Ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού «Θέσπιση προδιαγραφών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, περιβαλλοντική κατάταξη καταλυμάτων, απλούστευση διαδικασίας ίδρυσης τουριστικών επιχειρήσεων και ειδικότερες διατάξεις ελέγχου και ενίσχυσης πλαισίου τουριστικών υποδομών». Αύριο συζητείται και τίθεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Οι βασικότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι:
- Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων: Θεσπίζεται για πρώτη φορά πλαίσιο λειτουργίας των ακινήτων που μισθώνονται βραχυχρόνια με προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας. Προβλέπεται, επιπλέον, η δυνατότητα ελέγχου των ακινήτων αυτών από τις υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού, σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
- Περιβαλλοντική Κατάταξη Ξενοδοχειακών καταλυμάτων: Θεσμοθετείται ένα πρωτοπόρο και καινοτόμο, σε παγκόσμιο επίπεδο, σύστημα κατάταξης των καταλυμάτων, με βάση την αρχή της βιωσιμότητας, λαμβάνοντας υπόψη το περιβαλλοντικό και κοινωνικό τους αποτύπωμα. Το σύστημα στηρίζεται σε πλαίσιο που επεξεργάστηκαν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος μαζί με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Οι εν λόγω διατάξεις έχουν ως γνώμονα τις αρχές της αειφορίας, με σκοπό η ανάπτυξη της τουριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας να πραγματοποιείται με όρους βιωσιμότητας.
- Στέγαση Προσωπικού: Δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης των εγκαταστάσεων δωματίων προσωπικού των ξενοδοχειακών καταλυμάτων (που θεσμοθετήθηκαν για πρώτη φορά με το άρθρο 66 του ν. 5121/2024) ώστε να διατίθενται προς μίσθωση από προσωπικό του ευρύτερου δημοσίου τομέα (όπως ενδεικτικά ιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ, Κέντρων Υγείας, δασκάλων και καθηγητών, πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης κ.λπ.).
- Ρυθμίσεις για τα χιονοδρομικά κέντρα: Παρέχεται η δυνατότητα εμπλουτισμού των ειδικών αυτών τουριστικών υποδομών, με υπηρεσίες ψυχαγωγίας και δραστηριότητες στις ορεινές περιοχές της χώρας καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.
- Κολυμβητικές Δεξαμενές: Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δίνεται η δυνατότητα εκτέλεσης κάθε αναγκαίου έργου για την άντληση και απάντληση θαλασσίου ύδατος προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε κολυμβητική δεξαμενή (πισίνα) κύριου ή μη κύριου τουριστικού καταλύματος. Η συγκεκριμένη ρύθμιση εισάγεται στο πλαίσιο της ανάγκης προστασίας των περιορισμένων υδάτινων πόρων, ειδικά σε περιοχές με λειψυδρία, την ορθολογικότερη διαχείριση των αποθεμάτων νερού και τη διασφάλιση της ύπαρξης αδιάλειπτης πηγής νερού, ιδίως, κατά τις περιόδους υψηλής τουριστικής ζήτησης.
- Προσβασιμότητα σε τουριστικούς λιμένες: Απλοποιείται η διαδικασία υλοποίησης έργων προσβασιμότητας στους τουριστικούς λιμένες. Η ρύθμιση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής “μια Ελλάδα με όλους για όλους” για τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης πρόσβασης των ΑμεΑ.
- Γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων: Απλοποιείται η διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας των γραφείων ενοικιάσεως αυτοκινήτων, επιχειρήσεων εκμίσθωσης μοτοσικλετών, τρίτροχων και τετράτροχων οχημάτων άνω των πενήντα (50) κυβικών εκατοστών και ναυλομεσιτικών γραφείων, τα οποία, πλέον, υπάγονται, στο καθεστώς της γνωστοποίησης. Η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση προωθεί την ελεύθερη και απρόσκοπτη ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, απαλλαγμένη από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και καθυστερήσεις.
Η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, στην παρέμβασή της τόνισε ότι το νομοσχέδιο εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική για την ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας ως κορυφαίου ποιοτικού προορισμού και ότι «με συντονισμένες προσπάθειες και καινοτόμες δράσεις, η Ελλάδα συνεχίζει να πρωτοπορεί, προσφέροντας αξιόπιστες, ασφαλείς και ποιοτικές υπηρεσίες φιλοξενίας».
Επίσης χαρακτήρισε, ως ανέξοδη την κριτική που έγινε από την αντιπολίτευση, χωρίς ουσιαστικές προτάσεις αναφέροντας ότι «παρά και το γεγονός ότι οι φορείς που προσκλήθηκαν τοποθετήθηκαν, ως επί το πλείστον, θετικά στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, διαπιστώνουμε από ορισμένους συναδέλφους μία συνέπεια στο όχι σε όλα. Μία ανέξοδη αντιπολίτευση, εμφανώς για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων, χωρίς να ακούσουμε ουσιαστικά κάποια βελτιωτική πρόταση».
Για τη βραχυχρόνια μίσθωση η Υπουργός τόνισε ότι «παρά τη συμφωνία της αντιπολίτευσης για την ανάγκη θεσμοθέτησης κανόνων, δεν υπήρξε καμία θετική αναφορά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη διασφάλιση ποιότητας και ασφάλειας στον τομέα της φιλοξενίας».
Επεσήμανε ότι οι νέες διατάξεις εξυπηρετούν ευρύτερα τη συνολική βελτίωση της τουριστικής εμπειρίας, και έτυχαν θετικών σχολίων ακόμα και από διεθνείς πλατφόρμες κρατήσεων.
Η περιβαλλοντική υπευθυνότητα διατρέχει οριζόντια το νομοσχέδιο, ανέφερε η Υπουργός, τόσο με την εισαγωγή ρύθμισης για κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων βάσει περιβαλλοντικής απόδοσης όσο και τη χρήση θαλασσινού νερού σε κολυμβητικές δεξαμενές, μια πρακτική που ήδη εφαρμόζεται ευρέως στη Μεσόγειο για την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων.
www.ertnews.gr