Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή ήταν ομιλήτρια σε ημερίδα με θέμα το Δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος και μαζί με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, συμμετείχαν στο διάλογο για το κρίσιμο αυτό ζήτημα και τον αντίκτυπό του.
Ξεκινώντας από το πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, το οποίο παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην 88η ΔΕΘ, η Υφυπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στο μέτρο που ανακοινώθηκε και εμπίπτει στην ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας. Η σύγκλιση των δικαιωμάτων των τριτέκνων με των πολυτέκνων, ανεξάρτητα από εισόδημα, για τις μετεγγραφές των φοιτητών αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα που ικανοποιήθηκε, καθώς η πολύπλευρη στήριξη των τριτέκνων είναι κρίσιμη προτεραιότητα της Κυβέρνησης.
Η Υφυπουργός Παιδείας ανέδειξε τις μεταρρυθμίσεις του ΥΠΑΙΘΑ για τη διαμόρφωση μιας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής που προσεγγίζει το δημογραφικό ως ζήτημα Παιδείας και εκπαίδευσης και συνδράμει τους γονείς επιτυγχάνοντας την επιθυμητή και ομαλή σύγκλιση ανάμεσα στην οικογενειακή και επαγγελματική ζωή.
Ιδιαίτερη θέση στις αλλαγές κατέχει το διευρυμένο ολοήμερο σχολείο μέχρι τις 5.30 το απόγευμα, που ενισχύει το κοινωνικό πρόσημο της σύγχρονης δημόσιας εκπαίδευσης.
Στις βελτιωτικές πρωτοβουλίες προς ένα φιλικότερο, πιο λειτουργικό και υποστηρικτικό προς μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες εκπαιδευτικό σύστημα, η Υφυπουργός Παιδείας μίλησε για το Ψηφιακό Σχολείο και το Ψηφιακό Φροντιστήριο, μια δωρεάν ψηφιακή πύλη για πρότυπες φροντιστηριακές παραδόσεις για τους μαθητές όλων των τάξεων και παραδόσεις ψηφιακών μαθημάτων σε μαθητές απομακρυσμένων περιοχών. Η μεγάλη καινοτομία της φετινής σχολικής χρονιάς μειώνει τις κοινωνικές, οικονομικές και γεωγραφικές ανισότητες, ώστε όλοι οι μαθητές να έχουν δικαίωμα σε ίσες ευκαιρίες ενώ, ταυτόχρονα, απαλλάσσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό από τα κόστη για εξωσχολικά μαθήματα και φροντιστήρια.
Τελειώνοντας η κα Μακρή, με την πρότερη ιδιότητα της Υφυπουργού Παιδείας αρμόδιας για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και τη Διά Βίου Μάθηση, αναφέρθηκε στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας, ένα θέμα που τόνισαν και πολύτεκνοι παρευρισκόμενοι. Η Υφυπουργός Παιδείας επεσήμανε την ευκαιρία που έχουν οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων να αναβαθμίσουν τα επαγγελματικά προσόντα τους με την ένταξή τους στην αγορά εργασίας συνδυάζοντας την εκπαίδευση στο σχολείο με αμειβόμενη κατάρτιση στον εργασιακό χώρο.
Η κα Μακρή απάντησε και σε ερωτήσεις μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που παρακολούθησαν την ημερίδα και ήθελαν περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές τους και τις εναλλακτικές διαδρομές που τους εξασφαλίζει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα μέσα από την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.
Η Υφυπουργός Παιδείας άκουσε, με προσοχή, σεβασμό και ευαισθησία, τους πολύτεκνους να αναπτύσσουν τις διεκδικήσεις τους σε διάφορους τομείς και με πολλαπλούς αποδέκτες δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα οικονομικά αιτήματα.
Η διοργάνωση της ημερίδας ήταν μια πρωτοβουλία του Κέντρου Πολιτισμού Ιωλκός και της προέδρου του Αδαμαντίας Μουτσινά, σε συνεργασία με την Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και την Μαγνήτων Κιβωτό για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος.