• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: «Πρωταθλήτριες» οι επιχειρήσεις στη φορολογική συμμόρφωση – «Αγκομαχούν» τα φυσικά πρόσωπα για να πληρώσουν τους φόρους
Share

12/06/2025 16:34

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πρωταθλήτριες» οι επιχειρήσεις στη φορολογική συμμόρφωση – «Αγκομαχούν» τα φυσικά πρόσωπα για να πληρώσουν τους φόρους

Last updated: 2025/06/11 at 6:53 ΠΜ
ADMINISTRATOR Published 11/06/2025
Share
3 Min Read
SHARE

Contents
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Χωρίς καμιά καθυστέρηση κατέβαλε το φόρο εισοδήματος το 90% των επιχειρήσεων κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους, ενώ ειδικά τον Απρίλιο το ποσοστό αυτό εκτοξεύθηκε στο 96,04%.

Αντίθετα τα φυσικά πρόσωπα αδυνατούν να ανταποκριθούν εμπρόθεσμα στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, καθώς μόνο 7 στους 10 φορολογούμενους πλήρωσαν το φόρο εισοδήματος στην ώρα του στο τετράμηνο, ενώ ειδικά τον Απρίλιο, το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης κινήθηκε μόλις στο 45,07%.

Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι είτε κατέφυγαν στη λύση των ρυθμίσεων είτε άφησαν «φέσι» στην Εφορία, με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 3 δισ. ευρώ, συνολικά οι απλήρωτοι φόροι από την αρχή του έτους.

Στο μέτωπο της έμμεσης φορολογίας, και συγκεκριμένα στο ΦΠΑ, το ποσοστό εισπραξιμότητας κινήθηκε στο 81,54%, επίδοση η οποία σε συνδυασμό με τη σταδιακή ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών είσπραξης και απόδοσης του φόρου, περιορίζει χρόνο με το χρόνο το αποκαλούμενο «κενό ΦΠΑ».

Από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκύπτει ότι συνολικά η εισπραξιμότητα των βασικότερων φόρων (ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ) διαμορφώθηκε στους πρώτους τέσσερις μήνες του χρόνου στο 81,91% ενώ τον Απρίλιο «έπεσε» στο  79,29%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το «χάρτη» της φορολογικής συμμόρφωσης, ανά κατηγορία φόρων προκύπτουν τα εξής:

ΦΠΑ: Στα κρατικά ταμεία μπήκαν 5,6 δισ. ευρώ από τα 6,93 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα το ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών να διαμορφωθεί στο 81,54%. Τον Απρίλιο από τα 1,57 δισ. ευρώ που έπρεπε να καταβληθούν το ποσό που εισέπραξε το Δημόσιο ήταν 1,257 δισ. ευρώ. Συνεπώς, ο δείκτης εμπρόθεσμης πληρωμής διαμορφώθηκε στο 79,80%.

Στο 72,18% ανήλθε το ποσοστό εισπραξιμότητας του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Από το συνολικό ποσό των 1,382 δισ. ευρώ οι φορολογούμενοι πλήρωσαν εμπρόθεσμα 998 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή σχεδόν τρία στα δέκα ευρώ του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έμειναν απλήρωτα. Ο Απρίλιος ήταν ακόμα χειρότερος. Το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης κατέγραψε μεγάλη μείωση και διαμορφώθηκε μόλις στο 45,07% καθώς από τα 25,1 εκατ. ευρώ που έπρεπε να καταβληθούν οι οφειλέτες πλήρωσαν κάτω από τα μισά ήτοι 11,33 εκατ. ευρώ.

Στο μέτωπο του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 2,154 δισ. ευρώ από τα 2,392 δισ. ευρώ που ήταν η συνολική οφειλή (ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης επιχειρήσεων 90,06%). Επιμέρους τον Απρίλιο καταγράφηκε ρεκόρ συμμόρφωσης με επίδοση 96,04%. Πληρώθηκαν σχεδόν 28 εκατ. ευρώ σε σύνολο 29 εκατ. ευρώ.

Στον ΕΝΦΙΑ, η εισπραξιμότητα ανήλθε σε 77,66% καθώς από την οφειλή του φόρου ακίνητης περιουσίας συνολικού ύψους 811 εκατ. ευρώ το ποσό που πληρώθηκε στην ώρα του ανήλθε σε 629 εκατ. ευρώ. Τον Απρίλιο οι ιδιοκτήτες ακινήτων πλήρωσαν εμπρόθεσμα 153,82 εκατ. ευρώ με τη συνολική οφειλή στα 199,38 εκατ. ευρώ (βαθμός συνέπειας 77,15%).

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Aγ. Παντελεήμονας: Χειροπέδες από την ομάδα ΔΙΑΣ σε 25χρονο για ναρκωτικά – Κατασχέθηκαν 349 συσκευασίες
Επόμενο Απάντηση Άκη Σκέρτσου στον Αλ. Τσίπρα: Αριστερά φληναφήματα περί δήθεν φορολόγησης του πλούτου

Δημοφιλέστερα

Άνοια: Επιστήμονες εντόπισαν πρώιμα σημάδια που δεν σχετίζονται με τη μνήμη
12/06/2025
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
Εορτολόγιο  

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?