχουν, οι υπεύθυνοι σχολικής ζωής εντός της σχολικής πραγματικότητας, αλλά και σε συνεργασία με την κοινότητα, να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κοινά προγράμματα τα οποία θα βοηθήσουν ακόμη και τα παιδιά, τα οποία πράγματι μπορεί να έχουν επηρεαστεί, μπορεί να έχουν πραγματικά υποκύψει θα έλεγα σε αυτού του είδους συμπεριφορά, να έχουν κάποιες ευκαιρίες» εξήγησε η κ. Ζαχαράκη.
«Για το θέμα των Τεχνικών Γυμνασίων, δεν μιλάμε για ένα σχολείο το οποίο είναι ειδικού τύπου σχολείου. Αντιθέτως, μιλάμε για ένα σχολείο το οποίο ακολουθεί κανονικά το πρόγραμμα με εξειδίκευση στη ρομποτική, με πράγματα που θα είναι επιπλέον στη μηχανολογία. Κανείς δεν μιλάει για σχολείο των παιδιών, τα οποία μπορούν να πετύχουν να αποτύχουν κάπου αλλού. Αντιθέτως, βλέπουμε στην Ελλάδα, για να είμαστε ακριβείς, ότι ειδικά στο κομμάτι της σχολικής διαρροής ή και το πώς συνεχίζουν στο Λύκειο έχουμε ένα πολύ υψηλό ποσοστό. Άρα ήδη τα παιδιά μας απ’ το δημοτικό προχωρούν σε συντριπτικά υψηλά ποσοστά στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Είναι μια χώρα που πράγματι το θέμα της σχολικής συνέπειας είναι αρκετά υψηλό και σε σχέση με άλλες χώρες. Το να δίνεις επιλογές σίγουρα δεν είναι γκετοποίηση» επισήμανε η υπουργός.
Αυτό δεν είναι κάτι επικείμενο, σημείωσε η κ. Ζαχαράκη, «δεν μιλάμε για τον Σεπτέμβρη του ’25. Μιλάμε για ένα πράγμα το οποίο χρειάζεται σχεδιασμό για να δούμε και την υλοποίησή του. Ξέρετε ότι ήδη τρέχουμε αρκετές μεταρρυθμίσεις στο Υπουργείο Παιδείας, όπως είναι τα Πρότυπα, τα Πειραματικά, όπως είναι τα Ωνάσεια. Έχουμε δηλαδή διαφορετικού τύπου σχολεία, τα οποία προστίθενται σε κάθε γειτονιά για να δίνουν επιλογές. Θα δούμε ακριβώς την πρόταση της Επιτροπής. Εφαρμόζονται ήδη στην Κύπρο, πρέπει να πω, η μορφή του Τεχνικού Γυμνασίου απλά με επιπρόσθετες ώρες, οι οποίες έχουν να κάνουν και με πρακτική εκμάθηση πραγμάτων όπως η μηχανολογία, το κομμάτι της ρομποτικής, τέτοιου είδους πράγματα. Κανείς δεν μιλάει για γκετοποίηση και σίγουρα όχι εγώ. Δεν θα μπορούσα, καθώς και η ίδια άνθρωπος της εκπαίδευσης δεν θα μπορούσα να διαχωρίσω τα παιδιά. Αντιθέτως, αν κάποιο παιδί μπορεί να έχει μια έφεση σε ένα πράγμα το οποίο να έχει πιο πρακτική εφαρμογή δεν έχει κανένα λόγο να μην το ασκήσει ή να μην του δοθεί ακόμα και σε μία πιλοτική μορφή σχολείου. Αυτή η δυνατότητα βεβαίως, ένα παιδί το οποίο τουλάχιστον ως προς την εισήγηση της Επιτροπής για να είμαστε ακριβείς, ένα παιδί το οποίο ίσως στο μέλλον με τη λειτουργία του Γυμνασίου θελήσει να πάει στο Γενικό Λύκειο, μπορεί να πάει στο Γενικό Λύκειο, δεν το περιορίζει κανείς από το να πάει στο Γενικό» συμπλήρωσε η κ. Ζαχαράκη.
Κληθείσα να διευκρινίσει εάν ένας μαθητής που θα συγκεντρώσει, για παράδειγμα, τρεις αποβολές, θα πηγαίνει σε ένα Τεχνικό Λύκειο, η υπουργός ανέφερε τα εξής.
«Όχι, όχι. Πρώτα απ’ όλα δεν είμαστε σε αυτό το βαθμό ωριμότητας της πρότασης. Αυτή είναι μία εισήγηση που έγινε από την Επιτροπή και καταλαβαίνετε ότι οι άνθρωποι του Υπουργείου, μαζί με τους ειδικούς ανθρώπους και τις επαγγελματικές από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα δούμε ακριβώς το πώς αυτό μπορεί να εφαρμοστεί. Δεν μιλάει κανείς για σύνδεση ενός Τεχνικού Λυκείου με το να πάρεις αποβολές. Αυτό το πράγμα δεν το είπε κανείς και δεν ισχύει κιόλας. Άρα, να είμαστε ακριβείς, μιλάμε για επιλογές, μιλάμε για εναλλακτικές. Αυτά πρέπει να δουλευτούν ούτως ή άλλως ως σενάρια. Και νομίζω ότι όσοι έχουν παρακολουθήσει το Υπουργείο Παιδείας έχει τα τελευταία χρόνια προσπαθήσει ούτως ή άλλως να εφαρμόσει πράγματα μετά από αρκετά μεγάλη έρευνα και μελέτη πεδίου. Άρα κανείς δεν συνδέει το κομμάτι της κακής συμπεριφοράς ή της μιας συμπεριφοράς η οποία εκείνη τη στιγμή να έχει τα στοιχεία του εκφοβισμού με το να τιμωρείται ένα παιδί με την πιθανότητα ενός Τεχνικού Γυμνασίου. Αντιθέτως, είναι μια επιλογή, δεν είναι μια τιμωρία και θα δούμε ακριβώς πώς θα εφαρμοστεί».
Καταλήγοντας, η κ. Ζαχαράκη επισήμανε ότι στόχος του υπουργείο είναι κάθε χρόνο να αυξάνει ο αριθμός των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία.
«Από την πρώτη χρονιά που ήμουν στο Υπουργείο και ξεκινήσαμε κάτι πολύ καινοτόμο ως πρόγραμμα, από τους 1500 ανθρώπους, τώρα έχουμε φτάσει πάνω από 4.500, οι οποίοι υπηρετούν στη δημόσια εκπαίδευση. Και αυτό το λέω γιατί πάντα η πολιτική έχει ένα απτό αποτέλεσμα και μπορεί να είναι ουσιαστική όταν αποδεικνύει και τις προθέσεις μέσα από το αποτέλεσμα. Οπότε νομίζω αυτή η μεγάλη αύξηση των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών πρέπει να συνεχιστεί. Θέλουμε δηλαδή και από τον Σεπτέμβριο, όσο γίνεται περισσότερο, να αυξάνουμε τον αριθμό» ανέφερε σχετικά η υπουργός.
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
