Από τον πολιτικό φορέα ΠΡΑΣΙΝΟΙ-Οικολογία, ανακοινώθηκαν τα εξής:
Με έκπληξη διαβάζουμε τον δημόσιο διάλογο μεταξύ Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας και Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Φώτη Λαμπρινίδη για το μεταχρωματικό έλκος που προκάλεσε τη νέκρωση των πλατάνων στις Αηδονοφωλιές.
Πριν έναν χρόνο και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2024, οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-Οικολογία είχαμε προκαλέσει με ανακοίνωσή μας στα τοπικά ΜΜΕ την Περιφέρεια να τοποθετηθεί σε συγκεκριμένα ερωτήματα μετά από την επικοινωνία μας με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων, αλλά και επίσκεψη και εκτενή συζήτησή μας στο Δασαρχείο Βόλου στις 19.09.2024. Όλοι οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν και την αιτία της επιμόλυνσης (μολυσμένα εργαλεία με τα οποία τραυματίζονταν ή υλοτομούνταν πλατάνια κατά την υλοποίηση των τεχνικών έργων) και το γεγονός ότι η Περιφέρεια ήταν ενήμερη. Η Περιφέρεια δεν απάντησε ποτέ, το θέμα “θάφτηκε” και όλοι τήρησαν “σιγήν ιχθύος” προκειμένου να μπορούν οι Αντιπεριφερειάρχες μας να κομπάζουν ανενόχλητοι για τα “επιτυχημένα” αντιπλημμυρικά έργα που θα θωρακίσουν τον Βόλο από μελλοντικές νεροποντές.
Έτσι “θάφτηκαν” στο αρχείο του Εισαγγελέα και οι καταγγελίες πολιτών για την κοπή των πλατάνων, αλλά και η μηνυτήρια αναφορά μέλους μας που έγινε στις 11.10.2024 μετά και από την επίσημη απάντηση της Διεύθυνσης Δασών Μαγνησίας για την υπόθεση.
Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε την περσινή μας ανακοίνωση και την απάντηση της Διεύθυνσης Δασών Μαγνησίας.
Καλούμε τους δημοσιογράφους της περιοχής μας να προβούν στη δική τους έρευνα για την υπόθεση και είμαστε στη διάθεσή τους για περισσότερα στοιχεία.
25.09.2024
Θετικά σε μεταχρωματικό έλκος τα πλατάνια του Κραυσίδωνα
Εξηγήσεις οφείλει η Περιφέρεια
Θετικά σε μεταχρωματικό έλκος διαγνώστηκαν τα πλατάνια στις Αηδονοφωλιές μετά από εξετάσεις σε δείγματα που διενήργησε το Ινστιτούτο Μεσογειακών & Δασικών Οικοσυστημάτων στην Αθήνα. Τα δείγματα πάρθηκαν τον Ιούνιο από δασολόγο ερευνητή και από το Δασαρχείο και μετά από εξετάσεις σε δείγματα που διενήργησε το Ινστιτούτο Μεσογειακών & Δασικών Οικοσυστημάτων στην Αθήνα. Τα δείγματα πάρθηκαν τον Ιούνιο από δασολόγο ερευνητή και από το Δασαρχείο και προέρχονταν κυρίως από πλατάνια που κακοποιήθηκαν ή τραυματίστηκαν από τα μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν στις εργασίες καθαρισμού του Κραυσίδωνα. Έτσι, μετά την πρώτη καταστροφική παρέμβαση των υλοτομιών πλατάνων στο ρέμα, που διενεργήθηκε παράνομα από την Περιφέρεια με την πρόφαση της αντιπλημμυρικής προστασίας και οδήγησε διαμαρτυρόμενους πολίτες στα δικαστήρια, τώρα συντελείται η δεύτερη και ολοκληρωτικά καταστροφική φάση της νέκρωσης όσων πλατάνων γλίτωσαν από την υλοτομία.
Για όσους δεν γνωρίζουν, το μεταχρωματικό έλκος είναι μια ασθένεια που προσβάλλει τα πλατάνια μέσω μολυσμένων εργαλείων και μηχανημάτων και μεταδίδεται από τα προσβεβλημένα στα υγιή δέντρα μέσω του ριζικού συστήματος και του εδάφους. Νεκρώνει τα δέντρα και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για τη θεραπεία των άρρωστων δέντρων ή την ανάκαμψη του οικοσυστήματος. Μάλιστα, για να προληφθεί η περαιτέρω εξάπλωση της ασθένειας, η δασική νομοθεσία επιβάλλει και την υλοτομία των υγιών πλατάνων σε μια ακτίνα γύρω από τη μολυσμένη εστία, που θα οριστεί από το δασαρχείο. Στη χώρα μας έχει μεταφερθεί σε πολλές περιοχές εξαιτίας της ασυνειδησίας των εταιρειών που υλοποιούν έργα σε χειμάρρους και ρέματα χωρίς να τηρούν στην πράξη τα προβλεπόμενα από τη δασική νομοθεσία υγειονομικά μέτρα (απολυμάνσεις, κ.ά.).
Αντί, λοιπόν, η Περιφέρεια Θεσσαλίας διά μέσου της Αντιπεριφερειάρχη της να καμαρώνει για τα χιλιόμετρα ρεμάτων που καθάρισαν και συνεχίζουν να καθαρίζουν, εξοντώνοντας τη δασική βλάστηση, να μας απαντήσει:
– πώς και από ποιον μεταδόθηκε το μεταχρωματικό έλκος στα πλατάνια του Κραυσίδωνα και συγκεκριμένα στις Αηδονοφωλιές, όπου έγινε η δειγματοληψία;
– ποιος ήταν υπεύθυνος από την Περιφέρεια για την επίβλεψη των έργων και την τήρηση των υγειονομικών μέτρων από τον εργολάβο;
– Τι κατάσταση επικρατεί στα ρέματα του Νοτίου Πηλίου, όπου έγιναν υλοτομίες; Γνωρίζουμε αν εκεί υπάρχει επιμόλυνση;
– Ποιες οι ενέργειες της Περιφέρειας από τότε που ενημερώθηκε για το μεταχρωματικό έλκος στις Αηδονοφωλιές;
– Γιατί δεν ενημέρωσε δημοσίως για την ασθένεια προκειμένου να ληφθούν μέτρα προστασίας ακόμα και από πολίτες που εν αγνοία τους μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια χρησιμοποιώντας εργαλεία κοπής;
– Σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την οικολογική αυτή κρίση, που οδηγεί κυριολεκτικά σε αφανισμό των πλατάνων, ή ο αφανισμός τους την εξυπηρετεί στη συνέχιση του έργου των “καθαρισμών” που έχει εξαγγείλει;
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
